Πέμπτη 23 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Στον "πάτο" οι απεργοσπαστικοί μηχανισμοί

Κανένα πλοίο δεν έλυσε χτες. Νεκρά όλα τα λιμάνια. Με το κουμπούρι στη μέση του εμφανίστηκε χτες στα πλοία του, απειλώντας τα πληρώματα, ο Σήφης Βαρδινογιάννης! Και νέα απαγορευτική απόφαση από το Πρωτοδικείο Πειραιά

"Νεκρά" παρέμειναν χτες τα λιμάνια όλης της χώρας και κανένα καράβι δεν έλυσε πουθενά,καθώς η δυναμική του μεγάλου απεργιακού αγώνα και η έμπρακτη αλληλεγγύη των εργατών της ξηράς στους εργάτες της θάλασσας εξουδετέρωσαν κυριολεκτικά τους απεργοσπαστικούς, τρομοκρατικούς και τραμπούκικους μηχανισμούς.

Χτες το απόγευμα η πρόεδρος του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά, Χρυσούλα Παρασκευά,έκανε δεκτή την αίτηση που κατέθεσαν οι εφοπλιστικές ενώσεις των Ακτοπλόων και των Επιβατηγών πλοίων και αποφάσισε να ανασταλεί η απεργία! Απειλεί δε κάθε έναν από τους συνδικαλιστές της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας με ποινή φυλάκισης δύο μηνών και χρηματικό πρόστιμο 100 χιλιάδων δραχμών!

Ο εφοπλιστής Σήφης Βαρδινογιάννης,που είναι ο κύριος μέτοχος της εταιρίας ΑΝΕΚ,από νωρίς το πρωί βρισκόταν στο λιμάνι του Πειραιά, προκειμένου να τρομοκρατήσει τους ναυτεργάτες που υπηρετούν στα πλοία της εταιρίας ώστε να σταματήσουν να απεργούν. Στις 9 το πρωί εμφανίστηκε στο επιβατικό πλοίο ΡΕΘΥΜΝΟ με το κουμπούρι στη ζώνη και διέταξε τους ναυτεργάτες του πληρώματος: "Οποιος απεργεί να περνάει από μπροστά μου"!Οι ναυτεργάτες του πληρώματος του έδωσαν την απάντηση που του άρμοζε. Εγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια τις απειλές, πέρασαν από μπροστά του και βγήκαν έξω από το πλοίο, δηλώνοντας ότι απεργούν.

Απειλές εναντίον των ναυτεργατών εκτοξεύει συνεχώς και ο εφοπλιστής Αγούδημος.Εδώ και δύο μέρες εκβιάζει τους ναυτεργάτες του πληρώματος του οχηματαγωγού ΝΙΚΟΛΑΣ Α ότι αν δε σταματήσουν την απεργία, θα τους απολύσει, προκειμένου να αλλάξει σημαία στο πλοίο και να προσλάβει αλλοδαπούς! Οι απειλές του εφοπλιστή πέφτουν στο κενό, καθώς το πλήρωμα απτόητο συνεχίζει την απεργία του.

Τις υπηρεσίες του προς τους εφοπλιστές προσφέρει ανερυθρίαστα και ο νομάρχης Ρεθύμνου,ο οποίος χτες το πρωί με δηλώσεις του στον Τύπο επισήμανε ότι μέχρι το Σάββατο το πρωί τα κρητικά πλοία πρέπει να έχουν αποπλεύσει από το λιμάνι του Πειραιά με κάθε τρόπο!

Ερωτηματικά για το ρόλο του προέδρου της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλου προκάλεσε στους ναυτεργάτες η έγγραφη πρόταση που έδωσε στη δημοσιότητα με τίτλο: "Πρόταση του προέδρου της ΓΣΕΕ για τη λύση της απεργίας". Ο Χρ. Πολυζωγόπουλος σημειώνει ότι είναι ανάγκη να αναζητηθεί άμεσα συμφωνία για τη λύση της απεργίας των ναυτικών, προτείνοντας - ουσιαστικά αόριστα - να εφαρμοστεί η σχετική νομοθεσία για τις συνθέσεις των πληρωμάτων σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, να δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι το 1997 οι αυξήσεις που θα δοθούν στους συνταξιούχους του ΝΑΤ θα είναι στο ύψος του προβλεπόμενου πληθωρισμού +3,5%, όταν οι ναυτεργάτες απαιτούν σαφέστατα οι συντάξεις να είναι ίσες με το 80% του μισθού του εν ενεργεία ναυτικού! Οσον αφορά το καθεστώς φορολόγησης του κλάδου, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ παρουσιάζει μια πρόταση σχεδόν όμοια με αυτή της κυβέρνησης, η οποία έχει απορριφθεί από τους ναυτεργάτες.

Ο γραμματέας της ΠΝΟ Γ. Χαλάς,σχετικά με την πρόταση του Χρ. Πολυζωγόπουλου, δήλωσε στο "Ρ": "Η πρόταση αυτή δεν τίθεται καν θέμα για συζήτηση. Θα συζητήσουμε μόνο πρόταση που θα μας δοθεί από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, που είναι και το καθ' ύλην αρμόδιο". Ο γγ της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος,σε δήλωσή του σημείωσε ότι η πρόταση του προέδρου της ΓΣΕΕ λίγες ώρες πριν την 24ωρη πανελλαδική απεργία της Συνομοσπονδίας "λειτουργεί αποπροσανατολιστικά". "Καλούμε - σημείωσε - τους εργατοϋπάλληλους να πάρουν αύριο μαζικά, μαχητικά μέρος στην απεργία και στις συγκεντρώσεις. Να προβάλουν τα αιτήματά τους και ταυτόχρονα να εκφράσουν την ενεργητική συμπαράσταση ολόκληρου του συνδικαλιστικού κινήματος στον αγώνα των ναυτεργατών μέχρι την πλήρη δικαίωσή του". Επίσης ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" Γ. Μανουσογιαννάκης σχολίασε σχετικά: "Πρέπει να υπενθυμίσουμε στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ ότι κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι ο κύριος Ρέππας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ