Τρίτη 18 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Πολεμικά σενάρια, υπόγεια παζάρια

Νέος γύρος συνομιλιών στη Βιέννη

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Εντείνεται συνεχώς η σεναριολογία σχετικά με τα σχέδια των ΗΠΑ να κηρύξουν πόλεμο στο Ιράν. Αρθρο της Ουάσιγκτον Ποστ, που υπογράφει ο Ουίλιαμ Αρκιν, πρώην στέλεχος των υπηρεσιών πληροφοριών του αμερικανικού στρατού, ανέφερε ότι η κυβέρνηση Μπους σχεδίαζε πόλεμο εναντίον της Τεχεράνης από το 2002 - πριν καν επιτεθεί στο Ιράκ. Αρθρο της Γκάρντιαν, που δημοσιεύτηκε το Σάββατο, επισήμανε ότι δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας έλαβαν μέρος σε εκτεταμένα γυμνάσια για την εισβολή στο Ιράν τον Ιούλιο του 2004 στη Βιρτζίνια. Αρθρο των κυριακάτικων Τάιμς του Λονδίνου ανέφερε ότι η Τεχεράνη έχει έτοιμα «τάγματα βομβιστών αυτοκτονίας», που αριθμούν 40.000 άνδρες, έτοιμα να επιτεθούν σε ΗΠΑ, Βρετανία, Ισραήλ, Ιράκ και ενδεχομένως και άλλες δυτικές χώρες. Ο Σιμόν Πέρες του Καντίμα στο Ισραήλ έλεγε στο μεταξύ ότι η σημερινή ηγεσία της Τεχεράνης «θα έχει τη μοίρα του Σαντάμ». Ταυτόχρονα, ο στρατηγός ε.α. Σαμ Γκάρτινερ δήλωνε, μιλώντας στο CNN, ότι ήδη αμερικανικές δυνάμεις επιχειρούν εντός του Ιράν, ενώ επικαλούμενος συνομιλίες του τόσο με Ιρανούς, όσο και με Αμερικανούς αξιωματούχους έλεγε πως οι Ιρανοί ισχυρίζονται ότι οι Φρουροί της Επανάστασης «έχουν συλλάβει» άνδρες των Αμερικανών, αλλά και ότι η Τεχεράνη πιστεύει πως οι ΗΠΑ έχουν ουσιαστικά εξαγοράσει μια δεξιά ισλαμιστική ομάδα, η οποία πολεμά τις ιρανικές αρχές.

Από την άλλη, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Μπλούμπεργκ ανέφερε ότι η υποστήριξη των Αμερικανών πολιτών στην προοπτική επίθεσης εναντίον του Ιράν έπεσε στο 48% από το 57% που καταγραφόταν το Γενάρη, με το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι αντιτίθενται ενεργά στο ενδεχόμενο επίθεσης να είναι 40% (από 33%).

Παράλληλα, διάφοροι Αμερικανοί αξιωματούχοι εκδήλωναν την αντίθεσή τους στον επαπειλούμενο αμερικανικό πόλεμο. Δύο πρώην στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Λευκού Οίκου ανέφεραν, σε άρθρο τους στους Νιου Γιορκ Τάιμς, ότι το Κογκρέσο «πρέπει να εμποδίσει» την κυβέρνηση Μπους να κηρύξει πόλεμο κατά του Ιράν, διότι μια τέτοια κίνηση «θα έβλαπτε τα συμφέροντα των ΗΠΑ». Ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας Ρίτσαρντ Λιούγκαρ κάλεσε την κυβέρνηση Μπους να αρχίσει απευθείας συνομιλίες με το Ιράν για την επίλυση της κρίσης όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Ο Λιούγκαρ χαρακτήρισε το Ιράν «μέρος του ενεργειακού χάρτη» - αναφερόμενος και στο γεγονός ότι χθες, το πετρέλαιο (ξαν)ανέβηκε στα 70 δολάρια/ βαρέλι.

Παράλληλα, ο πρώην Πρόεδρος του Ιράν Χασεμί Ραφσαντζανί έλεγε χθες ότι οι πληροφορίες περί «αμερικανικού σχεδίου επίθεσης είναι υπερτιμημένες... (αφού) τα ρίσκα και οι συνέπειες από κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ μεγάλα». Μολαταύτα, το Ιράν φέρεται να ενισχύει τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις στο Νατάνζ και αλλού για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη πυραυλική επίθεση. Ο Ραφσαντζανί είπε, ακόμη, ότι «η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δε σκοπεύει να σταματήσει» τον εμπλουτισμό ουρανίου.

Την ίδια στιγμή, δυτικές πηγές έδιναν νέα διάσταση στις δηλώσεις του Προέδρου του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, κατά τον οποίο η Τεχεράνη έχει πιο προηγμένη πυρηνική τεχνολογία από ό,τι πιστευόταν.

Παρά την πολεμική σεναριολογία, πάντως, οι διαβουλεύσεις και οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν. Σήμερα επιτροπή Ιρανών αξιωματούχων αναμένεται στη Βιέννη για να απαντήσει σε ερωτήματα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας. Ακόμη, αυτήν τη βδομάδα, αναμένεται συνάντηση στη Μόσχα ανάμεσα σε εκπροσώπους των πέντε χωρών - μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητηθεί το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων, στο οποίο αντιτίθενται η Ρωσία και η Κίνα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επανέναρξη των παζαριών στη Βιέννη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα(2021-11-27 00:00:00.0)
Ενταση και ανησυχία μετά την κατάρριψη αμερικανικού αεροσκάφους(2019-06-21 00:00:00.0)
Οι εκβιασμοί συνεχίζονται(2005-08-13 00:00:00.0)
Με ένταση προς δεύτερο γύρο(2005-06-22 00:00:00.0)
Διαψεύσεις μεν, κλιμάκωση δε(2005-01-19 00:00:00.0)
«Τα πράγματα δε θα πάνε όπως τα θέλουν»(2003-04-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ