Σάββατο 9 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Κράτος-εταιρεία

Με γοργούς ρυθμούς προωθείται από την κυβέρνηση της ΝΔ η πολιτική ιδιωτικοποιήσεων, έτσι που το ελληνικό κράτος να φαίνεται ότι μοιάζει με ...Ανώνυμη Εταιρία - με τον τίτλο «ΕΛΛΑΣ ΑΕ» - που είχε αρχίσει επί των ημερών διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ! Στα πλαίσια αυτά εντάσσονται και οι προχτεσινές αποφάσεις της κυβέρνησης, που επικυρώθηκαν στις συνεδριάσεις των επιτροπών για τις «Αποκρατικοποιήσεις» και Συμπράξεων Δημοσίου με Ιδιωτικό Τομέα (ΣΔΙΤ). Τόσο η επιτροπή «Αποκρατικοποιήσεων» όσο και οι ΣΔΙΤ - η δραστηριότητα των οποίων ήταν έντονη και επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ - αποτελούν μηχανισμούς επιβολής του «λιγότερου κράτους». Και πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι το... θεάρεστο έργο αυτών των δύο επιτροπών (δηλαδή οι διάφορες μορφές εκποίησης της δημόσιας περιουσίας στο ιδιωτικό κεφάλαιο) είναι «πλούσιο», τόσο από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ.

Οι προχτεσινές αποφάσεις της κυβέρνησης προβλέπουν τα εξής: Πρώτον, την πώληση νέου πακέτου μετοχών του ΟΤΕ (μαζί με το «μάνατζμεντ») σε πολυεθνικό κεφάλαιο. Δεύτερον, την ανάθεση κατασκευής και συντήρησης στο ιδιωτικό κεφάλαιο 2 νέων δικαστικών μεγάρων (στην Πάτρα και το Ηράκλειο), 3 νέων καταστημάτων κράτησης (στη Θεσσαλονίκη, τη Μαγνησία και την Κορινθία), 6 κτιρίων (4 σχολών, ενός κτιρίου διοίκησης και ενός κτιρίου αμφιθεάτρων και σεμιναρίων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου) και 31 νέων σχολικών μονάδων (στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας).

Επιχειρώντας να «χρυσώσουν» το χάπι των αντιλαϊκών αποφάσεων της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομίας υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι έτσι «υλοποιούνται ταχύτερα περισσότερα έργα και προσφέρονται στους πολίτες ποιοτικότερες υπηρεσίες». Διαισθανόμενος, όμως, ότι δεν πείθει, ο υπουργός - ως επικεφαλής των διυπουργικών επιτροπών «αποκρατικοποιήσεων» και ΣΔΙΤ - στη γραπτή ανακοίνωσή του παρέθεσε και τις ακόλουθες 4 ...αναγκαίες «επισημάνσεις».

Πρώτον, «η απονομή της δικαιοσύνης δε θα αποτελέσει αντικείμενο της σύμπραξης, δεδομένου ότι ανήκει αποκλειστικά στην Ελληνική Πολιτεία»! Δεύτερον, «ο σχεδιασμός της σωφρονιστικής πολιτικής, αλλά και το σωφρονιστικό έργο δε θα αποτελέσουν αντικείμενο της σύμπραξης, δεδομένου ότι ανήκουν αποκλειστικά στην Ελληνική Πολιτεία». Τρίτον, «ο σχεδιασμός της εκπαιδευτικής πολιτικής, του ερευνητικού και εκπαιδευτικού έργου θα πραγματοποιείται αποκλειστικά από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου». Τέταρτον, «ο σχεδιασμός της εκπαιδευτικής πολιτικής που αφορά στα συγκεκριμένα σχολεία καθώς και το εκπαιδευτικό τους έργο θα πραγματοποιείται αποκλειστικά από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων».

Οσο και να προσπαθεί η κυβέρνηση να εξωραΐσει - με επισημάνσεις και αστερίσκους - την αντιλαϊκή της πολιτική ως... φιλολαϊκή, η ουσία δεν κρύβεται. Και η ουσία είναι μία. Με την παράδοση του ΟΤΕ και άλλων κερδοφόρων και στρατηγικής σημασίας δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών ή δραστηριοτήτων του κράτους (συχνά κοινωνικού χαρακτήρα, όπως είναι η Παιδεία κλπ.), ενισχύουν ποικιλοτρόπως την κερδοσκοπική - και όχι μόνο - ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου για τη μεγαλύτερη και εντατικότερη εκμετάλλευση των εργαζομένων και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Οι εργαζόμενοι και όσοι θίγονται από τη συγκεκριμένη πολιτική μπορούν και πρέπει να καταδικάσουν, με τους αγώνες τους και άλλες μορφές πάλης, τις γαλαζοπράσινες αντιλαϊκές πολιτικές «επανίδρυσης» ή «εκσυγχρονισμού» του κράτους. Αμεσα, μπορούν να το πράξουν, μαυρίζοντας στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του ερχόμενου μήνα τους υποψηφίους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των κάθε είδους θιασωτών του ευρωμονόδρομου και ενισχύοντας αποφασιστικά τα ψηφοδέλτια που υποστηρίζει το ΚΚΕ.


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ