Τετάρτη 23 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ-κυβερνητικό "δεκανίκι"

"Το διάβημα των 32 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αποτελεί ευθεία επίθεση κατά της αναγκαίας προσαρμογής της εξωτερικής πολιτικής της χώρας". Πρόκειται για δήλωση που έγινε την ημέρα που δημοσιοποιήθηκε η επιστολή των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος για τα ελληνοτουρκικά. Θα περίμενε κανείς ότι μια τέτοια τοποθέτηση, τόσο αιχμηρή εναντίον όσων υπογράφουν την επιστολή και τόσο επιθετική, όσον αφορά την "ορθότητα" των κυβερνητικών χειρισμών, δε θα μπορούσε παρά να ανήκει σε κάποιον "επιστήθιο φίλο" της πολιτικής Σημίτη. Τόσο "επιστήθιος", που όλο και κάποια κυβερνητική ή κομματική ταμπέλα του ΠΑΣΟΚ θα φορούσε στο "πέτο". Ομως, ορισμένοι αισθάνονται τόσο κοντά στην κυβέρνηση, ώστε δε νιώθουν την ανάγκη να περιμένουν να ολοκληρωθεί εκείνο το παλιό σύνθημα που έλεγε: "Είσαι φίλος - γίνε μέλος". Χωρίς να είναι "μέλη", είναι τόσο "φίλοι", που αναλαμβάνουν την υπεράσπιση της κυβερνητικής πολιτικής, ακόμα και όταν δεν τους ζητείται.

***

Τα παραπάνω σημειώνονται διότι είναι αναγκαίο να τονιστεί, με έμφαση, ότι η δήλωση που εισαγωγικά καταγράφηκε ανήκει στον ΣΥΝ! Για την ακρίβεια, ανήκει στον υπεύθυνο επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΝ, Ν. Μπίστη.

***

Η στάση του ΣΥΝ δεν μπορεί παρά να σχολιαστεί σε δυο επίπεδα: Πρώτον, δεν είναι καθόλου άνευ σημασίας ότι πρώτος αυτός, πριν και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο (!), έσπευσε ασμένως να στηρίξει την κυβέρνηση. Και μάλιστα για ένα θέμα που, ομολογημένα, συνιστά σοβαρό εσωκομματικό της πρόβλημα. Πιθανή προσπάθεια του ΣΥΝ να ισχυριστεί ότι ακριβώς αυτή η πρακτική "πιστοποιεί" πως δεν αντιμετωπίζει "μικροκομματικά" τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, απλώς δεν πείθει...

Δεύτερον, η θέση του ΣΥΝ τι λέει επί της ουσίας; Το, εξής, εξαιρετικά επικίνδυνο: "Διάλογος να 'ναι και ό,τι να 'ναι"! Καμία σημασία ότι αυτός ο "διάλογος" που προωθεί η κυβέρνηση έχει την ετικέτα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, δηλαδή των ηθικών αυτουργών για τα διχοτομικά παιχνίδια στο Αιγαίο και την Κύπρο. Καμία σημασία ότι ένας τέτοιος αμερικανόπνευστος "διάλογος", η συμμετοχή στον οποίο προσφέρει βήμα σε κάποιους να μιλήσουν για ελληνική "αποδοχή του βάσιμου" των διεκδικήσεων της Αγκυρας, αποτελεί το καλύτερο άλλοθι για τους ιμπεριαλιστές, ώστε να πράττουν κατά το δοκούν. Είτε επιβάλλοντας, μετά από ..."διάλογο", τους "χάρτες" που αυτοί θέλουν, είτε, βρίσκοντας προσφορότερο έδαφος, να οξύνουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ώστε να φτάσουν στο επιθυμητό για αυτούς αποτέλεσμα.

Ο ΣΥΝ είναι διπλά εκτεθειμένος. Και γιατί δρα ως "δεκανίκι" της κυβέρνησης και γιατί το πράττει στηρίζοντας μια λαθεμένη και επικίνδυνη πολιτική. Ομως, σε αυτές ακριβώς τις περιπτώσεις είναι χρήσιμα τα "δεκανίκια".

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ικαρία: Κοινός υποψήφιος ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., ΣΥΝ!(2010-09-09 00:00:00.0)
ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕ τις αντιλαϊκές πολιτικές(2002-10-19 00:00:00.0)
Ξεπούλημα(2002-03-16 00:00:00.0)
Αναζητήσεις στο δρόμο του "εκσυγχρονισμού"(1997-10-12 00:00:00.0)
Μια υπόθεση που δεν κλείνει(1997-03-23 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1996-09-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ