Σάββατο 9 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Νέος υπουργός Εσωτερικών

Ο υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου υπέβαλε την παραίτησή του, για να κατέλθει ως υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού στις εκλογές του προσεχούς Νοέμβρη. Ο κ. Χρίστου είναι κορυφαίο στέλεχος του ΑΚΕΛ και ήταν, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο δημοφιλέστερος υπουργός της Κυπριακής Κυβέρνησης. Ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος διόρισε νέο υπουργό Εσωτερικών τον Νεοκλή Συλικιώτη, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ και υπεύθυνο του Γραφείου Παιδείας του κόμματος. Ο κ. Συλικιώτης έδωσε χτες, στις 10 το πρωί, τη νενομισμένη διαβεβαίωση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στο μεταξύ, «φτερά» από φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς έκαναν χτες τα ξημερώματα δύο στρατιωτικά τυφέκια τύπου G3. Αγνωστος μπήκε στο χώρο του φυλακίου, που βρίσκεται δίπλα από τη γραμμή αντιπαράταξης, άρπαξε τα δύο στρατιωτικά τυφέκια και έγινε καπνός. Στρατιώτες του φυλακίου τον καταδίωξαν, χωρίς όμως αποτέλεσμα, αφού ο άγνωστος τράπηκε αμέσως σε φυγή. Η Αστυνομία τέθηκε σε συναγερμό, προκειμένου να εντοπίσει τα δύο στρατιωτικά τυφέκια.

Παράνομη η αγορά ή κατοχή ελληνοκυπριακής περιουσίας στα κατεχόμενα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χριστόδουλος Πασιαρδής, σχολίασε την απόφαση του Βρετανικού Ανωτάτου Δικαστηρίου στην υπόθεση Οραμς - Αποστολίδη, το οποίο εκδήλωσε απροθυμία και δήλωσε αναρμοδιότητα εμπλοκής στη διαδικασία εκτέλεσης των αποφάσεων Κυπριακών Δικαστηρίων εναντίον εκείνων, που παράνομα κατέχουν ελληνοκυπριακή περιουσία.

Τόνισε πως ακόμη και μετά την απόφαση του Βρετανικού Ανωτάτου Δικαστηρίου στην υπόθεση Οραμς - Αποστολίδη, εξακολουθεί να είναι παράνομη η αγορά ή κατοχή ελληνοκυπριακής περιουσίας στα κατεχόμενα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι το Βρετανικό Δικαστήριο υποστήριξε τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις οποίες οι Ελληνοκύπριοι παραμένουν ιδιοκτήτες της γης τους στην κατεχόμενη περιοχή.

Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη δήλωσή του για την απόφαση του Βρετανικού Δικαστηρίου επισήμανε και τα ακόλουθα:

- Πρώτον ότι το έδαφος στη λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» είναι «έδαφος εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας».

- Δεύτερον, τα Κυπριακά Δικαστήρια έχουν δικαιοδοσία πάνω σε όλο το έδαφος που βρίσκεται στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

- Τρίτον, οι Ελληνοκύπριοι ιδιοκτήτες περιουσίας στην τουρκοκρατούμενη περιοχή παραμένουν οι ιδιοκτήτες της γης τους.

- Τέταρτον, νόμοι της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» δεν μπορούν να στερήσουν από τους ιδιοκτήτες τον τίτλο ιδιοκτησίας της γης τους.

- Πέμπτον, άτομα, που σκοπεύουν να αγοράσουν ή κατέχουν γη που ανήκει σε εκτοπισμένους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες (τους πραγματικούς κατόχους τίτλων ιδιοκτησίας), καταπατούν ξένη ιδιοκτησία και πρέπει να τύχουν της ανάλογης μεταχείρισης.

Καταλήγοντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η απόφαση του Βρετανικού Δικαστηρίου θα εφεσιβληθεί στο Εφετείο, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει η δυνατότητα παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ