Παρασκευή 12 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προσοχή στις μεταδημοτεύσεις

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η διαδικασία της μεταδημότευσης, ενόψει των εκλογών του Οκτώβρη. Για να ψηφίσει και να θέσει κάποιος ή κάποια υποψηφιότητα σε ένα δήμο ή μια κοινότητα, πρέπει να είναι δημότης του συγκεκριμένου δήμου. Δημότες ενός δήμου ή κοινότητας είναι όσοι είναι εγγεγραμμένοι στο δημοτολόγιο ή στους εκλογικούς καταλόγους.

Οποιοι θέλουν να ψηφίσουν σε δήμο ή κοινότητα που κατοικούν πάνω από δύο χρόνια και στον οποίο δεν είναι εγγεγραμμένοι, πρέπει να ολοκληρώσουν ΑΜΕΣΑ τη διαδικασία μεταδημότευσης (εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους) όχι αργότερα από τις 30 Ιούνη.

Για τους υποψήφιους σε δήμους ή κοινότητες χρειάζεται: Να είναι δημότης στο δήμο ή την κοινότητα που θέτει υποψηφιότητα. Να είναι δημότης οποιουδήποτε δήμου ή κοινότητας του ίδιου νομού, στον οποίο ανήκει ο δήμος ή η κοινότητα που θέτει υποψηφιότητα. Αν δεν είναι δημότης, τότε θα πρέπει να έχει κάποιες «ρίζες». Δηλαδή, να είναι ή να ήταν κάποτε εγγεγραμμένος στα Μητρώα Αρρένων, στα δημοτολόγια ή στους εκλογικούς καταλόγους οποιουδήποτε δήμου ή κοινότητας, στο συγκεκριμένο νομό που θέτει υποψηφιότητα.

Για παράδειγμα: Ο δημότης του δήμου Νέας Ιωνίας του νομού Αττικής μπορεί να θέσει υποψηφιότητα σε άλλο δήμο του νομού Αττικής (π.χ. Πέραμα, Περιστέρι κ.ά.), αφού προηγουμένως κάνει εκλογική μεταδημότευση στο δήμο που θέτει υποψηφιότητα. Γι' αυτή την κατηγορία υποψηφίων, το δικαίωμα μεταδημότευσης μπορεί να ασκηθεί από την 1η Αυγούστου έως και 20 μέρες πριν από τις εκλογές.

Οσον αφορά τους υποψηφίους που θέτουν υποψηφιότητα σε δήμο ή κοινότητα άλλου νομού της χώρας, από αυτόν που είναι εγγεγραμμένοι ισχύει το εξής:

Για παράδειγμα: Ο δημότης του δήμου Βύρωνα μπορεί να θέσει υποψηφιότητα σε δήμο - για παράδειγμα - του νομού Μεσσηνίας (δήμο Καλαμάτας, δήμο Αβίας, κ.ά.) αν ήταν κάποτε εγγεγραμμένος στα Μητρώα Αρρένων, δημοτολόγια, εκλογικό κατάλογο οποιουδήποτε δήμου ή κοινότητας του νομού Μεσσηνίας. Ο συγκεκριμένος υποψήφιος θα πρέπει να κάνει μεταδημότευση στο δήμο που θέλει να θέσει υποψηφιότητα, αφού προσκομίσει τα αποδεικτικά έγγραφα (π.χ. πιστοποιητικό από δήμο ή κοινότητα που ήταν εγγεγραμμένος).

ΠΡΟΣΟΧΗ! Επειδή για να ψηφίσει κάποιος πρέπει να είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους και επειδή οι εκλογικοί κατάλογοι αναθεωρούνται ανά διαστήματα, η εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους πρέπει να γίνει άμεσα και όχι αργότερα από την 30ή ΙΟΥΝΗ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ