Παρασκευή 12 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών

Την αντίθεσή τους στη μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστών διαδήλωσαν χτες βράδυ ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης αντιδρώντας στην παρουσία της ΝΑΤΟικής αρμάδας

Από τη χτεσινή πορεία στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από τη χτεσινή πορεία στη Θεσσαλονίκη
Μέρες '99 ξανάζησε χτες η Θεσσαλονίκη. Ο λαός στους δρόμους να διαδηλώνει πως οι ιμπεριαλιστές είναι ανεπιθύμητοι στην περιοχή. Ο λαός να μπαίνει στο λιμάνι σπάζοντας τις πύλες, για να φωνάζει κατά πρόσωπο στους ΝΑΤΟικούς φονιάδες: «Go home killers». Ανυπότακτος, ανυποχώρητος ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία, συνεχίζει τη δράση του κάνοντας καθαρό πως δεν προσκυνά κανέναν ιμπεριαλιστικό στρατό, δε συναινεί στη μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε ορμητήριο πολέμου.

Χτες βράδυ ανταποκρίθηκε μαζικά στο κάλεσμα της ΚΟΘ του ΚΚΕ και των Οργανώσεων Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ και συμμετείχε στην αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση που έγινε έξω από την κεντρική πύλη του λιμανιού. Η συγκέντρωση οργανώθηκε ενάντια στην παρουσία της ΝΑΤΟικής αρμάδας που αποτελείται από 6 πλοία και θα παραμείνει στο λιμάνι μέχρι τις 15 του Μάη, οπότε θα αναχωρήσει για Ισραήλ. Είναι κατάπλους ενταγμένος στον ευρύτερο σχεδιασμό των ιμπεριαλιστών για την κλιμάκωση της έντασης στη Βαλκανική (Κόσσοβο, Μαυροβούνιο) και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ασίας με επίκεντρο τούτη τη φορά το Ιράν.

Στη συγκέντρωση έξω από το λιμάνι μίλησε ο Γιάννης Ζιώγας, μέλος του ΝΓ της ΚΟΘ του ΚΚΕ και υποψήφιος νομάρχης Θεσσαλονίκης της ΝΑΣ. Κατήγγειλε πως «με ευθύνη των εθελόδουλων πολιτικών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ το λιμάνι της πόλης έχει ήδη κατοχυρωθεί ως ναύσταθμος του ΝΑΤΟ». Πρόσθεσε πως «μπροστά στη νέα επικίνδυνη κλιμάκωση, που πιστοποιεί και η επίσκεψη της πολεμικής αρμάδας σε τούτη την πόλη, κανένας δε δικαιούται να σιωπά, να κάνει πως δε βλέπει το έγκλημα που ετοιμάζεται», και κάλεσε τους φορείς να καταδικάσουν αυτή την ωμή πρόκληση. Αλλωστε, σημείωσε πως αυτή η «επίσκεψη» τούτη την ώρα «στοχεύει να στείλει κι ένα μήνυμα στο λαό της πόλης και ευρύτερα στην ελληνική κοινωνία πως "το ΝΑΤΟ είναι εδώ! Μην αντιδράτε στα σχέδιά μας!"».

Οι κλειστές πύλες του λιμανιού δεν αποτέλεσαν εμπόδιο...

Motion Team

Οι κλειστές πύλες του λιμανιού δεν αποτέλεσαν εμπόδιο...
Οι διαδηλωτές, με πρωτοπόρους τους κομμουνιστές και τους αγωνιστές του φιλειρηνικού κινήματος, αποκαθήλωσαν από τον ιστό στην είσοδο του λιμανιού τη σημαία της ΕΕ και ύψωσαν τη σημαία της ΕΔΥΕΘ, στέλνοντας το μήνυμα πως απαιτούν και παλεύουν για μία χώρα, μία πόλη της ειρήνης, της φιλίας, των αμοιβαίων επωφελών σχέσεων με όλους τους λαούς χωρίς ξένες παρεμβάσεις. Με τη χτεσινή κινητοποίηση απαίτησαν: Να φύγει η πολεμική αρμάδα απ' το λιμάνι. Κανένας Θεσσαλονικιός να μην πάρει μέρος στις φιέστες που ετοιμάζουν. Ούτε γη, ούτε νερό στους ανεπιθύμητους επισκέπτες. Καμία διευκόλυνση από τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστές. Να γυρίσουν πίσω οι Ελληνες φαντάροι. Εξω το ΝΑΤΟ από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια. Εξω οι ιμπεριαλιστές από τα Βαλκάνια, το Αφγανιστάν, το Ιράκ. Κάτω τα χέρια απ' το Ιράν.

Η πορεία

«Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών» βροντοφώναξαν και ξεκίνησαν την πορεία, στην παραλιακή λεωφόρο με κατεύθυνση την πύλη που οδηγεί στο διοικητήριο του ΟΛΘ. Στάση πρώτη: Σκαρφάλωσαν σε νεοανεγειρόμενη οικοδομή και άπλωσαν το πανό της ΚΟΘ του ΚΚΕ για να το βλέπουν τα ΝΑΤΟικά «πληρώματα»: «Εξω οι φονιάδες του ΝΑΤΟ».

Λίγο αργότερα, απαίτησαν από τον λιμενάρχη να ανοίξει η πύλη και να μπει η διαδήλωση στο λιμάνι. Στην άρνηση απάντησαν ακαριαία. Εσπασαν τις αλυσίδες και τα λουκέτα και μπήκαν μέσα. Αντιπροσωπεία της ΚΟΘ θυροκόλλησε την ανακοίνωση στο διοικητήριο του ΟΛΘ.

Το μήνυμα αντίστασης έφτασε και στους κεντροαριστερούς και σοσιαλδημοκράτες που συγκεντρώνονταν στο χώρο για να παρακολουθήσουν την παρουσίαση του βιβλίου του Λ. Ζοσπέν, του πρωθυπουργού της Γαλλίας όταν το ΝΑΤΟ μακέλευε το λαό της Γιουγκοσλαβίας. Το έλαβε και ο ίδιος ο Ζοσπέν που ήταν παρών στην εκδήλωση και φυσικά οι ομοτράπεζοί του βουλευτές και άλλοι παράγοντες της Θεσσαλονίκης.

«Ξέρουμε ποιοι είναι οι τρομοκράτες, ΝΑΤΟ - CIA - πλουτοκράτες», «έπεσε» το σύνθημα και η πορεία συνεχίστηκε στους δρόμους της πόλης. Μέχρι το αμερικανικό προξενείο όπου πυρπόλησαν τις σημαίες των ΗΠΑ και της ΕΕ. «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί». Ξεκάθαρο το μήνυμα που έστειλαν και το κάλεσμα προς το λαό να κλιμακώσει την πάλη του.

Το θέμα έφερε χτες βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Αγάπιος Σαχίνης, επικεφαλής της παράταξης «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα», και κάλεσε το σώμα να πάρει θέση: «Το βρετανικό προξενείο με έγγραφό του ζητάει πληροφορίες για τη δυνατότητα κλινών και νεκροθαλάμων που έχουν τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και την ίδια στιγμή στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης καταπλέει ΝΑΤΟική αρμάδα», σημείωσε με νόημα. Εξάλλου, ανακοίνωση εξέδωσε και η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» Θεσσαλονίκης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ