• "Βαριές κουβέντες" στο παρασκήνιο μετά την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ
  • "Ολοι συμφωνούμε ουσιαστικά", λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
  • - Νέα τροπή παίρνει το εσωκομματικό παιχνίδι εξουσίας στο κυβερνών κόμμα μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου καταδείχτηκε η ύπαρξη ενός αντιπολιτευτικού πόλου, ο οποίος έχει... - 1997-05-09 00:00:00.0"/>
  • "Βαριές κουβέντες" στο παρασκήνιο μετά την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ
  • "Ολοι συμφωνούμε ουσιαστικά", λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
  • - Νέα τροπή παίρνει το εσωκομματικό παιχνίδι εξουσίας στο κυβερνών κόμμα μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου καταδείχτηκε η ύπαρξη ενός αντιπολιτευτικού πόλου, ο οποίος έχει... - 1997-05-09 00:00:00.0" /> Παιχνίδια τακτικής μεταξύ "ηγεμόνων" και "αντιπολιτευόμενων" | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Παρασκευή 9 Μάη 1997
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 7
    ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
    Παιχνίδια τακτικής μεταξύ "ηγεμόνων" και "αντιπολιτευόμενων"
    • Στην πανελλαδική οργανωτική συνδιάσκεψη η επόμενη "αναμέτρηση"
    • "Βαριές κουβέντες" στο παρασκήνιο μετά την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ
    • "Ολοι συμφωνούμε ουσιαστικά", λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

    Νέα τροπή παίρνει το εσωκομματικό παιχνίδι εξουσίας στο κυβερνών κόμμα μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου καταδείχτηκε η ύπαρξη ενός "αντιπολιτευτικού πόλου", ο οποίος έχει καταφέρει να βρει πεδίο συσπείρωσης, κυρίως αν όχι αποκλειστικά, στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

    Αν και από πρώτη ματιά ο Κ. Σημίτης φαίνεται να επιλέγει τη "σκληρή στάση" απέναντι τους, ωστόσο η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δε φοβάται την παρουσία εσωκομματικής αντιπολίτευσης,τόσο γιατί, όπως υποστηρίζουν συνεργάτες του, πρόκειται για ένα ανομοιόμορφο υποσύνολο,όσο και γιατί δεν πρόκειται να δημιουργήσουν αξεπέραστα προβλήματα στην εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής.

    Από μια άποψη, μάλιστα, ο Κ. Σημίτης φαίνεται να επιδιώκει τη συσπείρωση όλων όσοι αρνούνται να "προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση" και "να αφομοιωθούν στο νέο ΠΑΣΟΚ", γιατί έτσι θα μπορέσει να τους "απομονώσει" και να τους αντιμετωπίσει πιο εύκολα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο στενός συνεργάτης του, Θ. Τσουκάτος,ο οποίος δεν κρύβει τη διάθεσή του να ξεμπερδέψει με τους "διαφωνούντες", έχει σπεύσει να αναγνωρίσει από καιρό την ύπαρξη "μειοψηφίας" στο ΠΑΣΟΚ.

    Μια "μειοψηφία", που, ας σημειωθεί, αντιμετωπίζεται από τους οπαδούς της"σκληρής γραμμής" στο περιβάλλον του Κ. Σημίτη, με υποτιμητικά σχόλια του τύπου "δεν έχουν να πουν τίποτα στην κοινωνία" και "οι μισοί από αυτούς επιδιώκουν να γίνουν υπουργοί"...,αλλά "είναι και θα παραμείνουν μειοψηφία",όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

    Οσο γιατί ο πρωθυπουργός επέλεξε να επιτεθεί στους "32", οι ίδιοι παράγοντες έλεγαν ότι, όταν "οι συσχετισμοί στο ΕΓ είναι 16-3 αυτό πρέπει να φαίνεται",ότι "το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη δε θα τεθεί σε ομηρία" και πως "δεν μπορούν να αφεθούν αναπάντητες οι κατηγορίες όσων αμφισβητούν τον πατριωτισμό της ηγεσίας του"... Εκεί πια που... ξεσπαθώνουν, είναι όταν υποστηρίζουν πως ο Κ. Σημίτης, στην ΚΟ "απέδειξε για μια ακόμα φορά ότι ηγεμονεύει"...

    Παράλληλα, βέβαια, δε σταματούν οι προσπάθειες για ενσωμάτωση όσων μπορούν από τους "διαφωνούντες", γιατί όπως εκτιμούν, δεν υπάρχουν διαφωνίες επί της ουσίας της ασκούμενης πολιτικής, ούτε κάποια εναλλακτική πρόταση, ενώ συνεκτιμάται ότι υπάρχει "πρόβλημα ηγέτη" στους εσωκομματικούς αντιπάλους.

    "Ευχαριστημένοι"και οι "32"...

    Από την πλευρά τους οι "32" εμφανίζονται ικανοποιημένοι από την προχτεσινή τους παρουσία στην ΚΟ και ισχυρίζονται ότι ενισχύονται ως "ρεύμα" από την τακτική της επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον τους ο Κ. Σημίτης. Θεωρούν ότι το ρεύμα αυτό ξεπερνά τον αριθμό των 32 βουλευτών και ανάλογη είναι και η κατάσταση και στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, προετοιμάζονται πυρετωδώς για την επόμενη κίνησή τους, η οποία είναι πιθανόν να εκδηλωθεί στην πανελλαδική οργανωτική συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, το Σαββατοκύριακο. Πάντως, όταν ρωτούνται αν εκτιμούν την τακτική Σημίτη σαν προσπάθεια να τους σύρει στη συγκρότηση εσωκομματικής αντιπολίτευσης, απαντούν ότι "κάτι τέτοιο θα του έδινε άλλοθι για να τους χτυπήσει" και "αυτή την ώρα δεν αποτελεί επιλογή" τους.

    Ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ είναι οι δηλώσεις που έγιναν από τις δύο πλευρές την επομένη της συνεδρίασης της ΚΟ.Από την πλευρά των "σημιτικών" ο Ε. Γιαννόπουλος εκφράζοντας την κυρίαρχη άποψη στο περιβάλλον του πρωθυπουργού, δήλωσε ότι οι "32" δε συνιστούν εσωκομματική αντιπολίτευση και απαρτίζονται από ανομοιογενείς προσωπικότητες, που λειτουργούν ανομοιογενώς. Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης Τ. Μαντέλης,υποστηρίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δε συνιστούν εσωκομματική αντιπολίτευση και προέτρεψε τον πρωθυπουργό να συνεχίσει το έργο της κυβέρνησης. Τους "μύχιους" φόβους της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε ο υφυπουργός Υγείας Θ. Κοτσώνης,ο οποίος είπε ότι "αυτό που με ενοχλεί είναι η ενυπάρχουσα απειλή της μη στήριξης της κυβέρνησης", ενώ ο "εκσυγχρονιστής" βουλευτής Χρ. Σμυρλής προεξόφλησε πως "απ' ό,τι φαίνεται θα λειτουργούν στο μέλλον ως εσωκομματική αντιπολίτευση".

    Αρσένης: "Εμμένω" Ρέππας: "Συμφωνώ"

    Από την πλευρά του ο Γερ. Αρσένης, ερωτηθείς αν επιμένει στις απόψεις του για τα Ελληνοτουρκικά, απάντησε χαρακτηριστικά: "Αν με χαρακτηρίζει κάτι είναι η συνέπεια και η σταθερότητα στις θέσεις μου". Το θέμα Αρσένη και αν υπάρχει ζήτημα παραμονής του στην κυβέρνηση - μετά την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του ο Θ. Πάγκαλος στην ΚΟ - τέθηκε χτες στο πρες ρουμ. Ο Δ. Ρέππας επέλεξε ήπιους τόνους, ανέφερε ότι δεν υπάρχει ζήτημα παραμονής του υπουργού Παιδείας στη θέση του, δήλωσε ότι ο Γερ. Αρσένης "συμφωνεί με την εξωτερική πολιτική" και πως, ως "προβεβλημένο στέλεχος της κυβέρνησης έχει βαρύνουσα άποψη για τα εθνικά θέματα". Παράλληλα, δεν φείστηκε στην επανάληψη τη διαπίστωσης ότι υπάρχει "συμφωνία από όλους τους βουλευτές" στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, αφού η ΚΟ "αποδέχτηκε" ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι "η μόνη πολιτική", την οποία "έχει εγκρίνει ο ελληνικός λαός"...

    Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δε δίστασε στα πλαίσια του γνωστού εκσυγχρονισμού" που υπηρετεί η κυβέρνηση, να ισχυριστεί ότι, όχι μόνο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα, όταν ασκούν κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική της, δυσχεραίνουν το έργο της υπεράσπισης των εθνικών δικαίων, στο εξωτερικό!


    Κορυφή σελίδας
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ