Παρασκευή 12 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Στην ίδια αντιδραστική κατεύθυνση

Οι αλλαγές που προτείνουν το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση, ενόψει της Συνταγματικής αναθεώρησης, κινούνται στην ίδια αντιδραστική κατεύθυνση, στοχεύουν στην ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και στην προώθηση νέων αντιλαϊκών και αντιδημοκρατικών νομοθετημάτων, αλλά χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκης ισχυρίστηκε ότι οι προτάσεις του Γ. Παπανδρέου «έχουν στο επίκεντρο τον πολίτη και τα δικαιώματά του».

Ο Ν. Αθανασάκης σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού για την αναθεώρηση του Συντάγματος, υποστήριξε ότι «οι διαφορές αντίληψης και προτεραιοτήτων μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης είναι απολύτως ορατές».

Βέβαια, την ίδια στιγμή ο ίδιος τόνιζε ότι οι «αναφορές στην αυτοδιοίκηση» και σε «κάποια μέτρα για τη διαφάνεια», είναι κοινές. Το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση επιδιώκουν, λοιπόν, από κοινού να δώσουν μέσα από τη συνταγματική αναθεώρηση τη δυνατότητα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης να επιβάλουν φόρους, όπως ταυτίζονται πλήρως και στην προώθηση της αντιδημοκρατικής «μεταρρύθμισης», στο όνομα δήθεν της αντιμετώπισης της «διαπλοκής» να υπάρχει ωμή παρέμβαση στη λειτουργία των κομμάτων.

Πλήρη σύμπνοια, επίσης, ανάμεσα στους εκπροσώπους του δικομματισμού υπάρχει και στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, αφού τάσσονται υπέρ της δημιουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, επιχείρησε στη συναίνεση προς αντιδραστική κατεύθυνση, που προσφέρει το κόμμα του στην κυβέρνηση για την «αναθεώρηση», να ανακαλύψει ...διαφορές, τις οποίες βέβαια περιόρισε στον τρόπο εκλογής των βουλευτών. Οπως σημείωσε, την πρόταση του πρωθυπουργού «για την αύξηση των βουλευτών Επικρατείας», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τη «χαρακτήρισε προσχηματική»... Εξάλλου ο Γ. Παπανδρέου είχε προτείνει ένα εξίσου αντιδραστικό εκλογικό σύστημα που «θα συνδυάζει το σταυρό με τη λίστα και τις μονοεδρικές περιφέρειες με τις ευρείες».

Εξάλλου, η πρόταση του Γ. Παπανδρέου για απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, που συνιστά αλλαγή του πολιτεύματος της χώρας, συνάντησε αντιδράσεις και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Ο Ακης Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι «ξενίζει η πρόταση για άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο βαθμό που δε θα υπάρχει δυνατότητα εκλογής από το Κοινοβούλιο» και πρόσθεσε: «Αυτό θέλει μεγάλη συζήτηση. Προσωπικά, έχω διαφορετική άποψη και πιστεύω ότι δεν πρέπει να ανοίξουμε αυτό το δρόμο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ