Τετάρτη 23 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ
Συζήτηση για το ψητό "απαιτεί" η Ουάσιγκτον

Χαλαρό βήμα που πρέπει να έχει συνέχεια θεωρεί η Ουάσιγκτον τη συμφωνία της Μάλτας

Εντονότατες πιέσεις, προκειμένου η συζήτηση μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας να φτάσει στο "ψητό" ασκεί η Ουάσιγκτον, η οποία κινητοποιείται, προκειμένου να συντηρήσει τη δυναμική που δημιούργησε η ολλανδική πρωτοβουλία για τη συγκρότηση της μεικτής Ελληνοτουρκικής Επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Η Ουάσιγκτον, όπως διαβεβαιώνουν διπλωματικές πηγές, θεωρεί ότι κατά τη συνάντηση της Μάλτας, μεταξύ Γ. Παπανδρέου και Ο. Οϊμέν, συμφωνήθηκε η διαδικασία μέσα από την οποία θα αντιμετωπιστούν τα πρώτα και σοβαρότατα προβλήματα που θέτει η κάθε πλευρά.Οπως διαμηνύει η Ουάσιγκτον, μέσα από τα διπλωματικά κανάλια επαφών της με την Ελλάδα, είναι σαφές πως η διαδικασία καθορίζει, τελικά και τη θεματολογία, αλλά και το πλαίσιο στο οποίο θα οδηγηθεί η αναζήτηση λύσεων.

Σχετικά με τη θεματολογία της συζήτησης στο πλαίσιο της επιτροπής, πρέπει να επισημανθεί ότι η ελληνική πλευρά τοποθετεί ως "πρώτο σοβαρό θέμα" το θέμα της Ιμιας. Η Αγκυρα από την πλευρά της "απαντά", προβάλλοντας τη δική της, γνωστή και πάγια, οπτική με την οποία προσεγγίζει το θέμα αυτό: Κατ' αρχήν δε μιλά μόνο για την Ιμια, αλλά για το σύνολο των νησίδων και βράχων του Αιγαίου των οποίων το καθεστώς δε διευκρινίζεται (κατά την άποψή της) από τις συνθήκες. Ταυτόχρονα, η Αγκυρα στο κεφάλαιο "συζήτηση περί Ιμιας" τοποθετεί την απαίτησή της για αποστρατιωτικοποίηση των Δωδεκανήσων.

Στο σημείο αυτό, όπως υπενθυμίζουν διπλωματικοί κύκλοι, πρέπει να επισημανθεί πως η Αθήνα, εισερχόμενη στη διαδικασία της Επιτροπής, ουσιαστικά υπαναχωρεί από τη θέση της βήμα προς βήμα προσέγγισης, καθώς, όπως είναι γνωστό, απαιτούσε πριν την εξέλιξη οποιασδήποτε συζήτησης να ξεκαθαριστεί το θέμα της Ιμιας από την πλευρά της Τουρκίας, με προσφυγή της ενδεχομένως στο δικαστήριο της Χάγης. Η συγκρότηση της μεικτής επιτροπής, ασφαλώς, δεν πρόκειται να οδηγήσει την Τουρκία στη Χάγη για τα Ιμια, αλλά θα της επιτρέψει, μιλώντας για τη διαδικασία, να θέσει στο τραπέζι τη συνολική της αμφισβήτηση. Και αυτό, για την τουρκική πλευρά, είναι ικανοποιητικό κέρδος.

Οπως είναι φανερό, λοιπόν, ακόμη και η συζήτηση επί της διαδικασίας αντιμετώπισης των διαφορών, οδηγεί τελικά σε μια καταγραφή των τουρκικών απαιτήσεων.

Αμερικανοί διπλωμάτες σε συνομιλίες τους με Ελληνες συναδέλφους υπαινίσσονται ότι ήδη έχουν υπάρξει "προφορικές διευκρινίσεις" για τον τρόπο αντιμετώπισης των "πρώτων σοβαρών θεμάτων" που θέτει η κάθε πλευρά και εκτιμούν πως θα τηρηθούν οι εκατέρωθεν δεσμεύσεις.Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί, η Ουάσιγκτον συνδέει την ταχύτητα των εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά με τις αναμενόμενες (ή προετοιμαζόμενες;) ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό της Αγκυρας. Μέχρι, τότε, όμως, είναι φανερό πως η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων μπορεί να αποτελέσει, κατά την Ουάσιγκτον, το χώρο της διαβούλευσης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ