ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Τιμές στα ίδια υψηλά επίπεδα

"Κάθε πέρσι και καλύτερα", λένε οι έμποροι της Θεσσαλονίκης, σχολιάζοντας τη φετινή κίνηση στην αγορά

Στα ίδια επίπεδα με αυτά των προηγούμενων ημερών κυμάνθηκαν οι τιμές στα αμνοερίφια και οπωροκηπευτικά, ενώ η κίνηση στην αγορά δεν παρουσίασε ιδιαίτερη αύξηση. Και χτες οι περισσότεροι καταναλωτές έκαναν αναγνωριστική βόλτα, βολιδοσκοπώντας τις τιμές, ενώ οι καταστηματάρχες υπολογίζουν ότι σήμερα θα κάνουν οι περισσότεροι τις αγορές τους για το πασχαλινό τραπέζι. Παράλληλα, θεωρούν δεδομένο ότι οι τιμές δε θα παρουσιάσουν ούτε σήμερα εντυπωσιακά αυξητικές τάσεις, αφού ήδη οι τιμές στο κατσίκι έσπασαν το φράγμα των 2.000 δρχ. το κιλό. Συγκεκριμένα, το αρνί πωλούνταν χτες στη Βαρβάκειο στις 1.800-2.000 δρχ. το κιλό και το κατσίκι στις 1.800-2.100 δρχ. Τα έντερα πωλούνταν προς 800 δρχ. το κιλό και οι συκωταριές προς 1.300-1.500 δρχ.

Στα οπωροκηπευτικά, η ντομάτα εξακολουθεί να αποτελεί, καθώς φαίνεται, "είδος πολυτελείας", αφού και χτες πωλούνταν στις 480-500 δρχ. το κιλό, τα αγγούρια "τσίμπησαν" χτες και πωλούνταν στις 170-200 δρχ., το μαρούλι στις 180-200 δρχ. το ένα, τα λεμόνια 100-150 και οι πατάτες 150 δρχ. το κιλό. Σε ό,τι αφορά τα φρούτα της εποχής, οι φράουλες πωλούνταν χτες 600-700 δρχ. το κιλό, τα μήλα 200-300 δρχ., τα πορτοκάλια 100-150 και τα αχλάδια 300-350 δρχ. το κιλό.

 • Η Ενωση Καταναλωτών "Η Ποιότητα της Ζωής" (ΕΚΠΟΙΖΩ) με ανακοίνωσή της εκφράζει επιφυλάξεις για την ποιότητα των εισαγόμενων αγροτικών προϊόντων, υπογραμμίζοντας ότι τον τελευταίο καιρό "πλημμύρισαν" οι λαϊκές και τα μανάβικα από ανεξέλεγκτα εισαγόμενα προϊόντα. Η Ενωση ενημερώνει τους καταναλωτές ότι οι πωλητές υποχρεούνται να γράφουν την προέλευση των προϊόντων ή τη χώρα της ΕΕ απ' όπου εισάγονται. Εάν είναι εισαγόμενα από χώρα εκτός ΕΕ, πρέπει να αναγράφουν την ένδειξη "εισαγωγής" ή τη χώρα προέλευσης. Η ΕΚΠΟΙΖΩ ζητά να προχωρήσει η κυβέρνηση άμεσα στη συγκρότηση Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων για την προστασία του καταναλωτή. Ο καταναλωτής, τονίζει, έχει δικαίωμα να γνωρίζει την ποιότητα της τροφής του και να διαφυλάσσει την υγεία του.
 • Η Ενωση Λιανοπωλητών Καταστηματαρχών Κρεοπωλών Αθήνας - Αττικής, με επιστολή της προς τα συναρμόδια υπουργεία, καταγγέλλει την υπαίθρια σφαγή αμνοεριφίων σε συγκεκριμένες περιοχές και τη διοχέτευσή τους στην αγορά με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία. Συγκεκριμένα η Ενωση καταγγέλλει ότι το φαινόμενο πραγματοποιείται κάτω από απαράδεκτες συνθήκες, δημιουργώντας υγειονομικό πρόβλημα και, παράλληλα, παραπλανιέται ο καταναλωτής που αγοράζει προϊόν που στην πραγματικότητα δεν είναι ελεγμένο, ενώ ασκείται και αθέμιτος ανταγωνισμός σε βάρος των καταστηματαρχών των περιοχών όπου πραγματοποιείται η υπαίθρια σφαγή.
Στη Θεσσαλονίκη

"Κάθε πέρσι και καλύτερα". Αυτή είναι δυστυχώς η άποψη των επαγγελματιών βιοτεχνών και εμπόρων για τη φετινή κίνηση στην αγορά της Θεσσαλονίκης. Και δε θα μπορούσε να είναι διαφορετική, αφού για άλλη μια φορά ο τζίρος πέφτει κατακόρυφα. Σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ο τζίρος παρουσιάζεται μειωμένος κατά 20% και ενώ η κίνηση στους δρόμους είναι ιδιαίτερα αυξημένη, ελάχιστοι είναι οι καταναλωτές που μπαίνουν στα καταστήματα για να αγοράσουν.

Βασική αιτία της πτώσης της κατανάλωσης θεωρείται η μείωση του εισοδήματος και άρα της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτή, δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ). Μάλιστα ως αποτέλεσμα της οικονομικής δυσπραγίας των καταναλωτών ανέφερε την έλλειψη ρευστότητας και την αύξηση των ακάλυπτων επιταγών των εμπόρων. Τέλος για όλα τα παραπάνω δήλωσε ότι ευθύνεται η αντιλαϊκή οικονομική πολιτική μονόπλευρης λιτότητας που επιβάλλει η κυβέρνηση, συρρικνώνοντας τα λαϊκά εισοδήματα.

Με τις παραπάνω διαπιστώσεις συμφωνεί και ο γραμματέας της ΔΗΚΕΒΕ Θεσσαλονίκης, μέλος του ΔΣ του ΕΣΘ, Γιώργος Χατζηγεωργίου,ο οποίος όμως καταγγέλλει την πλειοψηφία της διοίκησης του Συλλόγου πως δεν αναφέρεται στους πραγματικούς λόγους άσκησης αυτής της οικονομικής πολιτικής. Οπως δήλωσε στο "Ρ" ο γραμματέας της ΔΗΚΕΒΕ, "τόσο ο πρόεδρος όσο και η πλειοψηφία των μεγαλεμπόρων της διοίκησης του ΕΣΘ πρέπει να πάψουν να πατούν σε δύο βάρκες. Δηλαδή από τη μία δήθεν να διαμαρτύρονται και από την άλλη να στηρίζουν αυτή την πολιτική, απαιτώντας μάλιστα από την κυβέρνηση ακόμη σκληρότερη λιτότητα".

"Αποφεύγουν να πουν πως η πολιτική αυτή εφαρμόζεται στα πλαίσια των εντολών της ΕΕ και της Συνθήκης του Μάαστριχτ και ενώ από τη μία οδηγεί στην εξαθλίωση το μικρομεσαίο επιχειρηματία και το σύνολο του λαού, από την άλλη το μεγάλο κεφάλαιο αυξάνει τα πλούτη του. Αυτή είναι η Πολιτική της ασύδοτης δράσης των πολυεθνικών και των πολυκαταστημάτων και η πλειοψηφία του ΔΣ του ΕΣΘ έχει δείξει μέσα από τη στάση της ποιες πολιτικές στηρίζει και ποια συμφέροντα υπηρετεί", κατέληξε ο Γ. Χατζηγεωργίου.

ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Ανεπαίσθητες αλλαγές στις τιμές

Κατά 0,30 δρχ. το λίτρο μειώνονται οι τιμές των βενζινών από σήμερα και μέχρι την επόμενη Τετάρτη, ενώ οι τιμές του ντίζελ θέρμανσης και κίνησης παραμένουν αμετάβλητες. Αυτό ανακοίνωσε χτες η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου (ΔΕΠ), σύμφωνα με την οποία η μείωση της τιμής της βενζίνης οφείλεται στην πτώση των διεθνών τιμών, ενώ οι διεθνείς τιμές των ντίζελ και η ισοτιμία του δολαρίου δε σημείωσαν σημαντικές μεταβολές.

Ετσι, οι ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης των βενζινών - σούπερ και αμόλυβδης - αναπροσαρμόζονται ως εξής:

 • Για το λεκανοπέδιο Αττικής και το Νομό Θεσσαλονίκης η τιμή της σούπερ διαμορφώνεται στις 220,60 δρχ. το λίτρο και της αμόλυβδης στις 204,60 δρχ.
 • Για την Α ζώνη η σούπερ στις 225,60 και η αμόλυβδη στις 209,60 δρχ. το λίτρο.
 • Για τη Β ζώνη η σούπερ στις 228,60 και η αμόλυβδη στις 212,60 δρχ.
 • Για τη Γ ζώνη με ΦΠΑ 18% η σούπερ στις 230,60 και η αμόλυβδη στις 214,60 και για τις περιοχές της ίδιας ζώνης με ΦΠΑ 13% η σούπερ στις 220,60 και η αμόλυβδη στις 205,60 δρχ. το λίτρο.
 • Το αίτημά της για σφράγιση των βενζινών επαναφέρει με ανακοίνωσή της η Ενωση Βενζινοπωλών Νομού Αττικής (ΕΒΝΑ) με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα, ότι για άλλη μια φορά το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας "ανακάλυψε" στο τέλος της χειμερινής περιόδου 100 παράνομες δεξαμενές. Η ΕΒΝΑ επισημαίνει ότι εάν δε σφραγιστούν οι δεξαμενές των πρατηρίων βενζίνης και τα κοντέρ των αντλιών και δε σταματήσει η διοχέτευση του πετρελαίου θέρμανσης να κινείται πέρα από το χώρο του πρατηρίου βενζίνης το φαινόμενο θα διαιωνίζεται.
Νέα έντοκα γραμμάτια στις 2 Μάη

Νέες εκδόσεις διετών ομολόγων χωρίς τοκομερίδια, τα γνωστά πλέον ζέρο - κούπον, καθώς και εντόκων γραμματίων, ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών για την επόμενη Παρασκευή 2 Μάη. Το επιτόκιο των ομολόγων ορίστηκε στο 9,9% - σταθερό και για τα δυο χρόνια διάρκειας του τίτλου - και είναι χαμηλότερο κατά δυο δέκατα της μονάδας σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση. Αντίθετα, αμετάβλητα παραμένουν τα επιτόκια των εντόκων γραμματίων τρίμηνης (9,2%), εξάμηνης (9,5%) και ετήσιας διάρκειας (10,3%).

Μετά τη φορολόγηση των τόκων, που ισχύει για όλους τους κρατικούς τίτλους από τις αρχές του 1997, η πραγματική απόδοση περιορίζεται σε 9,15% για τα ζέρο - κούπον και σε 8,51%, 8,78% και 9,52% για τα τρίμηνα, εξάμηνα και ετήσια έντοκα γραμμάτια αντίστοιχα.

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Χαριστική βολή για το ξεπούλημα

Υπογράφτηκε προσύμφωνο με τον Ταβουλάρη

Προσύμφωνο για την πώληση του ενεργητικού των Ναυπηγείων Ελευσίνας, υπέγραψε χτες η κυβέρνηση με τον ιδιοκτήτη των Ναυπηγείων Νεωρίου Ν. Ταβουλάρη, ενώ οι υπόλοιπες 5 συμβάσεις για την οριστική εκποίηση των Ναυπηγείων που αφορούν τις συμβάσεις με το Πολεμικό Ναυτικό και τον ΟΣΕ, καθώς και τις μετατάξεις των εργαζομένων αναμένεται να ολοκληρωθούν μετά το Πάσχα. Η κίνηση της κυβέρνησης να υπογράψει χτες προκαταρκτική συμφωνία ερμηνεύεται ως προσπάθεια επίδειξης καλής θέλησης στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων προς τα αφεντικά των Βρυξελλών, στο σημερινό συμβούλιο υπουργών Βιομηχανίας.

Στο συμβούλιο αναμένεται να αποφασιστεί η διαγραφή χρεών ύψους 7,5 δισ. δρχ. των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ποσό το οποίο η ΕΕ θεωρεί παράνομη κρατική ενίσχυση και μέχρι τώρα απαιτούσε την αποπληρωμή του, προκειμένου να εγκρίνει το νέο επιχειρηματικό σχήμα των Ναυπηγείων, από τους μετόχους - εργαζόμενους και ΕΤΒΑ, σε ποσοστό που αναλογεί στην αντίστοιχη συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο (49% - 51%). Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Β. Μιρτ έχει καταλήξει σε θετική εισήγηση για τη διαγραφή των παραπάνω χρεών μαζί με αντίστοιχες διαγραφές ναυπηγείων της Γερμανίας και της Ισπανίας. Αυτό που η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να επιδιώξει αύριο, χρησιμοποιώντας ως "χαρτί" αποδεικτικό των προθέσεών της το προσύμφωνο για την ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, είναι η υπόθεση του Σκαραμαγκά να μην περάσει πακέτο με τα ναυπηγεία της Γερμανίας και της Ισπανίας για τις διαγραφές χρεών στις οποίες άλλες χώρες αντιδρούν, όχι όμως και για τα χρέη του Σκαραμαγκά, πράγμα, που, εάν δεν επιτευχθεί, θα δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα και στην ιδιωτικοποίηση του Σκαραμαγκά.

Το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων

Ψωμί για τρεις μέρες το Σάββατο

Το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων μέχρι το Μ. Σάββατο έχει ως εξής:

 • Μ. Πέμπτη 24/4: 8.30 π.μ. - 8.30 μ.μ.
 • Μ. Παρασκευή 25/4: 1.00 μ.μ. - 7.00 μ.μ.
 • Μ. Σάββατο 26/4: 8.30 π.μ. - 3.00 μ.μ.

Τα καταστήματα του Πειραιά, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου, θα ανοίγουν το πρωί μισή ώρα νωρίτερα, δηλαδή στις 8.00 π.μ.

Τα κρεοπωλεία,σύμφωνα με ανακοίνωση της Ενωσης Λιανοπωλητών Καταστηματαρχών Αθήνας - Αττικής, θα λειτουργήσουν τη Μ. Εβδομάδα ως εξής:

 • Μ. Πέμπτη: 7.00 π.μ. - 8.30 μ.μ.
 • Μ. Παρασκευή: 1.00 μ.μ. - 8.30 μ.μ.
 • Μ. Σάββατο: 7.00 π.μ. - 3.00 μ.μ.

Τη Δευτέρα 28 Απρίλη τα κρεοπωλεία της Αττικής θα παραμείνουν κλειστά. Τέλος, τα αρτοποιεία,όπως ανακοίνωσε η Συντεχνία Αρτοποιών Αθηνών Προαστίων - Περιχώρων και το Σωματείο Αρτοποιών Πειραιώς, θα διαθέσουν το Μ. Σάββατο ψωμί για τρεις μέρες. Την Κυριακή του Πάσχα θα παραμείνουν ανοιχτά για ψήσιμο φαγητών από τις 8.00 το πρωί μέχρι τη 1.00 το μεσημέρι και τη Δευτέρα του Πάσχα θα μείνουν κλειστά.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org