ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΟΥ
Η στυγνή βία "έλυσε" την ομηρία
  • 140 Περουβιανοί κομάντος εισέβαλαν καταμεσήμερο από τρεις πλευρές στο κτίριο της κατοικίας του Ιάπωνα πρεσβευτή στη Λίμα, απελευθερώνοντας 71 ομήρους μέσα σε 25 λεπτά
  • Σκοτώθηκε ένας όμηρος, δύο κομάντος και τραυματίστηκαν 25
  • Ολοι οι αντάρτες σκοτώθηκαν, παρά το γεγονός ότι τουλάχιστον τέσσερις ζήτησαν να παραδοθούν!

ΛIMA.-

Η βία "έλυσε" τελικά την ομηρία των 72 ξένων διπλωματών και Περουβιανών αξιωματούχων, που κρατούνταν αιχμάλωτοι στην κατοικία του Ιάπωνα πρεσβευτή στη Λίμα από τις 17 του Δεκέμβρη.Παρά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε αντάρτες της οργάνωσης "Τουπάκ Αμάρου" και την περουβιανή κυβέρνηση, 140 άνδρες των περουβιανών ειδικών δυνάμεων εξαπέλυσαν στις 3.30 (τοπική ώρα) το μεσημέρι της Τρίτης επίθεση - αστραπή, έχοντας τη ρητή διαταγή όχι μόνον να σώσουν τους ομήρους, αλλά και να σκοτώσουν παντί τρόπω και τους 14 αντάρτες της οργάνωσης, που επί τέσσερις μήνες επιχειρούσε μέσω της ομηρίας να επιτύχει την απελευθέρωση δεκάδων μελών της.Το αποτέλεσμα; Οι 71 από τους 72 ομήρους αφέθηκαν ελεύθεροι. Ο ένας, ο Κάρλος Γκιούστι (πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Περού) σκοτώθηκε στη διάρκεια της επιδρομής των κομάντος, ενώ 25 τραυματίστηκαν ελαφρά. Οσο για τους αντάρτες του "Τουπάκ Αμάρου" ...σκοτώθηκαν και οι 14, καθώς την ώρα της επιδρομής έπαιζαν ανυποψίαστα ποδόσφαιρο στο κεντρικό διάδρομο του κτιρίου! Οι απώλειες των ειδικών δυνάμεων ανέρχονταν σε δύο νεκρούς στρατιώτες...

"Δεν ταλαντεύτηκα ούτε μία στιγμή την ώρα που έδωσα εντολή για την επιχείρηση απελευθέρωσης των ομήρων",είπε μία ώρα μετά το τέλος της επιδρομής των κομάντος με πασιφανή ικανοποίηση ο Περουβιανός Πρόεδρος, Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, προσθέτοντας ότι πήρε την απόφασή του, βασιζόμενος στις πληροφορίες των υπηρεσιών αντικατασκοπίας.

Στο Τόκιο,ο πρωθυπουργός, Ριουτάρο Χασιμότο, χαρακτήρισε την επιδρομή των Περουβιανών κομάντος "θαυμάσια διάσωση", αλλά δεν παρέλειψε να εκφράσει τη λύπη του για τα θύματα της επιχείρησης, για την "υπερβολική χρήση βίας", αλλά και για το γεγονός ότι δεν είχε ενημερωθεί από την κυβέρνηση Φουτζιμόρι σχετικά με την επιχείρηση - αστραπή.

Επιδρομή από τρεις πλευρές!

Οι περισσότερες λεπτομέρειες της επιδρομής των Περουβιανών κομάντος στο κτίριο της κατοικίας του Ιάπωνα πρεσβευτή στη Λίμα προήλθαν ουσιαστικά από τον ιδιοκτήτη του κτιρίου, Μοριχίσα Αόκι και τον πρεσβευτή της Βολιβίας στη Λίμα, Χόρχε Γκουμούσιο.

Η επιδρομή άρχισε στις 3.30 το μεσημέρι της Τρίτης, οπότε οι "δυνάμεις ασφαλείας" προκάλεσαν έκρηξη σε τούνελ, που είχε σκαφτεί κάτω από τον κεντρικό διάδρομο του κτιρίου όπου εκείνη την ώρα 8 από τους 14 αντάρτες (μεταξύ τους και ο αρχηγός τους, Νέστορ Σέρπα) έπαιζαν ...ποδόσφαιρο μαζί με ορισμένους από τους ομήρους! Τότε, μέρος της συνολικής δύναμης των 140 ανδρών εισέβαλε από την κεντρική πύλη του κτιρίου, ανοίγοντάς τη με εκρηκτικό μηχανισμό και ρίχνοντας δακρυγόνα. Μία άλλη ομάδα από τις ειδικές δυνάμεις επιτέθηκε από πίσω και η τρίτη μονάδα εισέβαλε στο κτίριο από την οροφή.

Ο πρεσβευτής της Βολιβίας Χόρχε Γκουμούσιο, ένας από τους 71 ομήρους που απελευθερώθηκαν, σημείωσε ότι οι αντάρτες αιφνιδιάστηκαν από την επίθεση. Οι περισσότεροι πέθαναν από εκρήξεις που σημειώθηκαν στις σήραγγες κάτω από την αίθουσα όπου βρίσκονταν. "Είδα να πέφτουν πέντε ή έξι απ' αυτούς", τόνισε, προσθέτοντας ότι στη συνέχεια υπήρξαν ομοβροντίες πυρών μέσα στην αίθουσα που διήρκεσαν 25 περίπου λεπτά.

Και οι 14 αντάρτες σκοτώθηκαν. Σχεδόν όλοι ήταν κάτω των 20 ετών. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονταν δύο γυναίκες.

Σύμφωνα με ένα μέλος της οργάνωσης "Τουπάκ Αμάρου", που ζήτησε να κρατήσει την ανωνυμία του, οι τέσσερις νεαρότεροι αντάρτες προσπάθησαν να παραδοθούν. "Βρίσκονταν μόνοι τους σε ένα δωμάτιο, είχαν φοβηθεί και ήθελαν να παραδοθούν", είπε αυτός ο αντάρτης στο πρακτορείο "Ρόιτερ". Οι επίλεκτοι στρατιώτες, όμως, είχαν εντολή να τους σκοτώσουν όλους (!).

Οπως είπε ο Γκουμούσιο, ορισμένοι από τους στρατηγούς, που περιλαμβάνονταν στους ομήρους, γνώριζαν από πριν για το σχέδιο της επίθεσης. "Μας ειδοποίησαν δέκα λεπτά νωρίτερα, ώστε να μπορέσουμε να προετοιμαστούμε και να ανεβούμε στον δεύτερο όροφο".

Περίπου 15 λεπτά μετά και ενώ οι όμηροι είχαν ελευθερωθεί, καπνοί ανέβαιναν από το κτίριο της κατοικίας του Ιάπωνα πρέσβη, ενώ από ορισμένες πλευρές ήταν θεατές "λίμνες" με αίμα...

Σύμφωνα με όλες τις μαρτυρίες, η επιχείρηση δεν κράτησε πολύ (ούτε ημίωρο) και ήταν καλοσχεδιασμένη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ομάδα των 140 ανδρών προετοιμαζόταν τους τελευταίους τρεις μήνες από Αμερικανούς και Βρετανούς κομάντος.

Ξένες αντιδράσεις

Η Ρωσία,ενθυμούμενη ίσως τα δικά της δεινά από τον πόλεμο στην Τσετσενία, είδε θετικά το ρόλο που διαδραμάτισε ο Πρόεδρος του Περού Αλμπέρτο Φουτζιμόρι στην επίλυση της κρίσης των ομήρων, επαινώντας την "αδιάλλακτη" στάση που τήρησε έναντι των απαγωγέων. Σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το πρακτορείο "Ιντερφάξ", το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι η "βάρβαρη" σύλληψη και κράτηση των ομήρων τερματίστηκε "χάρη στην αδιάλλακτη στάση του Προέδρου Φουτζιμόρι έναντι των τρομοκρατών".

Η ολλανδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξέφρασε την ανακούφισή της για την απελευθέρωση των ομήρων στη Λίμα και τη λύπη της για το ότι δε βρέθηκε ειρηνική λύση στην κρίση. Σε σύντομη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι "η προεδρία εκφράζει τη λύπη της, διότι στάθηκε αδύνατη η εξεύρεση ειρηνικής λύσης στην κρίση των ομήρων" και για το θάνατο ενός ομήρου και δύο στρατιωτών.

"Ικανοποίηση και ανακούφιση", εξέφρασε η ισπανική κυβέρνηση για την απελευθέρωση των ομήρων στην κατοικία του Ιάπωνα πρεσβευτή στη Λίμα.

Ο Ινοθένθιο Αρίας, διευθυντής του γραφείου Τύπου του ισπανικού υπουργείου Εξωτερικών, πρόσθεσε ότι η επίλυση της κρίσης των ομήρων, με την έφοδο των ειδικών δυνάμεων που επέτρεψε την απελευθέρωση 72 ομήρων, είχε "μικρό κόστος", αναφερόμενος στους δύο στρατιώτες και τον έναν όμηρο που σκοτώθηκαν κατά την επίθεση.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Υψηλές προεκλογικές θερμοκρασίες

ΛΟΝΔΙΝΟ. -

Τελικά η πρόσφατη αντιευρωπαϊκή τακτική του Τζον Μέιτζορ, φαίνεται ότι αποδίδει κάποιους καρπούς. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε χτες η "Γκάρντιαν" για πρώτη φορά από την ημέρα προκήρυξης των εκλογών η διαφορά που χωρίζει τα δύο κόμματα, είναι απλά ένας μονοψήφιος αριθμός (5%). Αποτέλεσμα ήταν να ανέβει η ένταση και οι υποτονικοί διαξιφισμοί, να παρουσιάζουν πλέον κάποιο ενδιαφέρον. Η "θερμοκρασία" ανέβηκε κατακόρυφα, επιτρέποντος και του καιρού.

Ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στην "Ντέιλι Εξπρές", εξαπόλυσε νέες επιθέσεις προς τους Ευρωπαίους εταίρους, απειλώντας μάλιστα ότι θα προκαλέσει την αποτυχία της προσεχούς Συνόδου Κορυφής, αν δεν αποσυρθούν τα σχέδια για την ενίσχυση της ομοσπονδοποίησης της Ευρώπης. Συνέχισε τις αυστηρές προειδοποιήσεις προς την ΕΕ, λέγοντας ότι θα ασκήσει και πάλι βέτο, όπως έκανε σε ανάλογη περίπτωση και με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, μπλοκάροντάς τη. Συγκεκριμένα αναφερόμενος στο επίμαχο ζήτημα είπε: "Στο Μάαστριχτ ήταν 11 εναντίον ενός. Ολοι ήθελαν τον κοινωνικό χάρτη και όλοι ζητούσαν από μένα να συμφωνήσω με το κοινό νόμισμα. Απλώς είπα όχι. Και αν δε μας έδιναν αυτά που ζητούσαμε θα μπλοκάραμε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Το ίδιο προτίθεμαι να κάνω και στο Αμστερνταμ".

Οι Εργατικοί στο μεταξύ, δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι, τόνισαν όμως διά του εκπροσώπου τους Ρ. Κουκ, ότι δεν αποκλείουν κάθε κίνδυνο. Παρά την εκδήλωση αυτής της αισιοδοξίας τους για την τελική έκβαση της εκλογικής μάχης, παρατηρείται μία νευρικότητα μία μόλις εβδομάδα πριν τις εκλογές. Οι ενδείξεις καταμαρτυρούν ότι οι επιθέσεις αυτές πλήγωσαν το προφίλ των Εργατικών και πολλά ερωτηματικά εγείρονται κατά πόσο οι Εργατικοί έχουν σαν στόχο τη διακυβέρνηση της χώρας ή απλά τη νίκη στις εκλογές. Ο Μπλερ εμφανίστηκε παραπονούμενος προς μερίδα του Τύπου, λέγοντας ότι πρόκειται για μια "συνειδητή προσπάθεια παρερμήνευσης των προθέσεών του" και αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες που του προσάπτουν, ότι άλλαξε το κόμμα από "κόμμα αρχών αλλά μη εκλόγιμο" σε "εκλόγιμο, αλλά χωρίς αρχές πια". Διευκρινίζοντας αυτές τις αλλαγές, τόνισε "ότι κρίθηκε αναγκαία η αλλαγή και η αναθεώρηση των αρχών μας προκειμένου να κερδίσουμε τις εκλογές. Δεν ήταν όμως αυτός ο λόγος που αναθεωρήσαμε. Ηταν το σωστό και το ρεαλιστικό"!

ΗΠΑ
Επέκταση και ένταση των απεργιών

ΝΤΙΤΡΟΪΤ.-

Περίπου τέσσερις χιλιάδες απεργοί της "Τζένεραλ Μότορς" προστέθηκαν από χτες στους χιλιάδες απεργούς της "Κράισλερ" και της "Γκουντγίαρ", ανεβάζοντας τον υδράργυρο στις απεργιακές κινητοποιήσεις που κλονίζουν την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία και κατά συνέπεια στην οικονομική ζωή των ΗΠΑ.

Οι απεργοί εργαζόμενοι στο εργοστάσιο του Ντιτρόιτ της "Τζένεραλ Μότορς" έχουν κοινά αιτήματα με τους υπόλοιπους απεργούς. Οι εργαζόμενοι στην "Τζένεραλ Μότορς" έχουν επανειλημμένα απεργήσει τα δύο τελευταία χρόνια, αλλά είναι η πρώτη φορά που εργαζόμενοι έχουν συντονίσει τον αγώνα τους τουλάχιστον χρονικά, ενώ προβλέπεται και μία κοινή πλατφόρμα διεκδικήσεων, αφού στην ουσία τα κλαδικά αλλά και εθνικά αιτήματα ελάχιστα διαφέρουν. Ηδη η αυτοκινητοβιομηχανία "Κράισλερ" έχει υποστεί οικονομικές απώλειες από τη δωδεκαήμερη απεργία, της τάξης των 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Παρ' όλα αυτά, η εργοδοσία φαίνεται αμετακίνητη στις πιέσεις των εργαζομένων και φαίνεται να προτιμά τις ζημίες από το να ικανοποιήσει τα αιτήματα.

Από τις στιγμές της επέμβασης στην πρεσβεία



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ