ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εργαλεία αντιλαϊκών μέτρων

Η "κοινή γνώμη" βομβαρδίζεται τα τελευταία 24ωρα από τα μηνύματα, τις υποδείξεις και τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε δύο έγκυρες και σοβαρές εκθέσεις, αυτή του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, και της Κομισιόν. Στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο πανομοιότυπα κείμενα, όσον αφορά τις διαπιστώσεις, αλλά και τις υποδείξεις τους. Δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού εκπορεύονται ουσιαστικά από το ίδιο "κέντρο" και υπακούουν στις ίδιες κατευθύνσεις. Πρόκειται, επί της ουσίας, για αντίγραφα κειμένων του ΟΟΣΑ, του ΔΝΤ, των άλλων αρχόντων της "παγκοσμιοποίησης" και του νεοφιλελευθερισμού.

* * *

Ο ρόλος που προορίζονται να διαδραματίσουν οι παραπάνω εκθέσεις είναι - τουλάχιστον σε αυτή τη φάση - ρόλος επικουρικός και ενισχυτικός της κυβερνητικής πολιτικής, για την οποία, εξάλλου, επιφυλάσσουν κολακευτικά λόγια, αλλά και υπερθεματίζουν για την πλέον απρόσκοπτη και αταλάντευτη υλοποίησή της.

Η κυβέρνηση Σημίτη έχει εξαγγείλει το σάρωμα των κοινωνικών κατακτήσεων στις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό. Και - ω του θαύματος- ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος ακριβώς αυτά τα σημεία έρχεται να υπογραμμίσει ως αναγκαία μέτρα για "να πάει καλά η οικονομία".

Το κάνει αυτό με το μανδύα του τεχνοκράτη και άρα του δήθεν ουδέτερου. Τη στιγμή που είναι γνωστό ότι η κεντρική τράπεζα της Ελλάδος καθοδηγείται ευθέως από το Διευθυντήριο των Βρυξελλών και μάλιστα, εντός των επόμενων μηνών αυτό θα επικυρωθεί και τυπικά με την "ανεξαρτητοποίησή" της και την υποταγή της στην κεντρική ευρωπαϊκή τράπεζα, δηλαδή στην Μπούντεσμπανκ.

Στην πραγματικότητα οι εκθέσεις της Κομισιόν, της Τράπεζας της Ελλάδας, κλπ., λειτουργούν σαν εργαλείο στα χέρια της κυβέρνησης Σημίτη. Εργαλείο για την εκλαϊκευση της αντιλαϊκής επέλασης, ώστε να πειθαναγκαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι για την "αναγκαιότητα" των επερχόμενων αντιλαϊκών μέτρων.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι εκθέσεις αυτές αποτελούν αντικείμενο περισπούδαστων άρθρων, αναλύσεων, κλπ. στο σύνολο του Τύπου και των ΜΜΕ. Κοινή διαπίστωσή τους είναι ότι η κυβέρνηση "χρειάζεται να τολμήσει, να αγνοήσει το πολιτικό κόστος και να προχωρήσει στην κατεύθυνση που της υποδεικνύουν οι εκθέσεις. Μια ματιά στις χτεσινές εφημερίδες, αλλά φανταζόμαστε και στις σημερινές, είναι αρκετή για το λόγου το αληθές.

* * *

Φυσικά, οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν αυταπάτες για το ρόλο και τους στόχους αυτών των "εκθέσεων". Εχουν νιώσει στο πετσί τους ότι είναι προάγγελοι μαύρων μαντάτων για τα συμφέροντά τους. Και όχι απλά ανασκουμπώνονται, αλλά πρέπει να οργανώνουν την αντίστασή τους. Οσο είναι καιρός.

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org