Τετάρτη 23 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Επιφυλάξεις Καραμανλή για τα ελληνοτουρκικά

Ο πρόεδρος της ΝΔ συναντήθηκε χτες με τον υπουργό Εξωτερικών

Επιφυλάξεις για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και το πλαίσιο και το περιεχόμενο των κυβερνητικών χειρισμών που έχουν σχέση με τη λεγόμενη επιτροπή εμπειρογνωμόνων, εξέφρασε χτες ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλο.

Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι διατηρεί "επιφυλάξεις και σοβαρή ανησυχία", επειδή η Τουρκία αντί "να αποδίδει και να ανταποκρίνεται σε χειρονομίες καλής θέλησης, δείχνει να εντείνει την αδιαλλαξία της". Ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι το κόμμα του "θα σταθεί εμπόδιο σε όποιους κυβερνητικούς χειρισμούς κρίνει ότι δεν είναι εθνικά επωφελείς και μπορούν να οδηγήσουν σε περαιτέρω οξύτητα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις".

Από την πλευρά του ο Θ. Πάγκαλος είπε ότι ζήτησε από τον πρόεδρο της ΝΔ να συνεχιστεί η επαφή μεταξύ των δύο κομμάτων και σε άλλα επίπεδα, προτείνοντας μάλιστα σε στελέχη της ΝΔ να πηγαίνουν στο υπουργείο και να "διαμορφώνουν άποψη" πρόταση που σύμφωνα με πληροφορίες απορρίφθηκε από τον Κ. Καραμανλή.

Ερωτώμενος για το εάν βρέθηκε "κοινός τόπος," ο Θ. Πάγκαλος προτίμησε μία γενικότερη αναφορά, ισχυριζόμενος ότι "μπορεί να υπάρχουν διαφορές απόψεων για τις αποχρώσεις της πολιτικής μας ή για κινήσεις τακτικής, αλλά γενικά όλα τα κόμματα στην Ελλάδα συμφωνούν στις βασικές αρχές αυτής της πολιτικής και στους βασικούς στόχους". Η αναφορά αυτή προκάλεσε την ενόχληση κύκλων της Ρηγίλλης, οι οποίο το βράδυ διέρρεαν ότι "κάτι τέτοιο δεν ισχύει".

Αναφερόμενος στη συζητούμενη ομάδα εμπειρογνωμόνων των δύο χωρών, είπε ότι "στην πραγματικότητα δεν υπάρχει επιτροπή εμπειρογνωμόνων, υπάρχουν δύο ομάδες εμπειρογνωμόνων, μία για κάθε χώρα, θα έχει αυστηρά διαδικαστικό χαρακτήρα και στόχος της θα είναι να δει εάν υπάρχουν εκατέρωθεν παρανοήσεις και να διευκολύνει τη διαδικασία που ενδεχόμενα θα μπορούσε να προκύψει".

Ο Θ. Πάγκαλος επανέλαβε ότι για το θέμα των Ιμια το μόνο κατάλληλο όργανο είναι το Δικαστήριο της Χάγης, στο οποίο μπορεί να προσφύγει η Τουρκία, κάτι που θα είναι "εντός των ορίων του κατανοητού".

Η συζήτηση ήταν ενημερωτικού κυρίως χαρακτήρα και σύμφωνα με πληροφορίες έγινε αναφορά και στο Κυπριακό και το Σκοπιανό.

Την ίδια στιγμή ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης μιλώντας στο Α Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, δήλωσε ότι τον "θλίβει το γεγονός της επιστολής των 32 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, γιατί αυτήν την ώρα είναι σε κορύφωση τα ελληνοτουρκικά, φαίνεται ότι είναι επί θύραις ο ελληνοτουρκικός διάλογος ή υπάρχουν πιέσεις για να αρχίσει αυτός ο διάλογος".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ