ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ '97
Επιβάλλεται ταξική απάντηση

Σε συνέντευξη Τύπου η Επιτροπή σωματείων για τον ταξικό, αγωνιστικό, ενωτικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς στο Σύνταγμα ανέπτυξε τους στόχους της και κάλεσε σε μαζική συμμετοχή

Η αναγκαιότητα να δοθεί προοπτική στην ανάπτυξη της πάλης του εργατικού κινήματος ενάντια στα αντεργατικά σχέδια κυβέρνησης και βιομηχάνων, οδήγησε τα σωματεία, τις ομοσπονδίες και τους συνδικαλιστές, που συγκροτούν την Επιτροπή Γιορτασμού της Πρωτομαγιάς στη διοργάνωση πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης στην πλατεία Συντάγματος, στις 10 το πρωί, ξεχωριστά από αυτή που διοργανώνουν ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ,σε συμβιβαστική κατεύθυνση.

Παρουσιάζοντας χτες, σε συνέντευξη Τύπου, τις θέσεις της Επιτροπής, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος,εκτίμησε ότι η επιλογή της θα δώσει αυτή την προοπτική στο κίνημα, ενώ ανταποκρίνεται και στη γνώμη των εργαζομένων για τη ΓΣΕΕ, οι οποίοι είναι δυσαρεστημένοι από τη στάση της "ανεξάρτητα από τα πολιτικά και συνδικαλιστικά πιστεύω τους".

Ο γραμματέας της ΓΣΕΕ, παρατήρησε ότι υπάρχουν στην κοινωνία μας δυο βασικές τάξεις, οι εκμεταλλευτές και οι εκμεταλλευόμενοι, καθώς και ότι "μπροστά στη συσσώρευση του πλούτου των τελευταίων δεκαετιών, η εργατική τάξη πρέπει να διεκδικεί όχι μόνο για να προστατεύσει τις κατακτήσεις, αλλά και να τις διευρύνει για να παραδώσουμε στους επόμενους περισσότερα από όσα παραλάβαμε εμείς". Τόνισε επίσης ότι "για μας μεγάλη σημασία, με πολιτικές και συνδικαλιστικές προεκτάσεις έχει το πλαίσιο του γιορτασμού, που καθορίζεται από τις πολιτικοσυνδικαλιστικές και οικονομικές εξελίξεις" και επέκρινε τις πλειοψηφίες που συγκροτούν οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ, για την απόρριψη του διεκδικητικού πλαισίου που πρότειναν ΕΣΑΚ και "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα" στις διοικήσεις των οργανώσεων.

Απάντηση στην αδιαλλαξία

Η στάση της κυβέρνησης απέναντι στους αγώνες που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα - αγώνες με νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά, μαζικότητα και αντίθεση στις στρατηγικές επιλογές κυβέρνησης και κεφαλαίου - είναι ένας ακόμα λόγος που οδήγησε την Επιτροπή στη διοργάνωση της συγκέντρωσης στο Σύνταγμα, ώστε να δοθεί μια απάντηση στην κυβερνητική αδιαλλαξία και τον εντεινόμενο αυταρχισμό, όπως σημείωσε ο Γ. Μαυρίκος.

Εξίσου αναγκαία όμως είναι για την Επιτροπή και η απάντηση στη στάση της κυβέρνησης για την ουσία των διεκδικήσεων. Οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, τα κοινωνικοασφαλιστικά και οι ιδιωτικοποιήσεις,είναι κατά την Επιτροπή, τρία βασικά ζητήματα για τα οποία το εργατικό κίνημα πρέπει να αντιδράσει και να συγκρουστεί με την κυβέρνηση.

"Υλοποιώντας τη "Λευκή Βίβλο" στις εργασιακές σχέσεις, η κυβέρνηση επιδιώκει να πάμε 100 χρόνια πίσω, όταν οι εργάτες δούλευαν ήλιο με ήλιο, όταν έφευγαν να δουλέψουν και δεν ήξεραν αν θα γυρίσουν ζωντανοί να δουν τα παιδιά τους", τόνισε ο Γ. Μαυρίκος.Για το ασφαλιστικό σημείωσε πως "με σαθρά επιχειρήματα θέλουν να οδηγήσουν στην ιδιωτική ασφάλιση", στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, στην κατάργηση των βαρέων - ανθυγιεινών στην κατάργηση της εργοδοτικής ασφαλιστικής εισφοράς. Οσο για τις ιδιωτικοποιήσεις, ο συνδικαλιστής κατέρριψε το επιχείρημα ότι δημιουργούν απασχόληση. "Ας μας πουν μια - μόνο μία - από τις 28 επιχειρήσεις που ιδιωτικοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, η οποία δημιούργησε μία - δε ζητάμε δεύτερη - επιπλέον θέση εργασίας", τόνισε ο Γ. Μαυρίκος.

Οχι στη συναίνεση του "διαλόγου" Ειδική αναφορά έγινε στη στάση των πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ διάλεξε "την υποταγή, το συμβιβασμό και τη συναίνεση απέναντι στις απαιτήσεις των βιομηχάνων", σημείωσε ο Γ. Μαυρίκος,για να συμπληρώσει ότι "ο "κοινωνικός διάλογος" είναι η μορφή για την υλοποίηση αυτής της επιλογής".Ο συνδικαλιστής πρόσθεσε ότι αυτοί που συμμετέχουν στο "διάλογο" καλλιεργούν την αντίληψη ότι όλοι είναι ίδιοι και από κοινού πρέπει να αποφασίσουν τι θα κάνουν για "κοινές λύσεις με κοινές επιβαρύνσεις". Απορρίπτοντας αυτή την αντίληψη, ο Γ. Μαυρίκος σημείωσε ότι δεν πρόκειται "για κοινωνία αγγέλων, αλλά εκμεταλλευτών και εκμεταλλευόμενων" και ότι ο διάλογος πρέπει να γίνεται για να δοθούν λύσεις, όπως στην περίπτωση των οικοδόμων και άλλων εργαζομένων που επιδιώκουν συναντήσεις με κυβερνητικούς παράγοντες στις κινητοποιήσεις τους.

Τέλος, καταγγέλθηκαν οι δήμαρχοι Περιστερίου και Ηλιούπολης, οι οποίοι συγκρότησαν ομάδες και υποστέλλουν πανό και αφίσες που καλούν στη συγκέντρωση του Συντάγματος!

Αγωνιστικό προσκλητήριο στους τόπους δουλιάς

Πυκνώνουν οι περιοδείες των συνδικαλιστών στα εργοστάσια, όπου κυριαρχεί η ανησυχία ενόψει της ολομέτωπης αντεργατικής επίθεσης που σχεδιάζει η κυβέρνηση διά του "κοινωνικού διαλόγου"

Εφτά μέρες απομένουν ως την εργατική Πρωτομαγιά και συνδικαλιστές σε όλη τη χώρα "αλωνίζουν" εργασιακούς χώρους, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους και καλώντας τους να πάρουν μαζικά μέρος στις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις. Στην Αθήνα τα μέλη της Επιτροπής σωματείων - ομοσπονδιών και συνδικαλιστών, με περιοδείες και εξορμήσεις, καλούν τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος,καταδικάζοντας με τον πιο αποφασιστικό τρόπο την εντεινόμενη αντεργατική επίθεση και τη στημένη παγίδα του "κοινωνικού διαλόγου".

Στα πλαίσια αυτά, τα μέλη της Επιτροπής Δ. Κυπραίος,Γ. Σκιαδιώτης και Δ. Τσουμπρής βρέθηκαν χτες κοντά στους εργαζόμενους των εργοστασίων AEG,"Δράκος Πολέμης" και "Καζής".

Στην πολυεθνική AEG οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν και μία ώρα στάση εργασίας προκειμένου να συζητήσουν με τους συνδικαλιστές. Διάχυτη ήταν η ανησυχία τους για το "τι μέλλει γενέσθαι" και "βομβάρδισαν" τους συνδικαλιστές με ερωτήσεις για το ασφαλιστικό, τις εργασιακές σχέσεις και τον "κοινωνικό διάλογο". Από την πλευρά τους οι συνδικαλιστές κάλεσαν τους εργαζόμενους να πορευτούν το δρόμο του αγώνα και της αντίστασης. Οπως τόνισε ο Δ. Κυπραίος: "Είναι ο δρόμος που ξεκινάει από τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, ο μοναδικός που μπορούν να πάρουν οι εργαζόμενοι και να οδηγηθούν στο μέλλον. Σε ένα μέλλον διαφορετικό από αυτό που προδιαγράφεται για την εργατική τάξη, από την κυβέρνηση, την ΕΕ και τις πολυεθνικές".

Επόμενος σταθμός το εργοστάσιο "Καζής",το επιχειρησιακό Σωματείο του οποίου ομόφωνα αποφάσισε να συμμετάσχει στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Μιλώντας στους εργαζομένους ο Δ. Τσουμπρής,χαρακτήρισε την επίθεση που δέχονται τα ασφαλιστικά και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων ως "άνευ προηγουμένου". "Μια επίθεση που - όπως είπε - γίνεται και με τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ, που τάσσεται στο πλευρό της κυβέρνησης".

Στο εργοστάσιο "Δράκος Πολέμης",ο Γ. Σκιαδιώτης επισήμανε την αναγκαιότητα της συμμετοχής των εργαζομένων στον ενωτικό - ταξικό γιορτασμό της 1ης Μάη στο Σύνταγμα, "μακριά από τις δυνάμεις της συναίνεσης και της υποταγής". "Αυτός ο διάλογος - συνέχισε ο ομιλητής - είναι μια απάτη, για να αφαιρέσουν τις κατακτήσεις μας και με τη δική μας συναίνεση. Να είναι σίγουροι ότι θα σκοντάψουν μπροστά στις εργατικές κινητοποιήσεις που θα ξεσπάσουν σαν θύελλα".

Καλούν στο Σύνταγμα

Ανάμεσα στις δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις που καλούν στο Σύνταγμα και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών,που ταυτόχρονα καλεί τους εργαζόμενους να οργανωθούν στα σωματεία τους, δυναμώνοντας έτσι την πάλη τους. Στην ανακοίνωση της ΠΟΛ καταγγέλλεται η κυβερνητική επίθεση κατά των εργασιακών δικαιωμάτων. Επίσης ο "κοινωνικός διάλογος" και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που έχει "επιλέξει να συμμετέχει σ' αυτόν το διάλογο και όχι την οργάνωση του αγώνα για την προβολή και τη διεκδίκηση των αιτημάτων της εργατικής τάξης".

Επίσης στο Σύνταγμα καλούν 14 Σωματεία εργαζομένων σε Δήμους. Πρόκειται για τα Σωματεία: Ν. Ιωνίας, Ελληνικού, Δάφνης, Καισαριανής, Βύρωνα, Καλλιθέας, Ζωγράφου, Ιλίου, Κηφισιάς, Χαλανδρίου, Ταύρου, Ζεφυρίου, Ηλιούπολης, Πετρούπολης - Ανω Λιοσίων - Καματερού.

Η ΔΗΚΕΒΕ καλεί τους επαγγελματοβιοτέχνες μαζί με την εργατική τάξη: "Να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στην αντιλαϊκή πολιτική που εκπορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Να διαδηλώσουν κατά του "κοινωνικού διαλόγου", να φωνάξουν να μη θιγούν τα ασφαλιστικά δικαιώματα και να περιοριστεί η ασυδοσία των πολυκαταστημάτων, να κατοχυρωθεί το ωράριο".

Η Δημοκρατική Συνεργασία Εργαζομένων ΕΛ-ΤΑ καλεί τους εργαζόμενους να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους και να στείλουν μήνυμα αντίστασης συμμετέχοντας στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Σε σχετική ανακοίνωση καταγγέλλεται η κυβερνητική πολιτική που διαλύει τα ΕΛΤΑ και τα οδηγεί στην κατάρρευση.

Στη Λάρισα

Την πρώτη απάντηση στην πρωτοφανή επίθεση που δέχονται από κεφάλαιο, κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση με τη συμμετοχή τους στις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις καλεί τους εργαζόμενους, το Σωματείο Οδηγών και Εργατών Ετοιμου Σκυροδέματος Λάρισας.

Το Σωματείο, με ομόφωνη απόφασή του, εκφράζει την αντίθεσή του με τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης μέσα από τα οποία επιχειρείται "ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος, κατάργηση του 8ωρου και των ΣΣΕ". Σε σχετική ανακοίνωσή του καταγγέλλει τον "κοινωνικό διάλογο" και όσους συνδικαλιστές αποφασίσουν να πάρουν μέρος "στο προμελετημένο και προαποφασισμένο έγκλημα σε βάρος των εργατών".

Στάσεις στα καράβια

Δίωρη στάση εργασίας από τις 10πμ έως τις 12μ κήρυξε για τη μέρα της Πρωτομαγιάς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) για τα πληρώματα όλων των κατηγοριών πλοίων πανελλαδικά, ως "ελάχιστο φόρο τιμής στους ηρωικούς νεκρούς των εργατικών και κοινωνικών αγώνων", όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της.

Αγωνιστικά και στον Πειραιά

Στην πλατεία Κοραή η κορυφαία συγκέντρωση. Προσυγκέντρωση σωματείων στο ΕΚΠ. Διάβημα 16 συνδικάτων χτες στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου για την προβολή των πραγματικών προβλημάτων και αιτημάτων των εργαζομένων

Με συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή στις 10.30 πμ θα κορυφωθούν στον Πειραιά οι εκδηλώσεις για το γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, όπου οι ταξικές δυνάμεις θα συμμετάσχουν προβάλλοντας το δικό τους αγωνιστικό, ταξικό πλαίσιο αιτημάτων και στόχων. Θα προηγηθεί, στις 9.30 πμ, προσυγκέντρωση στο ΕΚΠ,την οποία οργανώνουν εργατικά σωματεία της πόλης, ενώ μετά τη συγκέντρωση θα ακολουθήσει πορεία στο μνημείο των Πεσόντων στο Πασαλιμάνι.

Το πλαίσιο για έναν ενωτικό, ταξικό, διεκδικητικό γιορτασμό ανέπτυξαν σε χτεσινή συνεδρίαση της διοίκησης του ΕΚΠ οι έξι σύμβουλοι της ΕΣΑΚ,καταγγέλλοντας την τακτική του "κοινωνικού εταιρισμού", στην οποία επιμένει η πλειοψηφία.

Διάβημα στο ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Πειραιά πραγματοποίησαν χτες, την ώρα που συνεδρίαζε, δεκάξι σωματεία,ζητώντας στο πλαίσιο του γιορτασμού να συμπεριληφθούν τα πραγματικά αιτήματα των εργαζομένων και καταγγέλλοντας τον "κοινωνικό διάλογο" - απάτη της κυβέρνησης και όσους ετοιμάζονται να συμμετέχουν σε αυτόν.

Στην κοινή τους επιστολή επισημαίνουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επίθεση κατά των εργαζομένων, που προετοιμάζει το έδαφος για το γκρέμισμα ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων. Καθημερινά - συνεχίζουν - ανατρέπονται κατακτήσεις, όπως το οκτάωρο, οι συλλογικές συμβάσεις και άλλα, ενώ το ασφαλιστικό σύστημα έχει στηθεί στον τοίχο του εκτελεστικού αποσπάσματος από την κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ενωση και την πλουτοκρατία.

Σημειώνοντας πως ο "κοινωνικός διάλογος" της κυβέρνησης είναι μια διαδικασία απάτης που έχει στόχο να παγιδεύσει το εργατικό κίνημα και να κάνει τους εργαζόμενους συνένοχους στις αντιλαϊκές πολιτικές, τονίζουν πως όσοι από το συνδικαλιστικό κίνημα ετοιμάζονται να πάρουν μέρος, "ξεπουλούν συνειδητά ή ασυνείδητα τα συμφέροντα της εργατικής τάξης".

Τα σωματεία καλούν το ΕΚΠ να συμπεριλάβει στο πλαίσιο της Πρωτομαγιάς τα εξής αιτήματα: Δημόσια και σύγχρονη κοινωνική ασφάλιση. Απόρριψη της μερικής απασχόλησης και της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων. Μέτρα για την ανεργία. Ειδικά μέτρα για τη νεολαία, τις γυναίκες, την τρίτη ηλικία, τους ανασφάλιστους. Μείωση του ορίου συνταξιοδότησης στα 60 γενικά και στα 55 για τα βαρέα ανθυγιεινά. Πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από τον δημόσιο τομέα υγείας. Κατάργηση των φοροαπαλλαγών και των προνομίων του μεγάλου κεφαλαίου. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Επανασύνδεση των κατώτατων ορίων συντάξεων με τα 20 μεροκάματα του ανειδίκευτου εργάτη. Εφαρμογή της αρχής της τριμερούς χρηματοδότησης στα Ταμεία των μισθωτών και της διμερούς στα Ταμεία των αυτασφαλισμένων. Οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι να αποτελούν την πλειοψηφία στα ΔΣ των Ταμείων.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
Ποιοι δικαιούνται επιδότηση ενοικίου

Από 5 Μάη έως 4 Ιούλη η υποβολή αιτήσεων

Από τις 5 Μάη ξεκινά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων από τους εργαζόμενους - δικαιούχους του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας για συμμετοχή στο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου του Οργανισμού.Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις μέχρι τις 4 Ιούλη.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για να μπορεί ο δικαιούχος να συμμετέχει στο πρόγραμμα είναι:

Οσον αφορά το ύψος του ετήσιου εισοδήματος που δικαιολογεί επιδότηση, αυτό διαμορφώνεται στα 2,5 εκατ. δραχμές για συνταξιούχους, ανάπηρους (πάνω από 67%), μεμονωμένα άτομα 60 ετών τουλάχιστον, για ζευγάρια που ένας από τους δυο είναι πάνω από 60 χρόνων, καθώς και για νέα ζευγάρια που έχουν τελέσει το γάμο τους τα δυο τελευταία χρόνια και είναι μέχρι 35 ετών. Οι υπόλοιποι δικαιούχοι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 2,2 εκατ. δρχ. Τα ποσά αυτά προσαυξάνονται κατά 350.000 δρχ. για κάθε παιδί. Στο εισόδημα λαμβάνονται υπόψη τα κάθε είδους καθαρά εισοδήματα εκτός των εφάπαξ αποζημιώσεων λόγω απόλυσης, των επιδομάτων ανεργίας και των τόκων καταθέσεων.

Οσον αφορά το ύψος του ενοικίου που δικαιολογεί επιδότηση, πρέπει το μηνιαίο μίσθωμα, που καταβλήθηκε το τελευταίο τρίμηνο του '96, να μην είναι μεγαλύτερο από 65.000 δρχ. για μεμονωμένα άτομα και ζευγάρια. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 10.000 δρχ. για κάθε παιδί.

Το ποσό της επιδότησης που δικαιούνται ορίζεται στις 22.000 δρχ. το μήνα για άτομα και ζευγάρια. Για τους δικαιούχους που διαμένουν στις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί σεισμόπληκτες, των νομών Ηλείας, Κοζάνης, Γρεβενών, Αχαϊας, Φωκίδας και Κόνιτσας ή στις χαρακτηρισμένες ως πλημμυροπαθείς του νομού Ξάνθης, το ποσό της μηνιαίας επιδότησης ανέρχονται στις 26.000 δραχμές. Τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται κατά 3.000 δρχ. το μήνα για το πρώτο παιδί, κατά 4.000 δρχ. για το δεύτερο, κατά 5.000 δρχ. για το τρίτο παιδί και 6.000 δρχ. για το τέταρτο παιδί και πάνω.

Στο πρόγραμμα μπορούν, υπό όρους, να συμμετέχουν και δικαιούχοι που έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα απ' τα παραπάνω. Θα πρέπει να προσθέσουν στο όριο εισοδήματος της κατηγορίας τους το ετήσιο ποσό επιδόματος ενοικίου και απ' αυτό να αφαιρέσουν το ετήσιο καθαρό οικογενειακό τους εισόδημα. Αν η διαφορά που προκύπτει δεν ξεπερνά το 1/3 του ετήσιου ποσού επιδόματος της κατηγορίας τους, μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Σε αυτή την περίπτωση θα πάρουν επίδομα ίσο με τη διαφορά που προκύπτει.

Τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να συνοδεύσουν τις αιτήσεις, θα καθοριστούν με απόφαση του ΔΣ του ΟΕΚ. Να σημειώσουμε ότι και οι δικαιούχοι που συμμετείχαν στο πρόγραμμα τα προηγούμενα χρόνια πρέπει να υποβάλλουν νέες αιτήσεις.

Εντείνονται οι προετοιμασίες στη Θεσσαλονίκη

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ(του ανταποκριτή μας).-

Στους χώρους δουλιάς, όπου περιοδεύουν από χτες, ρίχνουν το βάρος της προετοιμασίας του γιορτασμού της Πρωτομαγιάς οι ΕΣΑΚίτες της Θεσσαλονίκης. Με τις ομιλίες τους αποκαλύπτουν στους εργαζόμενους τα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης και τους καλούν να πάρουν μέρος μαζικά στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους."Η ΕΣΑΚ - δηλώνει ο γραμματέας του ΕΚΘ Β. Ρέβας - ξεσκεπάζει τον "κοινωνικό διάλογο" και καταδικάζει τα κυβερνητικά σχέδια ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, κατεδάφισης του ασφαλιστικού συστήματος και κατάργησης του "κοινωνικού κράτους". Σχέδια, που έχουν και την κάλυψη της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, αλλά και της πλειοψηφίας του ΕΚΘ. Διαπιστώνουμε από τις πρώτες επισκέψεις μας ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία από την πλευρά των εργαζομένων και είναι έντονη η αίσθηση ότι η συγκέντρωση την 1η του Μάη, όπως και οι εκδηλώσεις του δεκαήμερου θα είναι μαζικές και σωστά προσανατολισμένες".

Εκτός από την κορυφαία εκδήλωση στην πλατεία Αριστοτέλους, από το ΕΚΘ έχουν προγραμματιστεί οι πιο κάτω εκδηλώσεις: Την Πέμπτη 1η του Μάη στις 12 το μεσημέρι θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου του εργάτη. Την Παρασκευή στις 9μμ θα γίνει η έναρξη του κινηματογραφικού αφιερώματος. Τη Δευτέρα 5 Μάη στις 5 μμ θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο της ΔΕΘ ημερίδα με θέμα "Κοινωνική Ασφάλιση σήμερα και στο μέλλον". Την Τετάρτη στις 10.30 πμ θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου "Το Εργατικό Κίνημα της Θεσσαλονίκης". Την Παρασκευή 9 Μάη θα γίνει κατάθεση στεφανιών στο Μνημείο του Εργάτη προς τιμήν των νεκρών του Μάη του '36. Επίσης την ίδια μέρα θα αρχίσει η διήμερη διάσκεψη με θέμα: "Η εργασία στον 21ο αιώνα - Ευρώπη της εργασίας ή της ανεργίας", σε αίθουσα της ΠΑΣΕΓΕΣ στη Θέρμη. Επίσης στη διάρκεια του δεκαήμερου θα πραγματοποιηθούν πολλές συναυλίες, από τις οποίες ξεχωρίζει αυτή με τον Γρ. Μπιθικώτση την Πέμπτη 8 Μάη στην πλατεία Αριστοτέλους.

Στη Νάουσα

Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας καλεί με προκήρυξή του τους εργαζόμενους της Νάουσας και της περιοχής, τα σωματεία, ενωτικά, ταξικά, μαζικά, αγωνιστικά να συμμετάσχουν στις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις με βάση τα προβλήματα, ενάντια στις αντεργατικές, αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης, των βιομηχάνων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το ΕΚ Νάουσας καταγγέλλει στους εργαζόμενους τον "κοινωνικό διάλογο" ως παγίδα της κυβέρνησης για να περάσει τα αντιλαϊκά, αντεργατικά σχέδια.

Για οικονομική ενίσχυση

Για την κάλυψη των οικονομικών αναγκών του γιορτασμού της Πρωτομαγιάς, που διοργανώνουν σωματεία της Αθήνας και Ομοσπονδίες, ανοίχτηκε ο λογαριασμός 129/350654 - 12 στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας στην πλατεία Κάνιγγος. Η Επιτροπή Διοργάνωσης καλεί τα σωματεία, τους εργαζόμενους και τους μαζικούς φορείς της Αθήνας και όλης της χώρας να δώσουν τη δική τους μικρή ή μεγάλη συνεισφορά, για την οργάνωση μιας Πρωτομαγιάς, όπως πραγματικά επιβάλλουν οι απαιτήσεις και οι ανάγκες της εργατικής τάξης, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο.

Οι προσυγκεντρώσεις

Εξι προσυγκεντρώσεις έχει ορίσει η Επιτροπή για το Γιορτασμό της Πρωτομαγιάς στο Σύνταγμα.

- Στην Ομόνοια για τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ, το δημόσιο και τη βιομηχανία.

- Στην πλατεία Κάνιγγος για τους οικοδόμους, τους λογιστές και τους εργαζόμενους στον επισιτισμό.

- Στην πλατεία Κλαυθμώνος για τους συνταξιούχους.

- Στους Στύλους του Ολυμπίου Διός για τους εργαζόμενους από τα νοτιοανατολικά προάστια.

- Στην πλατεία Ριγήλλης για τους εργαζόμενους από τα βορειοανατολικά προάστια.

  • Σε προσυγκέντρωση στην Ομόνοια καλεί τους επαγγελματοβιοτέχνες η ΔΗΚΕΒΕ την Πρωτομαγιά.
Από τη συνέντευξη της Επιτροπής για τον γιορτασμό της Πρωτομαγιάς

Από τη συνέντευξη της Επιτροπής για το γιορτασμό της Πρωτομαγιάς



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ