Σάββατο 9 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ανάπτυξη για τους μεγάλους

Γρηγοριάδης Κώστας

Στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης βρέθηκε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας για να εγκαινιάσει την έναρξη κατασκευής Βιομηχανικού Πάρκου, δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι «στο υπουργείο Ανάπτυξης αναπτύσσουμε ένα ευρύ πρόγραμμα δημιουργίας και εκσυγχρονισμού Βιομηχανικών και Επιχειρηματικών Περιοχών».

Και είναι αλήθεια αυτό. Με τη διαφορά ότι στην πράξη εξαιρούνται από αυτές τις υποδομές οι πραγματικά μικρές επιχειρήσεις, που δε διαθέτουν το οικονομικό τίμημα για τη συμμετοχή και υπαγωγή τους σε μια τέτοια περιοχή. Μόνο μεγάλες επιχειρήσεις - ανεξάρτητα από το αν κατατάσσονται γενικά και αόριστα στις «μικρομεσαίες» - έχουν τα χρήματα για να εξαγοράσουν την ένταξή τους σε έναν οργανωμένο παραγωγικό χώρο, ενώ χιλιάδες μικρές βιοτεχνίες αντιμετωπίζουν την ανασφάλεια και λειτουργούν σε ακατάλληλους χώρους.

Αυτή η κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη, αρνείται στην πράξη την ουσιαστική στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των αυτοαπασχολούμενων, ενώ διαθέτει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για τις μεγάλες. Αλλωστε η πολιτική της ευνοεί το κεφάλαιο και την κερδοφορία του. Και με μέτρα έντασης της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, για να αυξάνεται η συσσώρευση και με μέτρα χτυπήματος των μικρών ΕΒΕ, για να ενισχύεται η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου. Οπως λένε το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό. Και η κυβέρνηση είναι με το μεγάλο ψάρι. Μόνο που και τα μεγάλα ψάρια μπορούν να χτυπηθούν. Αρκεί να το αποφασίσουν εργαζόμενοι και μικρομεσαίοι από κοινού.

Της αυθαιρεσίας το... μποτιλιάρισμα

Εγραφε προ ημερών η στήλη για τη νέα τσιμεντοποίηση που γίνεται τούτες τις μέρες στην πλατεία Γαρδένιας στου Ζωγράφου, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η επιχείρηση που πρόκειται να εγκατασταθεί εκεί και θα αναλάβει εργολαβικά την εκμετάλλευση του χώρου.

Εκείνο που δε γράψαμε είναι ότι το σχέδιο διευκόλυνσης της επιχείρησης, προέβλεπε και την κατάργηση της οδού 3ης Ορεινής Ταξιαρχίας, δρόμος που χρησίμευε για την κάθοδο των λεωφορείων και άλλων τροχοφόρων από το Νέο Τέρμα, προς την κεντρική λεωφόρο του Ζωγράφου.

Ε, λοιπόν, τις επιπτώσεις από τη νέα αυθαιρεσία της δημοτικής αρχής, οι Ζωγραφιώτες άρχισαν να τις γεύονται ευθύς μόλις επέστρεψαν από τις άδειές τους. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που έγιναν λόγω της κατάργησης της οδού 3ης Ορεινής Ταξιαρχίας και τα νέα φανάρια που τοποθετήθηκαν, έχουν οδηγήσει στο συνεχές μποτιλιάρισμα της λεωφόρου Παπάγου, όπου σχεδόν ολόκληρη τη μέρα γίνεται το αδιαχώρητο. Σκέψου ν' αρχίσουν τα σχολεία και τα φροντιστήρια και τα καθημερινά, πολλαπλά, πήγαινε - έλα των κατοίκων...

Οι «πατέρες» ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ

Για την πατρότητα του νεοδημοκρατικού σχεδίου ολοκληρωτικής εκχώρησης στα ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα του ιδιωτικοποιημένου ΟΤΕ από την περίοδο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ υπερηφανεύεται ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς.

Ο Γ. Σουφλιάς ρωτήθηκε προχτές από δημοσιογράφους για το θέμα του ΟΤΕ και μέσω του Γραφείου Τύπου του υπουργείου του εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο κ. Γ. Σουφλιάς, έχοντας την ευθύνη για την κατάρτιση του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ για το θέμα του ΟΤΕ είχε εντάξει στο Οικονομικό Πρόγραμμα την ακόλουθη παράγραφο, το περιεχόμενο της οποίας υποστηρίζει και σήμερα:

"Στόχος του προγράμματός μας είναι ποσοστό της συμμετοχής του κράτους στον ΟΤΕ να μεταβιβαστεί σε κατάλληλο χρόνο, ώστε η εταιρεία να λειτουργήσει στη νέα απελευθερωμένη αγορά με στρατηγική συμμαχία αλλά και το κατάλληλο μάνατζμεντ, το οποίο θα την οδηγήσει σε μεγαλύτερη ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της"».

«Η κυβέρνηση, λοιπόν - καταλήγει ο Γ. Σουφλιάς - με την απόφασή της κινείται στην κατεύθυνση εφαρμογής του Κυβερνητικού Προγράμματός μας».

Βεβαίως, ο Γ. Σουφλιάς μπορεί να νιώθει υπερήφανος για την ...έμπνευσή του να συμπεριλάβει στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ την ...έμπνευση του ΠΑΣΟΚ για την ιδιωτικοποίηση σε ό,τι είχε απομείνει ως κρατική ιδιοκτησία στον ΟΤΕ. Ας εμπνευστούν και οι εργαζόμενοι για να καταποντίσουν και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Οι τοπικές εκλογές είναι μια ευκαιρία.

Κράτος-εταιρεία

Με γοργούς ρυθμούς προωθείται από την κυβέρνηση της ΝΔ η πολιτική ιδιωτικοποιήσεων, έτσι που το ελληνικό κράτος να φαίνεται ότι μοιάζει με ...Ανώνυμη Εταιρία - με τον τίτλο «ΕΛΛΑΣ ΑΕ» - που είχε αρχίσει επί των ημερών διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ! Στα πλαίσια αυτά εντάσσονται και οι προχτεσινές αποφάσεις της κυβέρνησης, που επικυρώθηκαν στις συνεδριάσεις των επιτροπών για τις «Αποκρατικοποιήσεις» και Συμπράξεων Δημοσίου με Ιδιωτικό Τομέα (ΣΔΙΤ). Τόσο η επιτροπή «Αποκρατικοποιήσεων» όσο και οι ΣΔΙΤ - η δραστηριότητα των οποίων ήταν έντονη και επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ - αποτελούν μηχανισμούς επιβολής του «λιγότερου κράτους». Και πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι το... θεάρεστο έργο αυτών των δύο επιτροπών (δηλαδή οι διάφορες μορφές εκποίησης της δημόσιας περιουσίας στο ιδιωτικό κεφάλαιο) είναι «πλούσιο», τόσο από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ.

Οι προχτεσινές αποφάσεις της κυβέρνησης προβλέπουν τα εξής: Πρώτον, την πώληση νέου πακέτου μετοχών του ΟΤΕ (μαζί με το «μάνατζμεντ») σε πολυεθνικό κεφάλαιο. Δεύτερον, την ανάθεση κατασκευής και συντήρησης στο ιδιωτικό κεφάλαιο 2 νέων δικαστικών μεγάρων (στην Πάτρα και το Ηράκλειο), 3 νέων καταστημάτων κράτησης (στη Θεσσαλονίκη, τη Μαγνησία και την Κορινθία), 6 κτιρίων (4 σχολών, ενός κτιρίου διοίκησης και ενός κτιρίου αμφιθεάτρων και σεμιναρίων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου) και 31 νέων σχολικών μονάδων (στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας).

Επιχειρώντας να «χρυσώσουν» το χάπι των αντιλαϊκών αποφάσεων της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομίας υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι έτσι «υλοποιούνται ταχύτερα περισσότερα έργα και προσφέρονται στους πολίτες ποιοτικότερες υπηρεσίες». Διαισθανόμενος, όμως, ότι δεν πείθει, ο υπουργός - ως επικεφαλής των διυπουργικών επιτροπών «αποκρατικοποιήσεων» και ΣΔΙΤ - στη γραπτή ανακοίνωσή του παρέθεσε και τις ακόλουθες 4 ...αναγκαίες «επισημάνσεις».

Πρώτον, «η απονομή της δικαιοσύνης δε θα αποτελέσει αντικείμενο της σύμπραξης, δεδομένου ότι ανήκει αποκλειστικά στην Ελληνική Πολιτεία»! Δεύτερον, «ο σχεδιασμός της σωφρονιστικής πολιτικής, αλλά και το σωφρονιστικό έργο δε θα αποτελέσουν αντικείμενο της σύμπραξης, δεδομένου ότι ανήκουν αποκλειστικά στην Ελληνική Πολιτεία». Τρίτον, «ο σχεδιασμός της εκπαιδευτικής πολιτικής, του ερευνητικού και εκπαιδευτικού έργου θα πραγματοποιείται αποκλειστικά από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου». Τέταρτον, «ο σχεδιασμός της εκπαιδευτικής πολιτικής που αφορά στα συγκεκριμένα σχολεία καθώς και το εκπαιδευτικό τους έργο θα πραγματοποιείται αποκλειστικά από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων».

Οσο και να προσπαθεί η κυβέρνηση να εξωραΐσει - με επισημάνσεις και αστερίσκους - την αντιλαϊκή της πολιτική ως... φιλολαϊκή, η ουσία δεν κρύβεται. Και η ουσία είναι μία. Με την παράδοση του ΟΤΕ και άλλων κερδοφόρων και στρατηγικής σημασίας δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών ή δραστηριοτήτων του κράτους (συχνά κοινωνικού χαρακτήρα, όπως είναι η Παιδεία κλπ.), ενισχύουν ποικιλοτρόπως την κερδοσκοπική - και όχι μόνο - ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου για τη μεγαλύτερη και εντατικότερη εκμετάλλευση των εργαζομένων και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Οι εργαζόμενοι και όσοι θίγονται από τη συγκεκριμένη πολιτική μπορούν και πρέπει να καταδικάσουν, με τους αγώνες τους και άλλες μορφές πάλης, τις γαλαζοπράσινες αντιλαϊκές πολιτικές «επανίδρυσης» ή «εκσυγχρονισμού» του κράτους. Αμεσα, μπορούν να το πράξουν, μαυρίζοντας στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του ερχόμενου μήνα τους υποψηφίους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των κάθε είδους θιασωτών του ευρωμονόδρομου και ενισχύοντας αποφασιστικά τα ψηφοδέλτια που υποστηρίζει το ΚΚΕ.


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

Αναζητώντας ... υπόσταση

Μαλλιά κουβάρια έχουν γίνει στο Συνασπισμό στο Δήμο Ζωγράφου, με αφορμή την κοινή κάθοδο του ΣΥΝ με το ΠΑΣΟΚ, σε ένα δήμο όπου ο βίος και η πολιτεία των δημάρχων του άλλοτε κυβερνώντος κόμματος έχουν αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στην περιοχή.

Η τρικυμία όμως δεν αφορά μόνο εκείνους που ως ...ενεργοί πολίτες μαντρώθηκαν στους συνδυασμούς του ΠΑΣΟΚ. Αγγίζει και τους άλλους τους συμμάχους στο ΣΥΡΙΖΑ, που διαχώρισαν τη θέση τους και κατεβαίνουν στις εκλογές με το συνδυασμό «Κίνημα στην πόλη». Γι' αυτούς - όπως οι ίδιοι λένε - οι δημοτικές εκλογές «είναι αφορμή για να διακηρύξουμε πως δεν είμαστε η μοναδική αλήθεια» και «για να δοκιμάσουμε την κοινωνική μας υπόσταση και την πολιτική μας φυσιογνωμία».

Εμείς τι να πούμε; Για τις κακές σχέσεις που έχουν με την αλήθεια, μας έχουν πείσει εδώ και καιρό. Τώρα, αν μετά από τόσες και τόσες αποτυχημένες δοκιμές επιθυμούν να ξαναδοκιμάσουν την κοινωνικοπολιτική τους υπόσταση, ας το κάνουν. Μια ακόμα δοκιμή μπορεί να τους πείσει ότι το δρομολόγιο που ακολουθούν κάνει τέρμα ...Παπανδρέου και ΠΑΣΟΚ γωνία.

Τα θεσσαλονικιώτικα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ «αλλάζει», «αναπτύσσεται», «αξιοποιείται», γίνεται «πρωτεύουσα». Το ανακάλυψε χτες ο πρωθυπουργός που επισκέφθηκε τα έργα του μετρό και του αεροδρομίου.

Εν ολίγοις, η πόλη παθαίνει ...ό,τι παθαίνει κάθε χρόνο όσο γίνεται η ΔΕΘ. Οι πρωθυπουργοί μιλούν γι' αυτή με τα πιο πομπώδη λόγια και ανακοινώνουν «μεγάλα» έργα. Πάντα έργα που αφορούν τη μετακίνηση και τη μεταφορά εμπορευμάτων, φυσικά.

(Υπάρχει μια αλλεργία για οποιαδήποτε δημόσια επένδυση, που θα δημιουργούσε σταθερή δουλιά και σίγουρο μέλλον στη Βόρεια Ελλάδα γενικώς, όπως είναι γνωστό).

Τον υπόλοιπο χρόνο πάντως, η Θεσσαλονίκη παραδίδεται στην ανεργία, στους φορομπήχτες δημάρχους, στην υποβάθμιση, στην ιδιωτικοποίηση και τις ρεμούλες κάθε είδους.

ΒΡΗΚΕ ΔΟΥΛΙΑ για να κάνουν οι διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων ο υπουργός Εργασίας, Σάββας Τσιτουρίδης. Πρέπει, λέει, να επανεξετάσουν τις χορηγήσεις αναπηρικών συντάξεων και να δουν τι δεν πάει καλά...

Δεν έχουμε, φυσικά, καμία αμφιβολία ότι θα ανακαλύψουν ...διάφορα περίεργα. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να γίνει, όταν έχει κανείς στην κυβέρνηση 20 χρόνια το ΠΑΣΟΚ; Ομως, ξέρουμε τι θα κάνουν στη συνέχεια...

Είναι απλό: Θα ξαναφτιάξουν καταλόγους, και θα αξιοποιήσουν την όλη διαδικασία για τους δικούς τους προεκλογικούς και ρουσφετολογικούς λόγους. Αφού, βέβαια, προηγηθεί μια βαρύγδουπη ανακοίνωση για διαφάνεια στις νέες χορηγήσεις.

Βεβαίως, το υπουργείο Εργασίας και η κυβέρνηση δεν έχουν την ίδια ...αγωνία για τους μεγαλοοφειλέτες του ΙΚΑ. Δεν προτίθενται καθόλου στο να προσανατολίσουν τις υπηρεσίες τους να ψάξουν αυτό το θέμα, που δημιουργεί πραγματική αιμορραγία στα ασφαλιστικά ταμεία.

Βλέπετε, κάτι τέτοιο θα ήταν σαφώς ...αντιαναπτυξιακό. Θα δυσκολεύονταν οι «επενδυτές» να αποφασίσουν νέες επενδύσεις, όταν τους ταλαιπωρούν με κάτι ασήμαντα πράγματα όπως οι εισφορές που οφείλουν.


Γρηγοριάδης Κώστας

Στο συλλαλητήριο η απάντηση

Παπαγεωργίου Βασίλης

Φαίνεται πως έπεσε γραμμή για αποκλεισμό των δράσεων που αναπτύσσει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, ώστε να στηθεί αποτελεσματικότερα το παιχνίδι της ανούσιας αντιπαράθεσης του δικομματισμού και στο πολιτικό και στο συνδικαλιστικό επίπεδο.

Πρόσφατο ενδεικτικό παράδειγμα η συνέντευξη Τύπου που έδωσε το ΠΑΜΕ την Πέμπτη για να παρουσιάσει το πλαίσιο διεκδικήσεων και το πρόγραμμα δράσης του. Ενώ τα τηλεοπτικά συνεργεία παραβρέθηκαν στη συνέντευξη, οι περισσότεροι σταθμοί δεν αναφέρθηκαν καν στη συνέντευξη Τύπου ούτε στο πανεργατικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή της διαμαρτύρεται για την αποσιώπηση της μεγαλύτερης εργατικής εκδήλωσης τις μέρες των εγκαινίων της ΔΕΘ και ζητά, για μια ακόμα φορά, την ισότιμη μεταχείριση από τα ΜΜΕ, ιδιαίτερα μπροστά στο σημερινό συλλαλητήριο. Επίσης, συνιστά σε όσους προσπαθούν να κρύψουν την ένδεια των συγκεντρώσεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού να μην επαναλάβουν τα γνωστά τερτίπια, όπως, π.χ., να «ντύνουν» το ρεπορτάζ για τις συγκεντρώσεις τους με πλάνα από τον όγκο των συγκεντρώσεων του ΠΑΜΕ. Γιατί μπορεί να θάβουν τις εκδηλώσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος αλλά κοντός ψαλμός, που λένε. Γιατί οι εργαζόμενοι και γνώση έχουν και πείρα και πάνω απ' όλα εμπιστοσύνη στο ποιος είναι με τα πραγματικά τους συμφέροντα. Και θα δώσουν την απάντηση που πρέπει με τη μαζική μαχητική τους συμμετοχή στο συλλαλητήριο, κάτω από τα λάβαρα του ΠΑΜΕ.

Ταξίματα

«Το τάξιμο δε χαλάει σπίτια», θα σκέφτηκε φαίνεται ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, που βρέθηκε προχτές σε φιέστα στο ΕΚΑΒ για την ορκωμοσία 410 νέων υπαλλήλων.

Θα έλεγε κανείς ότι οι δραματικές ελλείψεις του ΕΚΑΒ θα απέτρεπαν τον υπουργό Υγείας από μεγαλοστομίες. Ομως, βροχή έπεφταν προχτές οι υποσχέσεις για επέκταση του δικτύου του ΕΚΑΒ σε όλη την επικράτεια, για την προκήρυξη 185 θέσεων και την αγορά νέων ασθενοφόρων.

Στην πραγματικότητα, για την πλήρη οργάνωση του ΕΚΑΒ σε όλη την Ελλάδα χρειάζονται επιπλέον 1.500 εργαζόμενοι προσωπικό. Και ενώ σε όλη την Ελλάδα χρειάζεται να υπάρχουν στην κυκλοφορία γύρω στα 310 ασθενοφόρα, ανά βάρδια, σήμερα είναι 230. Ιδιαίτερα στην Αττική χρειάζονται 120 ασθενοφόρα ανά βάρδια, ενώ σήμερα σε κάθε βάρδια είναι 60 - 75 ασθενοφόρα και μόλις 30 τη νύχτα. Και βέβαια αυτές οι ελλείψεις πριμοδοτούν ευθέως τις δουλιές των ιδιωτικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας. Δράση, που στηρίζει και ενισχύει η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως ακριβώς έκαναν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ολοι στη ΔΕΘ με το ΠΑΜΕ

Σαν τους Κοκινσταδόρες της Αμερικής, η κυβέρνηση, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, αφού λεηλάτησε άγρια δυόμισι χρόνια τώρα τους, ήδη λεηλατημένους από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εργαζόμενους, θα αναγγείλει σήμερα από τη ΔΕΘ ότι προτίθεται να μοιράσει μερικές φτηνές χάντρες στους ιθαγενείς. Το άθλιο θέατρο των «παροχών» επαναλαμβάνεται και φέτος. Ο Κ. Καραμανλής και η κυβέρνησή του θα «δώσει» και φέτος ό,τι «έδωσε» και πέρυσι. Θα υποσχεθεί ό,τι υποσχόταν τα τελευταία χρόνια και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ενα πράγμα δε θα δώσει. Την υπόσχεση ότι θ' αλλάξει πολιτική. Οτι οι εργαζόμενοι θα πάψουν να νιώθουν στο πετσί τους την πολιτική που γεννά όλα τα δεινά τους.

Το αντίθετο. Ο πρωθυπουργός θα εμμείνει και θα εξάρει την ασκούμενη αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική. Θα κρύψει βέβαια τις επιδόσεις της κάτω από γενικούς δείκτες και αριθμούς. Και θα πει το γνωστό παραμύθι της «ανάπτυξης», των «αναδιαρθρώσεων» και των «μεταρρυθμίσεων». Αλλά δε θα μπορέσει να εξαφανίσει ούτε τη φτώχεια των συνταξιούχων, που έξι στους δέκα παίρνουν σύνταξη κάτω από 500 ευρώ. Ούτε την ανέχεια των 600.000 ανέργων, ούτε τη μιζέρια της εργατικής οικογένειας που έχουν βασικό μισθό τα 625 ευρώ. Δε θα μπορέσει να αποκρύψει την απόγνωση εκατοντάδων χιλιάδων αγροτών που η ΚΑΠ τους εξοβελίζει από τα χωράφια τους, αλλά και την αγανάκτηση των μικρομεσαίων που οι «νόμοι της αγοράς» βάζουν λουκέτο στα μαγαζιά τους.

Και επειδή τίποτα από τα παραπάνω δε θέλει να αλλάξει η κυβέρνηση, οι εργάτες και οι εργάτριες, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι, οι αγρότες και οι μικρομεσαίοι, όλοι όσοι στενάζουν από την πολιτική της, θα είναι σήμερα στη ΔΕΘ. Οχι όμως για να ακούσουν τις «παροχές» που θα μοιράσει ο πρωθυπουργός. Ούτε για να αισθανθούν υπερήφανοι για τα «μεγάλα έργα» στην πόλη, για τα οποία μίλησε ήδη ο πρωθυπουργός και καμαρώνει η κυβέρνηση γιατί μ' αυτά τρίβουν τα χέρια τους οι μεγαλοεπιχειρηματίες, οι τσέπες των οποίων ξεχειλίζουν από τα κέρδη, λόγω αυτών των έργων και όχι μόνο. Θα είναι εκεί για να βροντοφωνάξουν την καταδίκη τους στην πολιτική του κεφαλαίου που ασκεί η ΝΔ. Θα είναι εκεί για να απορρίψουν και τη δημαγωγία του ΠΑΣΟΚ.

Θα είναι εκεί, για να προβάλουν τα δικά τους αιτήματα. Αυτά που έχουν ανάγκη, αυτά που δικαιούνται. Γι' αυτό θα είναι κάτω από τα λάβαρα του ΠΑΜΕ, μαζί με την ΠΑΣΥ και τη ΣΕΑ των ΕΒΕ. Γιατί οι διεκδικήσεις του ΠΑΜΕ είναι διεκδικήσεις που απαντούν στις ανάγκες τους. Είναι διεκδικήσεις ώριμες και ρεαλιστικές. Είναι ταυτόχρονα αιτήματα που δεν υπακούουν στα κελεύσματα της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας, δεν μπαίνουν στις μυλόπετρες της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Θα είναι εκεί για να απαιτήσουν το δικαίωμα στη σταθερή δουλιά, τα 1.300 ευρώ κατώτερο μισθό, την πραγματική προστασία των ανέργων, τα 1.050 ευρώ κατώτερη σύνταξη. Οι εργάτες και οι εργάτριες, οι αγρότες και οι μικρομεσαίοι θα είναι στη Θεσσαλονίκη με τις ταξικές δυνάμεις, για να συγκρουστούν και όχι να διαβουλευτούν. Να διεκδικήσουν και όχι να ζητήσουν ελεημοσύνη. Και θα είναι πολλοί.

«Κρίνει εξ ιδίων»...

Κάποιοι ή εννοούν να μην καταλαβαίνουν και κρίνουν «εξ ιδίων τα αλλότρια», ή παριστάνουν πως δεν καταλαβαίνουν πως είναι άλλο πράγμα το ΚΚΕ και η πολιτική του και είναι άλλο αυτοί που «πατείς με πατώ σε» δίνουν μάχη για το ποιος θα πιάσει θέση διαχειριστή στην εξουσία. Αυτή τη φορά την αφορμή μας τη δίνει ο Ι. Μανώλης (ΝΔ) που στην εκπομπή της ΝΕΤ «Πρώτη Γραμμή» και ενώ η κουβέντα γινόταν για τη διαφθορά, πέταξε το... υπονοούμενο: Δε μετείχε εκπρόσωπος του ΚΚΕ στην επιτροπή της Βουλής για την αγορά των καταστημάτων «Γερμανός» από την ΚΟΣΜΟΤΕ... «Κάτι έτρεξε στα γύφτικα..,» θα 'λεγε οποιοσδήποτε χρησιμοποιεί ακόμα και την πιο κοινή λογική, αλλά επειδή η τεχνική δημιουργίας συνειρμών από το τίποτα είναι πασίγνωστη παλιά μέθοδος, θυμίζουμε για άλλη μια φορά στον κ. Μανόλη και όλους τους ομοίους του πως οι σκηνοθετημένοι καβγάδες που στήνουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ περί διαφθοράς για να κρύψουν την ουσία της πολιτικής τους αλλά και το γεγονός πως το σύστημα που υπερασπίζονται είναι όλο διεφθαρμένο, δε μας αφορούν και δεν εμπλεκόμαστε.

... αλλά ξέρουν και οι εργαζόμενοι

Αλλά ας μη μιλά ο βουλευτής της ΝΔ, για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου. Γιατί δεν τους ξεπλένει ούτε ο Νιαγάρας. Οχι για τη διαπλοκή της πολιτικής τους με τη διαφθορά, αλλά για τη διαπλοκή της πολιτικής τους με τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών που ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους. Μπορεί, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, να καμώνονται πως θέλουν «τίμιο» εκμεταλλευτικό σύστημα, αποπροσανατολίζοντας τους εργαζόμενους από τις αιτίες των δεινών τους. Που δε θα καταργηθούν από την πάταξη της διαφθοράς, αλλά από την κατάργηση της πολιτικής τους. Μακριά, όμως, από το στόμα τους η όποια ύπουλη συκοφαντία στο ΚΚΕ. Γιατί ξέρουν πολύ καλά πως στο συγκεκριμένο διεκδικεί κρατικό ενιαίο φορέα τηλεπικοινωνιών, που θα τον χειρίζεται η εξουσία του λαού και όχι οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου. Οπως το ξέρουν και οι εργαζόμενοι.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ