Τετάρτη 23 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
"Προβληματισμός" για το ρόλο των "μικρών" στην ΕΕ

Τη θέση και το ρόλο των "μικρών" κρατών - μελών, ενόψει των αλλαγών που δρομολογούνται από το γαλλογερμανικό άξονα, στο πλαίσιο της Διακυβερνητικής, αναζητά ο πρωθυπουργός, έχοντας ουσιαστικά αποδεχτεί "την Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων" και την ανισοτιμία στις σχέσεις των κρατών - μελών. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της υλοποίησης της ΟΝΕ εντός του χρονοδιαγράμματος και βάσει των κριτηρίων που έχουν τεθεί από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις που έκανε ο Κ. Σημίτης, ολοκληρώνοντας χτες την επίσκεψή του στην Αυστρία. Σκοπός της επίσκεψης, σύμφωνα με τον Κ. Σημίτη, ήταν ο καλύτερος συντονισμός των ενεργειών των δύο χωρών στα πλαίσια της αναθεώρησης των Συνθηκών που καθορίζουν την ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, συμπλήρωσε, έχουν κάθε συμφέρον η νέα Συνθήκη να κατοχυρώνει το ρόλο των μικρών χωρών και να εξασφαλίζει την επιρροή τους στις εξελίξεις. Κατά τις συζητήσεις συμφωνήθηκε ότι κάθε χώρα πρέπει να έχει έναν επίτροπο και κατ' αρχήν (;) δεν είναι δεκτή η αλλαγή στη διαδικασία της ψηφοφορίας. Ο Κ. Σημίτης παραδέχτηκε ότι η ύπαρξη κεφαλαίου για την απασχόληση στη νέα Συνθήκη της ΕΕ δε σημαίνει πολλά, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι "μπορούν να ακολουθήσουν πρακτικές πολιτικές".Οσον αφορά την ΟΝΕ για τον Ελληνα πρωθυπουργό δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί. Ωστόσο εξέφρασε ορισμένα ρητορικά ερωτήματα του τύπου, "πώς θα αποφύγουμε να υπάρξουν χώρες διαφορετικών ταχυτήτων, ποιοι θα είναι οι μελλοντικοί πόροι της Κοινότητας και αν θα μπορέσουν να καλύψουν το κόστος της διεύρυνσης".

Ο Κ. Σημίτης, που ξεκινά την επίσημη επίσκεψή του στη Γερμανία, ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχει επισκεφθεί όλες, πλην Δανίας, τις χώρες της ΕΕ.

Αλλη μια φορά, ο πρωθυπουργός διαπίστωσε ότι "οι Αυστριακοί υποστηρίζουν τις δικές μας θέσεις" όσον αφορά τα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σφίξτε κι άλλο το ζωνάρι...(18/6/2000)
Αρχισαν οι φιέστες για την ΟΝΕ(18/6/2000)
Παράσταση με «ζητωκραυγές» για την ΟΝΕ(16/6/2000)
Επικεφαλής των υμνητών της ΟΝΕ(13/6/2000)
Επαφές με την πολιτική ηγεσία(27/5/1998)
ΒΑΣΙΛΙΚΟΤΕΡΗ των Βρυξελλών η κυβέρνηση(22/3/1996)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org