ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΙΓΜΟΙ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗΣ

Μπροστά στην επέτειο της 1ης του Μάη, την όξυνση των προβλημάτων και τη δυσαρέσκεια των εργαζομένων απέναντι στις πλειοψηφίες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ, στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, οι παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και του ΣΥΝ αναπροσαρμόζουν την τακτική τους με στόχο να δημιουργήσουν σύγχυση και αποπροσανατολισμό στην εργατική τάξη.

Αναμασούν συνθήματα για συντηρητικό προσανατολισμό της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Θυμούνται την ενότητα της εργατικής τάξης, κάνουν λόγο για αυτονομία στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Κάνουν "κριτική" στο Μάαστριχτ, αφήνοντας αυταπάτες ότι η Συνθήκη μπορεί ν' αλλάξει σε όφελος των εργαζομένων. Κρύβουν όμως επιμελώς ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι ο βασικός υπεύθυνος υλοποίησης του μονόδρομου στη χώρα μας. Οτι η κυβερνητική πολιτική υλοποιεί και υπηρετεί την πολιτική του κεφαλαίου και των πολυεθνικών.

***

Αποκρύπτουν από τους εργαζόμενους ότι σε κοινή συνεργασία, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, και ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ του ΣΥΝ, στήριξαν και στηρίζουν τις παραπάνω πολιτικές.

Οτι είναι αυτοί, που έχουν αποφασίσει να πάρουν μέρος στον "κοινωνικό διάλογο" της απάτης και της υποταγής με τα περίφημα 19 σημεία, που κατακρεουργούν τα κοινωνικά, εργασιακά δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Οτι στηρίζουν από κοινού την προώθηση των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης, που αποτελούν το Δούρειο Ιππο για την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων.

Μιλούν υποκριτικά για την ενότητα της εργατικής τάξης, γιατί είναι οι ίδιοι που καθημερινά κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για την υποταγή της στις κυβερνητικές επιλογές και την αποδοχή της στρατηγικής του κεφαλαίου και των πολυεθνικών.

Εξοργίζονται κυριολεκτικά οι εργαζόμενοι, όταν διαβάζουν τα επιχειρήματά τους, γιατί γνωρίζουν πολύ καλά τη συμβιβαστική τακτική που έχουν ακολουθήσει οι παραπάνω παρατάξεις, απέναντι στην αντεργατική λαίλαπα της κυβέρνησης και τους αγώνες, που αναπτύχθηκαν από τους εργαζόμενους για την υπεράσπιση των εργασιακών και κοινωνικών τους κατακτήσεων.

Φαίνεται ότι μπροστά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν να συγκεντρώσουν κόσμο στην κυβερνητική φιέστα του Πεδίου του Αρεως την 1η του Μάη, ιδιαίτερο ρόλο έχουν αναλάβει τα στελέχη του ΣΥΝ σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο.

Χρησιμοποιώντας, ως συνήθως, "αριστερή" φρασεολογία έχουν αναλάβει εργολαβικά την εκστρατεία εκλαϊκευσης της κυβερνητικής και ΠΑΣΟΚικής προπαγάνδας στο συνδικαλιστικό κίνημα και τη δημιουργία συγχύσεων και αυταπατών στους εργαζόμενους.

Μιλούν για διάσπαση της εργατικής τάξης με την απόφαση των σωματείων για ενωτικό ταξικό αγωνιστικό γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς στην πλατεία Συντάγματος και κατηγορούν γι' αυτό, μέσω του κ. Καλύβη, την ΕΣΑΚ και το ΚΚΕ.

Εδώ ταιριάζει η λαϊκή παροιμία "εκεί που μας χρωστάγανε μας φάγαν και το βόδι".

Ο ΣΥΝ, που τα στελέχη του θέλουν να "νουθετήσουν" την ΕΣΑΚ και το ΚΚΕ, είναι το βασικό στήριγμα της πολιτικής της συναίνεσης και του συμβιβασμού στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ. Καθημερινά, με τις συμβιβαστικές αποφάσεις τους, σε συνεργασία με την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ στα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος, οδηγούν τους εργαζόμενους στην απογοήτευση, στην αποστράτευση και τη διάλυση.

Είναι η δύναμη που στηρίζει με "νύχια και δόντια" τον ευρωπαϊκό μονόδρομο και τη στρατηγική του μεγάλου κεφαλαίου.

Πέραν των άλλων, με τη φιλολογία περί διάσπασης, θέλουν να κρύψουν ότι στην πράξη αποφεύγουν να αντιπαρατεθούν με την ουσία και τις επιλογές της κυβερνητικής πολιτικής, γιατί είναι σύμφωνοι με αυτή.

Χρησιμοποιούν αφηρημένα τη λέξη "ενότητα" και την ταυτίζουν με τη συγκέντρωση του Πεδίου του Αρεως, όταν γνωρίζουν πολύ καλά ότι πρόκειται για μια συγκέντρωση - φιέστα της κυβερνητικής παράταξης στη λογική της "ενότητας", που χάραξε ο πρωθυπουργός στο ξενοδοχείο "Κάραβελ". Δηλαδή, συστράτευση και συμπαράταξη του συνδικαλιστικού κινήματος, για την υλοποίηση της κυβερνητικής αντεργατικής πολιτικής.

Πρόσφατα πήρε ο πόνος και τον κ. Τσουκάτο για την ενότητα της εργατικής τάξης. Μάλιστα, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό είπε ότι η συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στο Πεδίον του Αρεως θα είναι μεγαλύτερη. Ας σταματήσουν λοιπόν τις επιθέσεις στην ΕΣΑΚ και το ΚΚΕ, γιατί δεν μπορούν να κρύψουν με αυτές τις πομπές τους. Και κάτι ακόμα. Μην κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν τι θα γίνει στο Πεδίον του Αρεως.

***

Οσο για την ενότητα της εργατικής τάξης, σήμερα περνάει μέσα από το δρόμο του αγώνα, ενάντια στις πολιτικές του μεγάλου κεφαλαίου, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης.

Μέσα από τον αγώνα των εργαζομένων για την υπεράσπιση των κοινωνικών εργασιακών κατακτήσεων, της κοινωνικής ασφάλισης, του χρόνου απασχόλησης, της δημόσιας παιδείας, της υγείας, που γι' αυτό το σκοπό έδωσαν τη ζωή τους γενιές και γενιές εργατών σε όλο τον κόσμο και στην πατρίδα μας. Αυτή την ενότητα θα σφυρηλατήσουν οι εργαζόμενοι στη μαζική, αγωνιστική, ταξική, πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος.

Γι' αυτή την ενότητα αγωνίστηκε και θα αγωνίζεται η ΕΣΑΚ μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Δήμος ΚΟΥΜΠΟΥΡΗΣ

Με βασικό στόχο τον εγκλωβισμό των εργαζόμενων, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ έχουν εξαπολύσει, μπροστά στην Εργατική Πρωτομαγιά, μια πολύμορφη επιχείρηση αποπροσανατολισμού, σύγχυσης και διαστρέβλωσης της πραγματικότητας

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΙΩΓΟΥ, ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
Κοινή δράση αιρετών και λαού

- H εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου για τους εργαζομένους του δημόσιου τομέα, σημαίνει και κάποιες αυξήσεις στις μισθοδοσίες των εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πώς τοποθετείστε απέναντι σ' αυτό το ζήτημα;

- Σαν κομμουνιστές είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε ενιαία στάση στα ζητήματα που αγγίζουν δικαιώματα και υποχρεώσεις των εργαζομένων. Το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων συνεπάγεται κάποιες αυξήσεις για τους εργαζομένους στους ΟΤΑ, που είναι πολύ δύσκολο να καταβάλλει η Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ), λόγω της δεινής οικονομικής της κατάστασης. Ομως ανεξάρτητα από τη δεινή οικονομική της θέση, για την οποία δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι σ' αυτήν, είμαστε υποχρεωμένοι να εξασφαλίσουμε τα κονδύλια που απαιτούνται για την εφαρμογή του νέου μισθολογίου και στο χώρο της ΤΑ. Οι τρόποι γι' αυτό είναι δύο. Η με την επιβολή πρόσθετων τελών στους δημότες, δηλαδή στους χαμηλά αμειβόμενους εργαζομένους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους. Η με τη διεκδίκηση από την κυβέρνηση των κονδυλίων που απαιτούνται για την κάλυψη των αυξήσεων αυτών, αλλά και των χρημάτων που αυθαίρετα παρακρατά και δεν αποδίδει, ενώ ανήκουν στην ΤΑ. Θυμίζω την πρόταση που έχουν καταθέσει οι κομμουνιστές δήμαρχοι να διεκδικήσει αγωνιστικά η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) την απόδοση στην ΤΑ των περίπου 890 δισ. δραχμών, τα οποία η κυβέρνηση παρακρατά από τους ΟΤΑ, ενώ είναι θεσμοθετημένοι υπέρ αυτών πόροι, με νόμους που η ίδια η κυβέρνηση έχει ψηφίσει. Και να σημειωθεί πως η άσχημη οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζει καθημερινά η ΤΑ θα γίνεται ολοένα και χειρότερη, όσο η κυβέρνηση θα επιμένει να φορτώνει με αρμοδιότητες τους ΟΤΑ χωρίς να μεταβιβάζει τους ανάλογους, απαιτούμενους πόρους σ' αυτούς.

- Η στάση της κυβέρνησης, μάλλον πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Η στάση των εκπροσώπων της ΤΑ ποια πρέπει να είναι;

- Από όσα είπαμε προηγούμενα, είναι σαφές ότι δεν μπορεί να νοηθεί μέτωπο των οργάνων της ΤΑ ενάντια στους εργαζόμενους σ' αυτήν. Το αντίθετο είναι αναγκαίο, περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Ο οικονομικός στραγγαλισμός του θεσμού από την κυβέρνηση θα θίξει και τους εργαζόμενους στην ΤΑ, αν δεν επιλεγεί ο δρόμος της κοινής αγωνιστικής στάσης απέναντι σε μια κυβερνητική οικονομική πολιτική απάνθρωπη και κοινωνικά άδικη. Το ζητούμενο είναι η ανατροπή αυτής της πολιτικής και σ' αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να αγωνιστούν από κοινού ΚΕΔΚΕ, Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων και τα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων στην ΤΑ.

- Γενικότερα, η πολιτική των αιρετών ποια πρέπει να είναι;

- Στις σημερινές συνθήκες της ανεργίας και της υποαπασχόλησης, η ΤΑ καλείται να παίξει έναν κοινωνικό ρόλο, που θα προσπαθεί να αποσβέσει την κυβερνητική πίεση. Σ' αυτήν τη διαδικασία είναι απαραίτητο ενωμένοι οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, οι αιρετοί και οι δημότες να αγωνιστούν, προκειμένου να αποτραπεί η επιβολή πρόσθετων δημοτικών τελών που θα πλήξουν ακόμα περισσότερο το ήδη ισχνό λαϊκό εισόδημα. Επιτέλους, η επιχειρούμενη σύγκλιση, στο όνομα του Μάαστριχτ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης δε μπορεί να πληρωθεί μόνο από τους εργαζόμενους. Περιθώρια να αλλάξει αυτή η πολιτική υπάρχουν ακόμη. Ας παλέψουμε όλοι προς αυτήν την κατεύθυνση.

Θ. ΜΠ.

ΤΡΕΙΣ μέρες μετά την απαλλαγή του Ισραηλινού πρωθυπουργού από τις κατηγορίες της απάτης και της κατάχρησης εμπιστοσύνης για το σκάνδαλο του διορισμού νομικού συμβούλου της κυβέρνησης, ο θόρυβος γύρω από το όνομα του Μπέντζαμιν Νετανιάχου και την εμπλοκή του στην υπόθεση δεν έχει καταλαγιάσει... (σελίδα 10).

Η ΒΙΑ "έλυσε" τελικά την ομηρία των 72 ξένων διπλωματών και Περουβιανών αξιωματούχων, που κρατούνταν αιχμάλωτοι στην κατοικία του Ιάπωνα πρεσβευτή στη Λίμα από τις 17 Δεκέμβρη (σελίδα 11).

ΞΕΚΙΝΑ από τις 5 Μάη η διαδικασία υποβολής αιτήσεων από τους εργαζόμενους - δικαιούχους του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας για συμμετοχή στο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου του Οργανισμού. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις μέχρι τις 4 Ιούλη (σελίδα 14).

ΛΙΓΕΣ μέρες πριν το Πάσχα και οι 60 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της "Πειραϊκής Ορειχαλκουργίας" εξακολουθούν να είναι απλήρωτοι, ενώ άγνωστο είναι αν και το πότε θα τους καταβληθούν οι μισθοί τεσσάρων μηνών που τους οφείλονται! (σελίδα 16).

ΣΥΣΣΩΜΗ η κοινωνία της Ημαθίας κινητοποιήθηκε άμεσα, προκειμένου να προλάβει την ενδεχόμενη άρνηση του ΕΛΓΑ να αποζημιώσει την πραγματική ζημιά που υπέστησαν οι δεντροκαλλιέργειες και τις συνέπειες που θα έχει αυτό στο εισόδημα των αγροτών (σελίδα 19).

ΠΑΡΑ τις επανειλημμένες δεσμεύσεις κυβερνητικών στελεχών, τα τελευταία χρόνια, για ολοκλήρωση και της δεύτερης φάσης του βιολογικού καθαρισμού της Ψυττάλειας, η κατασκευή της δεν έχει σήμερα καν αρχίσει και οι περιοχές του Κερατσινίου, του Περάματος και της Δραπετσώνας συνεχίζουν να φορτώνονται τις επιπτώσεις (σελίδα 32).
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org