Τρίτη 18 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Ο Πρόντι της ... «ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης»

ΡΩΜΗ.-

Δίνοντας για μια φορά ακόμα το στίγμα του, ο επικεφαλής του λεγόμενου «κεντροαριστερού συνασπισμού» της Ιταλίας, Ρομάνο Πρόντι, μίλησε στην εφημερίδα «Σάντεϊ Τάιμς» και τάχθηκε υπέρ ενός σχεδίου επιτάχυνσης της δημιουργίας ενός σκληρού πυρήνα χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίες θα επιδιώξουν την ταχύτερη προώθηση μεταρρυθμίσεων.

Στην πρώτη συνέντευξή του σε ξένη εφημερίδα μετά την οριακή νίκη του στις πρόσφατες γενικές εκλογές της Ιταλίας, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε πως βασική του επιδίωξη είναι η προώθηση μιας συμμαχίας χωρών, που, όπως είπε, «καθοριστικά προωθούν την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική».

«Χρειαζόμαστε μιαν ισχυρή σχέση όχι μόνο με τη Γαλλία και τη Γερμανία, αλλά και με τη λεγόμενη ομάδα των έξι, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο - αλλά όχι την Ολλανδία», δήλωσε ο Ρομάνο Πρόντι.

Σε ό,τι αφορά τη Βρετανία, ο Πρόντι τόνισε πως πιστεύει «ότι είναι δύσκολο να τη συμπεριλάβουμε ως μια χώρα που προωθεί την ολοκλήρωση. Η Βρετανία έχει αποφασίσει να μη διεξάγει δημοψήφισμα για την Ευρώπη, οπότε δεν έχει εγκρίνει την ευρωπαϊκή θέση. Προφανώς, εφαρμόζει μια πολύ πιο ανεξάρτητη πολιτική απέναντι στην ΕΕ».

Σε ό,τι αφορά το «ευρωσύνταγμα», ο Πρόντι υποστήριξε ότι η συζήτηση θα πρέπει να επαναληφθεί μετά τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να στοχεύσουμε σε μια πιο απλουστευμένη μορφή του Συντάγματος, που να δίνει βάρος σε βασικούς κανόνες. Δηλαδή, το πρώτο μέρος του Συντάγματος, το καταστατικό για τα βασικά δικαιώματα και πιθανόν ένα κοινωνικό πρωτόκολλο. Αλλά θα πρέπει να αφαιρέσουμε όλες τις τεχνικές και λεπτομερείς πλευρές του που έχουν τρομάξει τον κόσμο». Δηλαδή, ο Πρόντι λέει να κρατηθεί η αντιδραστική ουσία του «ευρωσυντάγματος», αλλά να παρουσιαστεί με άλλον τρόπο για ...να ξεγελαστεί ο κόσμος. Μάλιστα, ανέφερε ότι το νέο τροποποιημένο Σύνταγμα θα πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα την ίδια στιγμή με τις ευρωεκλογές του 2009.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ