Τρίτη 18 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ο Ράμσφελντ στο «στόχαστρο»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Αναζητώντας διεξόδους και «ενόχους» στην ατραπό του Ιράκ ο υπουργός Αμύνης, Ντόναλντ Ράμσφελντ, όχι αδίκως πάντως, βρίσκεται στο στόχαστρο των διαφόρων κέντρων εξουσίας... το τελευταίο «θύμα» του εσωτερικού πολέμου.

Ετσι μετά τις επιθέσεις εκ μέρους προβεβλημένων στελεχών των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που κάλεσαν τον υπουργό Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ να παραιτηθεί, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις αποτυχίες στο Ιράκ, το ηλεκτρονικό περιοδικό Salon υποστηρίζει ότι ο Ράμσφελντ είχε γνώση των βίαιων μεθόδων ανάκρισης κρατουμένων στη βάση του Γκουαντάναμο, στην Κούβα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα υπό τον τίτλο Τι γνώριζε ο Ράμσφελντ, σε έκθεση του γενικού επιθεωρητή του στρατού, που συντάχτηκε το Δεκέμβρη του 2005, αξιωματικοί του στρατεύματος ενημερώθηκαν ότι ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας είχε απευθείας επικοινωνία με τον ανώτατο αξιωματικό που επιβλέπει τις ανακρίσεις κρατουμένων στο Γκουαντάναμο. Συγκεκριμένα, ο Ράμσφελντ είχε τακτική επικοινωνία με τον υποστράτηγο Τζέφρι Μίλερ, κατά τη διάρκεια της ανάκρισης του Μοχάμεντ αλ-Κατάνι. Το Salon υποστηρίζει ότι ο Κατάνι έτυχε «βίαιης και προσβλητικής» μεταχείρισης από τους στρατιώτες, που εφάρμοζαν το σχέδιο ανακρίσεων που είχε εγκρίνει ο Ράμσφελντ: Επί 54 μέρες, στα τέλη του 2002, οι Αμερικανοί στρατιώτες υποχρέωναν τον Κατάνι να στέκεται γυμνός μπροστά σε μία γυναίκα ανακρίτρια, τον κατηγορούσαν ότι είναι ομοφυλόφιλος, τον υποχρέωναν να φορά γυναικεία εσώρουχα και να συμπεριφέρεται σαν σκυλί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Το Salon επικαλείται επίσης ένορκη κατάθεση του στρατιωτικού εισαγγελέα Ράνταλ Σμιντ, ο οποίος ανέφερε ότι «ο υπουργός Αμυνας είχε προσωπική εμπλοκή στην ανάκριση ενός ατόμου». Φυσικά, το Πεντάγωνο απέρριψε το περιεχόμενο του δημοσιεύματος ως «φανταστικό».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ