Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Απρίλη 1997

ΔΟΘΗΚΕ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
ΣΚΛΗΡΟΤΕΡΗ
ΛΙΤΟΤΗΤΑ
απαιτεί η Κομισιόν

Πρόσχημα και πάλι η μη εκπλήρωση από την Ελλάδα όλων των κριτηρίων, που θέτει η Συνθήκη του Μάαστριχτ για τη συμμετοχή της χώρας στην ΟΝΕ

Μετά την έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, και η Κομισιόν έρχεται να στηρίξει, ενθαρρύνει και προτρέψει την κυβέρνηση Σημίτη, ώστε να προχωρήσει αταλάντευτη στη γραμμή της αντιλαϊκής επέλασης και του σαρώματος των κοινωνικών κατακτήσεων.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την έκθεση που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, εκτιμά ότι η Ελλάδα, που - μαζί με την Ιταλία - δε θα εκπληρώνει στο τέλος του 1997 τα κριτήρια του Μάαστριχτ για ένταξη στην ΟΝΕ, πρέπει να πολλαπλασιάσει τις προσπάθειές της σ' αυτήν την κατεύθυνση.

Οι οδηγίες - εντολές είναι σαφείς: Ενταση στην πολιτική της λιτότητας, διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της φορολογικής διοίκησης και του φοροσυλλεκτικού συστήματος, μείωση των δημοσίων δαπανών και επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων.

Βέβαια, η κυβέρνηση Σημίτη δεν περίμενε την έκθεση της Κομισιόν, αφού, σε όλη τη διάρκεια της θητείας της, έχει επιδείξει ιδιαίτερο ζήλο στην επιβολή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής, πράγμα που "αναγνωρίζει" η Κομισιόν. Την ίδια στιγμή όμως, επιχειρεί να ανταποκριθεί σε "παλαιότερες" οδηγίες της ΕΕ ("Λευκή Βίβλος" κλπ.) για τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό.


ΣΕΛ.  7


Στο Σύνταγμα οδηγούν οι δρόμοι της Εργατικής Πρωτομαγιάς

Αποφασιστική, ταξική αγωνιστική απάντηση σε κυβέρνηση, βιομηχάνους και Ευρωπαϊκή Ενωση θα δοθεί με την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, εκτιμά η Επιτροπή Σωματείων, Ομοσπονδιών και Συνδικαλιστών για το γιορτασμό της Πρωτομαγιάς. Στους τόπους δουλιάς το αγωνιστικό προσκλητήριο, στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα.


ΣΕΛ.  14   -   15
"Εφυγε" ο Γεράσιμος Στεφανάτος

"Εφυγε" χτες από κοντά μας, ο παλαίμαχος αγωνιστής του ΚΚΕ, Στεφανάτος Γεράσιμος επί χρόνια στέλεχος του Κόμματος και παρών σε όλους τους αγώνες του επαναστατικού κινήματος και του λαού της πατρίδας μας. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα από το Νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου, στις 12.30 το μεσημέρι.ΣΕΛΙΔΑ 3

Ζητωκραυγές για την έκθεση Παπαδήμου

Οι απόψεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, λέει απροκάλυπτα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, διευκολύνουν την κυβέρνηση να επιβάλλει την αντιλαϊκή της πολιτική, επειδή είναι προτάσεις που διατυπώνονται από κάποιον... εξωκυβερνητικό παράγοντα. Χειροκροτήματα για την έκθεση και από ΣΕΒ - ΝΔ


ΣΕΛ.  13
ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ

Ελάχιστους περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ΟΕΚ

Από 5 Μάη ως 4 Ιούλη, οι δικαιούχοι του ΟΕΚ μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου. Τι προϋποθέσεις απαιτούνται για συμμετοχή στο πρόγραμμα


ΣΕΛ.  14   -   15
ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΑΓΟΡΑ

Οι τιμές στο ύψος τους

Κάτι άρχισε να κινείται χτες στην πασχαλινή αγορά, αλλά οι τιμές εξακολουθούν να βρίσκονται στα ίδια υψηλά επίπεδα με τις προηγούμενες μέρες. Καταγγελίες κρεοπωλών για τη λειτουργία παράνομων σφαγείων. "Κάθε πέρσι και καλύτερα" λένε οι έμποροι της Θεσσαλονίκης


ΣΕΛ.  12
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Υπόλογη η κυβέρνηση

Μαζική συγκέντρωση πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Μια συγκέντρωση που ξεχείλιζε από το πένθος και την οργή. Θρήνος για το τρίτο θύμα της ασυδοσίας των εφοπλιστών και των εργολάβων μέσα σε 42 μέρες και οργή και αγανάκτηση για την κατάσταση, που όσο συνεχίζεται απειλεί τη ζωή όλων.

Κι ενώ αντιπροσωπεία συνδικαλιστών έκανε διάβημα στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και συναντήθηκε με τον Στ. Σουμάκη, ο τελευταίος ανακοίνωσε ότι μετατίθενται για το τέλος του Μάη - από τις 5 του μήνα - οι εξαγγελίες για τη Ζώνη, που είχε ανακοινώσει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Πέραμα!

Σε ανακοίνωσή τους, τα σωματεία τονίζουν ότι η νέα κωλυσιεργία αποτελεί γεγονός, που καθιστά, για μια ακόμα φορά, την κυβέρνηση υπόλογη απέναντι στους χιλιάδες άνεργους και εργαζόμενους της Ζώνης.


ΣΕΛ.  15

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ