Τετάρτη 23 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ"
Κυριαρχούν και σήμερα πολλές επιλογές της χούντας

Σε ανακοίνωσή της για την 30ή επέτειο της εγκαθίδρυσης της χούντας, η "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα" καυτηριάζει το γεγονός ότι βασικές επιλογές της χούντας, όπως το ηλεκτρονικό φακέλωμα, το τέρας της πολεοδομικής αυθαιρεσίας και η καταστροφή του περιβάλλοντος, αποτελούν βασικές πολιτικές επιλογές και σημερινών κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται:

"Η 30ή επέτειος του πραξικοπήματος της 21ης Απρίλη 1967 πρέπει να προβληματίσει βαθύτερα όσους επιδίδονται με ευκολία σε επετειακές δηλώσεις και ανώδυνες καταδίκες. Σήμερα βασικές επιλογές της χούντας αποτελούν πολιτικές επιλογές, για τις οποίες σεμνύνονται οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις! Ετσι π.χ.:

1. Ο νόμος για το ηλεκτρονικό φακέλωμα και η επερχόμενη Συνθήκη Σένγκεν ολοκληρώνουν και περιβάλλουν με δημοκρατικό μανδύα το έργο που άρχισε η χούντα με την προμήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών (των τελειότερων της εποχής) για τις ανάγκες των υπηρεσιών ασφάλειας.

2. Το ν.δ. 1003/71 περί ενεργού πολεοδομίας, που πρόβλεψε ιδιωτική πολεοδόμηση από το μεγάλο κεφάλαιο, παρουσιάζεται σήμερα ως κορυφαία πολιτική επιλογή των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων.

3. Το αεροδρόμιο των Σπάτων, που αποτελεί καταστροφή για το φυσικό, αλλά και το πολιτιστικό περιβάλλον, άρχισε από τη χούντα και σήμερα γίνεται πραγματικότητα.

4. Ο α.ν. 345/68, που αύξησε τους συντελεστές δόμησης και κατέστρεψε τα προάστια και τα χωριά, εξακολουθεί να ισχύει, με κάποιες μειώσεις των συντελεστών. Δεν πρέπει, εξάλλου, να ξεχνάμε ότι αν και το Μουσείο Πασά που κτίστηκε επί χούντας σε κοινόχρηστο χώρο πρασίνου κατεδαφίστηκε με την αποκατάσταση της δημοκρατίας, σήμερα η καταστροφή κοινόχρηστου πρασίνου και χώρου ιστορικής μνήμης για την επέκταση του Μεγάρου Μουσικής, προβάλλεται από τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις ως κατόρθωμα συγκρίσιμο με τον Παρθενώνα".

Και η ανακοίνωση κλείνει με την επισήμανση ότι η δημοκρατία βάζει, πάνω από όλα, την προστασία και την αξία του ανθρώπου. Σημειώνει χαρακτηριστικά:"Ακρογωνιαίος λίθος της Δημοκρατίας είναι η προστασία και η ανάδειξη της αξίας του ανθρώπου. Πέρα από τις πολιτικές ελευθερίες που αποκαταστάθηκαν με την πτώση της δικτατορίας, μένει για κατάκτηση η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος. Αλλωστε, δημοκρατία δεν είναι μόνο το δικαίωμα να διαμαρτύρεσαι, αλλά και το να έχεις όσο γίνεται λιγότερους λόγους γι' αυτό".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ