Πέμπτη 23 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ελλείψεις...

Ελλείψεις θεάματος κατά κύριο λόγο και κατά δεύτερο ελλείψεις τροφοεφοδίων δείχνουν τα ρεπορτάζ μερίδας του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου, που εμφανίστηκαν τις τελευταίες μέρες αμέσως μόλις διαπιστώθηκε ότι "ηρεμία επικρατεί στα λιμάνια". Αφού οι αγρότες δεν έκαψαν τα καράβια, οι οδηγοί δεν έσπασαν στο ξύλο τους ναυτικούς και οι επιβάτες δεν μπήκαν καν στο κόπο να κόψουν εισιτήρια, όπως τους προέτρεπαν, έπρεπε να βρεθούν οι επόμενοι "αγανακτισμένοι". Οι προηγούμενοι - αυτοί που έβαλαν φωτιά στους κάβους στην Κρήτη - έχουν ήδη κραχτεί. Ανακαλύφθηκαν, λοιπόν, οι ελλείψεις σε φάρμακα, αλεύρι και άλλα τρόφιμα... Οχι, βέβαια, στα μεγάλα νησιά, σε αρκετά από τα οποία υπάρχει και μια σχετικά επαρκής ντόπια παραγωγή για να καλύπτει έκτακτες ανάγκες, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει και αεροδρόμιο. Οι ελλείψεις ανακαλύφθηκαν εκεί όπου υπάρχουν πάντα, είτε απεργούν οι ναυτεργάτες είτε όχι. Στα Αντικύθηρα, για παράδειγμα, όπου έχει να εμφανιστεί καράβι τέσσερις μήνες, γιατί δε συμφέρει τους εφοπλιστές η κάλυψη της γραμμής. Στο Καστελόριζο, την Κάσο, την Τήλο, την Ανάφη, τη Φολέγανδρο, τη Δονούσα, τη Λεβίθα, τους Αρκούς, το Αγαθονήσι, τον Αη Στράτη. Η μήπως ούτε εκεί υπάρχουν ελλείψεις; Τα στοιχεία του υπουργείου Αιγαίου λένε πως ούτε εκεί έχει δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα, εξαιτίας της απεργίας των ναυτεργατών.

***

Και κάτι παραπάνω ξέρουν οι κυβερνητικές υπηρεσίες όταν σπεύδουν να δηλώσουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα από μία απεργία 10 ημερών. Αν δήλωναν το αντίθετο, θα έπρεπε στη συνέχεια να εξηγήσουν τι συμβαίνει όταν στα ίδια νησιά όλο το χειμώνα, και όχι μόνο 10 μέρες, βλέπουν τα καράβια να περνούν με τα κιάλια. Κι αν ανοίξει η κουβέντα για αυτήν τη μόνιμη εξορία, στην οποία ζουν οι κάτοικοι των νησιών το χειμώνα, τότε αναγκαστικά θα εντοπιστούν και οι αποκλειστικά κυβερνητικές ευθύνες που υπάρχουν. Και σε μια τέτοια συζήτηση οι ναυτικοί, που θέλουν να γίνονται όσο το δυνατόν περισσότερα δρομολόγια στα νησιά, να κινούνται περισσότερα πλοία, να υπάρχουν περισσότερες θέσεις εργασίας, θα είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν κι άλλους συμμάχους στον αγώνα τους.

***

Η κυβέρνηση λοιπόν έχει κάθε λόγο να προσπαθεί να αποφύγει τη συζήτηση για το τι συμβαίνει το χειμώνα με τα νησιά της άγονης γραμμής. Το ίδιο και οι εφοπλιστές. Ελα, όμως, που οι σκηνοθέτες και οι αρχισυντάκτες θέλουν θέμα;

Θ. Λ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ