Πέμπτη 23 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στρώνεται το τραπέζι στους εργοδότες

Οι πρώτες αποφάσεις χρηματοδότησης των εργοδοτών με χρήματα των εργαζομένων, στα πλαίσια του νόμου για την ανεργία, εγκρίθηκαν από τον ΟΑΕΔ

Το μεγάλο "φαγοπότι" των πόρων του ΟΑΕΔ από τους εργοδότες αρχίζει σύντομα, με την υπογραφή από τον υπουργό Εργασίας των υπουργικών αποφάσεων που υλοποιούν τις διατάξεις του ν. 2434, του τελευταίου νόμου του υπουργείου Εργασίας για τη δήθεν ενίσχυση της απασχόλησης. Ηδη δυο σχέδια υπουργικών αποφάσεων συζητήθηκαν την Τρίτη στο ΔΣ του ΟΑΕΔ και προωθούνται για υπογραφή.

Η πρώτη απόφαση που συζητήθηκε αφορά την υλοποίηση τεσσάρων προγραμμάτων επιχορήγησης επιχειρήσεων, με στόχο τη δημιουργία 30 χιλ. θέσεων εργασίας. Τα προγράμματα αφορούν νέους 18-25 ετών, γυναίκες 15-66 ετών, εργαζόμενους 26-64 ετών και εργαζόμενους 15-64 ετών σε θύλακες υψηλής ανεργίας. Τα χρήματα που θα μοιραστούν σε πρώτη φάση στους εργοδότες είναι 31 δισ. δραχμές.Με αυτά τα χρήματα οι εργαζόμενοι θα πληρώνουν τους εργοδότες, ώστε να τους απασχολούν, χωρίς ούτε αυτό να εξασφαλίζεται! Το δεύτερο πρόγραμμα, που εγκρίθηκε, αφορά την επιδότηση 10.000 ανέργων για να γίνουν ...ελεύθεροι επαγγελματίες.

Αναμένεται ακόμα να συζητηθούν το επόμενο διάστημα οι αποφάσεις συμψηφισμού του επιδόματος ανεργίας,με την παρακολούθηση από τον άνεργο προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης ή με εργασία μέσω των "μεριδίων εργασίας".Η απόφαση - προπομπός των ιδιωτικών γραφείων εργασίας για τα "γραφεία ενημέρωσης ανέργων και επιχειρήσεων".Η διάταξη κάλυψης του μη μισθολογικού κόστους σε εργοδότες,που προσλαμβάνουν νέους από 20 έως 29 ετών για 12 μόνο μήνες.

Ο μόνος που καταψήφισε τις αποφάσεις στο ΔΣ του ΟΑΕΔ ήταν ο Χ. Κατσώτης,μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, ο οποίος - ανάμεσα στα άλλα - τις κατάγγειλε, επειδή με αυτό τον τρόπο διοχετεύονται τα χρήματα των εργαζομένων στους εργοδότες, δεν ενισχύουν ουσιαστικά την απασχόληση και λειτουργούν - στα πλαίσια της "ενεργητικής" επιδότησης της ανεργίας - υπονομευτικά για την ενίσχυση των ανέργων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ