ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΔ - ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Ικανοποίηση από τις συνταγές Παπαδήμου

Τόσο η κυβέρνηση - με δηλώσεις των υπουργών Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου και Τύπου Δ. Ρέππα - όσο και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Καραμανλής, δήλωσαν ότι "συμφωνούν" με τις εκτιμήσεις και υποδείξεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας

Θετικά σχόλια, απέσπασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, για τα μηνύματα που έστειλε προχτές με την ετήσια έκθεση της κεντρικής τράπεζας, τόσο από την κυβέρνηση όσο και την αξιωματική αντιπολίτευση. Με χτεσινές τους ανακοινώσεις και δηλώσεις, τόσο οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου και Τύπου Δ. Ρέππας,όσο και ο πρόεδρος της ΝΔΚ. Καραμανλής,βρήκαν θετική την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας και "ορθές" τις εκτιμήσεις και υποδείξεις του διοικητή της Λουκά Παπαδήμου,για νέα αντιλαϊκά μέτρα, με στόχο το ξήλωμα μακροχρόνιων κατακτήσεων των εργαζομένων.

Ειδικότερα, σχολιάζοντας το περιεχόμενο της έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδας και τις υποδείξεις που έκανε ο διοικητής της:

  • Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου,δήλωσε χτες στους οικονομικούς συντάκτες πως η έκθεση είναι "θετική" και πρόσθεσε πως οι εκτιμήσεις και επισημάνσεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση για το μακροοικονομικό και το διαρθρωτικό σκέλος του προγράμματος "σύγκλισης", διευκολύνουν την κυβέρνηση στους χειρισμούς της.Κι αυτό γιατί - όπως εξήγησε - ο διοικητής της ΤτΕ με το κύρος που διαθέτει, συμβάλλει σημαντικά στη διαμόρφωση θετικής γνώμης και εικόνας.
  • Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας,δήλωσε πως "η έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, είναι ένα σημαντικό κείμενο, το οποίο δεν μπορεί να αγνοήσει οποιαδήποτε κυβέρνηση". Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ "πρέπει να λάβει υπόψη της, ευρύτερα τους παράγοντες, οι οποίοι επηρεάζουν την άσκηση αυτής της πολιτικής" και πως κάνει ό,τι μπορεί "για ν' αντιμετωπίσει τα ελλείμματα και τον πληθωρισμό και την επίτευξη των στόχων, για τους οποίους μιλάει με απόλυτη σαφήνεια και έχει δίκιο σ' αυτό ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας".
  • Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής,μετά τη συνάντηση που είχε χτες με την ηγεσία του ΣΕΒ - δήλωσε: "Παρά την πτώση του πληθωρισμού, η πορεία της οικονομίας δεν είναι "ικανοποιητική", όπως νομίζω, ορθώς, επισήμανε χτες (σ.σ. προχτές) ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και σήμερα (σ.σ. χτες) η έκθεση της Κομισιόν". Και κάνοντας πιο σαφείς τις θέσεις της ΝΔ, πρόσθεσε ότι "δεν μπορεί να αναστραφεί η πορεία αυτή (σ.σ. δηλαδή η μη ικανοποιητική πορεία της οικονομίας) αν δε ληφθούν τολμηρά και θαρραλέα μέτρα, που έχουν σχέση, κυρίως, με την περιστολή των δημόσιων δαπανών, τη μείωση των τεράστιων δημοσιονομικών και μια πολιτική με θαρραλέες αποκρατικοποιήσεις".

Για να πούμε, βέβαια, τα πράγματα με τ' όνομά τους, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, δεν είπε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο, από το να επαναλάβει - με τα ίδια ή άλλα λόγια - αυτά που λένε τα στρατηγεία των πολυεθνικών (με τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του ΟΟΣΑ) και των Ελλήνων μεγαλοεπιχειρηματιών (με τις αξιώσεις που προβάλει η ηγεσία του ΣΕΒ και οι εκθέσεις του ΙΟΒΕ), για μια γενική επέλαση μακροχρόνιας διάρκειας στα λαϊκά εισοδήματα. Ενδεικτικό από αυτή την άποψη είναι και το γεγονός ότι μόλις χτες, το Διευθυντήριο των Βρυξελλών, με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συνιστά στην ελληνική κυβέρνηση πρόσθετα μέτρα, για να προχωρήσει η περιβόητη οικονομική και νομισματική ένωση (ΟΝΕ) της Ευρώπης. Και πρέπει να σημειωθεί, πως όλοι αυτοί, που - χτες συμφώνησαν με την έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και αύριο θα συμφωνήσουν με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή του ΟΟΣΑ ή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου - χρησιμοποιούν στερεότυπα τα ίδια επιχειρήματα - προσχήματα, για να δικαιολογήσουν την εμμονή τους για "εδώ και τώρα" πρόσθετα μέτρα, στην κατεύθυνση της σκληρότερης λιτότητας για τα πλατιά λαϊκά στρώματα.

Γεγονός, που στην ουσία σημαίνει πως και η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση - εκτιμώντας "θετικά" το περιεχόμενο της έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδας - απλά συμφωνούν με τον εργασιακό μεσαίωνα που θέλουν να επιβάλουν οι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου και στην Ελλάδα.

ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΔΕΚΟ
"Βροχή" αυξήσεων στο δεύτερο εξάμηνο

"Βροχή" αυξήσεων στα τιμολόγια μιας σειράς Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών έρχονται με το "έμπα" του δεύτερου εξάμηνου. Αυτό προκύπτει από σχετικές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Απαντώντας χτες ο Γ. Παπαντωνίου σε σχετική ερώτηση, προανήγγειλε αυξήσεις "περιορισμένου ύψους", όπως ισχυρίστηκε, στα τιμολόγια ορισμένων ΔΕΚΟ στο δεύτερο εξάμηνο του 1996, οι οποίες θα κυμαίνονται σε επίπεδα χαμηλότερα του πληθωρισμού. Οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ (και ορισμένων άλλων ΔΕΚΟ) είχε αποφασιστεί να ισχύσουν από το πρώτο εξάμηνο, αναβλήθηκαν όμως μπροστά στον κίνδυνο αναζωπύρωσης του πληθωρισμού. Βέβαια, η απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ στο β εξάμηνο, εκτός από τις επιπτώσεις που θα έχει στα εισοδήματα των εργαζομένων, θα έχει και άμεσες παρενέργειες στον πληθωρισμό, για τον οποίο η κυβέρνηση έχει θέσει στόχο να φτάσει στο 4,5% στο τέλος του χρόνου. Σε ό,τι αφορά τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στον πληθωρισμό από τις αυξήσεις κατά 33,3%,που θα ισχύσουν από την 1η Ιούλη στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών, ο Γ. Παπαντωνίου υποστήριξε ότι έχει συνυπολογιστεί η συγκεκριμένη επιβάρυνση στην ετήσια κυβερνητική πρόβλεψη για τον πληθωρισμό, αποφεύγοντας όμως να προσδιορίσει το ύψος της επιβάρυνσης αυτής.

Η Οικονομική Επιτροπή

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στο περιεχόμενο της συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής της κυβέρνησης που είχε συνέλθει λίγο νωρίτερα υπό την προεδρία του και με τη συμμετοχή των υπουργών Ανάπτυξης Βάσως Παπανδρέου,Υγείας Κ. Γείτονα και Γεωργίας Στ. Τζουμάκα.Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Γ. Παπαντωνίου, στη συνεδρίαση αποφασίστηκε η δημιουργία Ενιαίου Φορέα Τροφίμων, ο οποίος θα είναι ένα συντονιστικό όργανο, με σκοπό τον έλεγχο της ποιότητας των τροφίμων και το οποίο θα λειτουργεί σαν επικεφαλής φορέας πάνω από όλες τις υπάρχουσες αρμόδιες υπηρεσίες. Για το ίδιο θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε η σύσταση επιτροπής που θα αναλάβει τη διαμόρφωση του νομικού πλαισίου λειτουργίας του Φορέα. Στη συγκεκριμένη επιτροπή θα συμμετάσχουν οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων Γεωργίας, Υγείας, Ανάπτυξης (τομέας Εμπορίου), Εθνικής Οικονομίας, ενώ παράλληλα θα συμμετέχει και ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Εμπορίου Σ. Κοσμίδης, ο οποίος είχε επιληφθεί του συγκεκριμένου θέματος, κατά τη διάρκεια της θητείας του στο παραπάνω υπουργείο. Σημειωτέον ότι η ρύθμιση του συγκεκριμένου θέματος εκκρεμεί περίπου εδώ και μία... τριετία. Τέλος, στην ίδια συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, αποφασίστηκε η προώθηση της λίστας φαρμάκων για τα ασφαλιστικά ταμεία που έχει συντάξει η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣ ΕΒΕ
Ετοιμαστείτε για χειροτέρευση της κατάστασης

Να... κόψουν το λαιμό τους, απάντησε ουσιαστικά στους εκπροσώπους της Αγωνιστικής Συσπείρωσης η υφυπουργός Ανάπτυξης, Α. Διαμαντοπούλου, κατά τη διάρκεια της πρώτης της συνάντησης, με το νέο προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ, όταν της έθεσαν το τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης των ΜΜΕ

"Οι προοπτικές για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι δυσοίωνες και θα γίνουν ακόμα χειρότερες στο μέλλον, γι' αυτό οι ΜΜΕ θα πρέπει να κινητοποιηθούν". Αυτό απάντησε προκλητικότατα η υφυπουργός Ανάπτυξης Α. Διαμαντοπούλου στους εκπροσώπους της Αγωνιστικής Συσπείρωσης ΕΒΕ Δ. Φέτση και Γ. Κατημερτζή, όταν, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης εκπροσώπων του νέου προεδρείου της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), έθεσαν στην υφυπουργό το μείζον πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη χώρα μας. Με άλλα λόγια,"αυτά είναι τα δεδομένα, κόψτε το λαιμό σας"! Στην ίδια συνάντηση, αποκαλύφτηκαν οι κάλπικες καταγγελίες των εκπροσώπων της ΔΗΚΕΒΕ ότι δήθεν η κυβέρνηση είναι αυτή που ευθύνεται για τον αποκλεισμό των ΜΜΕ από τα κοινοτικά προγράμματα, καθώς, όπως υποστήριξε η Α. Διαμαντοπούλου, στο τελευταίο πρόγραμμα "πρωτοβουλία για τις ΜΜΕ", που τίθεται κατώτατο όριο κύκλου εργασιών 70 εκατομ. δρχ. η ΕΕ έθετε αρχικά το όριο των 150 εκατομ. δρχ.

Κατά τα άλλα, στην πρώτη εθιμοτυπική συνάντηση του νέου προεδρείου της ΓΣΕΒΕΕ με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ο πρόεδρος Γ. Κανελλόπουλος παρέδωσε στην υφυπουργό υπόμνημα με τις θέσεις του σε βασικά ζητήματα, που αφορούν τις ΜΜΕ, όπως για τα αναπτυξιακά κίνητρα, την ίδρυση και λειτουργία επιχειρήσεων, τον ΕΟΜΜΕΧ, τη χωροθέτηση, τα κοινοτικά προγράμματα, το συνδικαλιστικό πόρο, τις κλαδικές ομοσπονδίες, την επαγγελματική στέγη, τον ανταγωνισμό και τα πολυκαταστήματα.

Σχετικά με τις θέσεις αυτές, όπως διατυπώνονται στο υπόμνημα, αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικά στο ρόλο του ΕΟΜΜΕΧ το νέο προεδρείο, που με τον τρόπο που συστάθηκε ελέγχεται στην πλειοψηφία του από εκπροσώπους της ΔΑΚΜΜΕ της ΠΑΣΚΕΒΕ και του ΣΥΝ, δεν τίθεται ξεκάθαρα το ζήτημα της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα του Οργανισμού και της ουσιαστικής ανάπτυξής του, για να μπορεί να παίξει το ρόλο που πρέπει απέναντι στις ΜΜΕ. Επίσης, σε ό,τι αφορά τη χωροθέτηση, και ειδικότερα το νομοσχέδιο για την ίδρυση ΒΙΠΕ και ΒΙΟΠΑ, δε γίνεται κουβέντα ότι με το εν λόγω νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα σε μεγαλοεπιχειρηματίες να τις λυμαίνονται, απολαμβάνοντας φοροαπαλλαγές και άλλα "κίνητρα" σε βάρος της πραγματικής ανάπτυξης των ΜΜΕ.

ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ
Καταγγελία κατά της "Εξουσίας"

Ενας ακόμη φορέας, η Ενωση Κατασκευαστών Κτιρίων πήρε χτες θέση εναντίον των 20.000 κατοικιών που φέρεται ότι προσφέρει σε αντίστοιχο αριθμό αναγνωστών η εφημερίδα "Εξουσία". Με καταγγελία της ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η Ενωση καταγγέλλει ότι η εν λόγω επιχείρηση στην οποία ανήκει η εφημερίδα "ασκεί αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος των κατασκευαστών", ότι "νοθεύει τον υγιή ανταγωνισμό και θα κλονίσει οικονομικά τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις", "αντιβαίνει στις αρχές του ίδιους εμπορίου και της υγιούς επιχειρηματικής δράσης και συνιστά καθ' εαυτή αθέμιτο ανταγωνισμό". Η Ενωση Κατασκευαστών Κτιρίων ζητά μεταξύ άλλων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να απαγορευτεί η διαφήμιση του παραπάνω προγράμματος και να επιβληθεί πρόστιμο.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org