Τετάρτη 23 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το γαλλικό τρικ

Πρόωρες εκλογές θα γίνουν στη Γαλλία στα τέλη Μάη. Ο Πρόεδρος Ζ. Σιράκ και η συντηρητική κυβέρνηση Ζιπέ ζητούν την ψήφο των Γάλλων για την εφαρμογή ενός σαρωτικού προγράμματος λιτότητας, κατεδάφισης του κοινωνικού κράτους, κατάργησης των εργασιακών κατακτήσεων, και όλα αυτά για να μπορέσει η Γαλλία να πάρει μέρος στο επόμενο στάδιο της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης. Σε δεινή θέση βρέθηκε το Σοσιαλιστικό Κόμμα, που είναι υποχρεωμένο να κινηθεί στο "μονόδρομο" που προτείνουν οι συντηρητικοί. Μπροστά, λοιπόν, στο ενδεχόμενο της συντριπτικής ήττας, ο πρόεδρος του κόμματος Λ. Ζοσπέν κατέφυγε σε ένα τρικ. Είπε ότι αν κερδίσει τις εκλογές δε θα εφαρμόσει το ένα από τα τέσσερα κριτήρια σύγκλισης που ορίζει η Συνθήκη του Μάαστριχτ, αυτό δηλαδή που ορίζει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα πρέπει να είναι μικρότερο του 3%. Φυσικά, ακόμα και αν γίνει αυτό, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει για τους Γάλλους εργαζόμενους, αφού οι υπόλοιποι δείκτες θα παραμείνουν και οι υπόλοιπες πολιτικές θα ισχύσουν.

Υπολογίζει έτσι ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος να εκμεταλλευτεί την έντονη δυσαρέσκεια των Γάλλων κατά της Συνθήκης του Μάαστριχτ, που εκφράστηκε με ποσοστό 49% στο δημοψήφισμα, πριν από λίγα χρόνια. Ομως, ακόμα και αυτό το τέχνασμα πρέπει να αποδοθεί στην πίεση που ασκούν οι μεγάλοι και μαχητικοί αγώνες των εργαζομένων στη Γαλλία, που στρέφονται ευθέως κατά της πολιτικής του Μάαστριχτ. Βέβαια, το μέγεθος της υποκρισίας αποδεικνύεται από το ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι από τους αρχιτέκτονες του Μάαστριχτ, αφού τόσο ο πρώην Πρόεδρος Φρ. Μιτεράν, όσο και ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Ντελόρ, έβαλαν την προσωπική τους σφραγίδα στη Συνθήκη. Και ακόμη, όταν οιΣοσιαλιστές ήταν στην κυβέρνηση εφάρμοσαν μια πολιτική το ίδιο, αν όχι περισσότερο, σκληρή απ' αυτή που προτείνουν οι συντηρητικοί.

Εντύπωση όμως προκαλεί το γεγονός ότι η δήλωση του Λ. Ζοσπέν πανηγυρίστηκε στη χώρα μας, από την "Αυγή", περισσότερο απ' ό,τι στη Γαλλία και το φιλικό προς τους Σοσιαλιστές γαλλικό Τύπο. Η εξήγηση είναι απλή. Η "Αυγή" και ο ΣΥΝ πίστεψαν ότι βρήκαν την ευκαιρία να αναθερμάνουν την πρότασή τους ότι, δήθεν, το Μάαστριχτ μπορεί να γίνει "καλύτερο" και "φιλεργατικό". Για να συνεχίσουν έτσι και την "κεντροαριστερή" τους προσέγγιση με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Επιχειρούν να σπείρουν μια ακόμη αυταπάτη στους Ελληνες εργαζόμενους, που έχουν ήδη γευτεί τις συνέπειες του Μάαστριχτ και πρόκειται να υποστούν τα ακόμη χειρότερα, αν τελικά αποδώσει ο "κοινωνικός διάλογος" που και ο ΣΥΝ υποστηρίζει.

Για τους εργαζόμενους δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον ενωμένο αγώνα για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής, κατά των συνεπειών από την εφαρμογή της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το συντονισμένο αγώνα των εργαζομένων στη Γαλλία, στην Ιταλία, στην Ισπανία, στη Γερμανία, σε όλες τις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ταυτόχρονα όμως, οι εργαζόμενοι πρέπει να αποκρούσουν τις προσπάθειες αποπροσανατολισμού και τις αυταπάτες που καλλιεργούνται. Διεκδικώντας εδώ και τώρα τη διενέργεια δημοψηφίσματος για να πει ο ελληνικός λαός τη γνώμη του για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org