Σάββατο 9 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Σχέδια «σωτηρίας» της Τουρκίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μελετά το ενδεχόμενο να παραπέμψει την Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, προκειμένου να τη διευκολύνει, ώστε να μη συμμορφωθεί στην υποχρέωσή της να αναγνωρίσει ντε φάκτο την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν σχεδιάζει να ζητηθεί από το Δικαστήριο να εκδώσει απόφαση, σχετικά με την άρνηση της Τουρκίας να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στην Κύπρο, μια κίνηση, που, σύμφωνα με αναλυτές, μπορεί να προσφέρει πολύτιμο χρόνο για διπλωματικούς χειρισμούς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς θα αναβάλει το δυσκολότερο κομμάτι των διαπραγματεύσεων για μετά τις γενικές εκλογές του ερχόμενου έτους στην Τουρκία.

Στην υποχρέωση της Τουρκίας να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ, συμφώνησαν προχθές η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, και ο Ολλανδός ομόλογός της, Μπεν Μποτ, ο οποίος επισκέφθηκε την Αθήνα προερχόμενος από τη Λευκωσία. Ο Μπεν Μποτ, μάλιστα, αφού είπε ότι «θα εκτιμήσουμε πρώτα την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου» και εξέφρασε την επιφύλαξη ότι είναι μάλλον νωρίς, σημείωσε ότι μέχρι στιγμής η Τουρκία «δεν πληροί τις προϋποθέσεις».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ