Τρίτη 18 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
12η ΜΕΡΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΝΕΠΑΛ
6ος νεκρός, αλλά οι διαδηλώσεις συνεχίζονται

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.--

Τουλάχιστον ένας διαδηλωτής έχασε χτες τη ζωή του και άλλοι τουλάχιστον 18 τραυματίστηκαν όταν άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον υποστηρικτών της συμμαχίας των επτά κομμάτων που ζητούν άμεση αποκατάσταση της δημοκρατίας στο Νεπάλ, σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις. Το πρώτο αιματηρό περιστατικό σημειώθηκε στην περιοχή Νιτζγκάντ της περιφέρειας Μπάρα, όπου σκοτώθηκε ένας 25χρονος διαδηλωτής και τραυματίστηκαν άλλοι 12. Με το θάνατο του 25χρονου, ο αριθμός των νεκρών στις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις έφθασε τους έξι. Στο δεύτερο περιστατικό, τουλάχιστον τέσσερις διαδηλωτές τραυματίστηκαν όταν άνδρες του στρατού άνοιξαν πυρ εναντίον συμμετεχόντων στη γενική απεργία οι οποίοι επιχείρησαν να σταματήσουν ένα φορτηγό που κινούνταν με συνοδεία δύο στρατιωτών.

Παρ' όλη όμως τη βάρβαρη καταστολή της κινητοποίησης και των διαδηλώσεων, που χτες διήνυαν τη 12η ημέρα τους, η επιτυχία της απεργίας είναι τέτοια που η κυβέρνηση, μπροστά στις... ραγδαίες αυξήσεις των τιμών λόγω ελλείψεως τροφίμων, ανακοίνωσε, διά στόματος του υπουργού Δημοσίων Εργων & Συγκοινωνιών, Ντιπέντρα Θάπα, ότι τα οχήματα που θα μεταφέρουν βασικά αγαθά θα κινούνται φρουρούμενα.

Ωστόσο, η κρίση που προκαλεί η κινητοποίηση εναντίον του βασιλέα Γκιανέντρα συνεχίζεται - καθώς η «προσφορά» του να αρχίσει «διάλογος» με τα κόμματα και να γίνουν εκλογές το 2007 δεν έπεισε κανέναν. Στη γενικευμένη κινητοποίηση εναντίον του καθεστώτος που έχει επιβάλλει ο μονάρχης μετέχουν, από χτες, ακόμη και τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου, γεγονός που δείχνει το πόσο γενικευμένη είναι η αντίδραση στην πολιτική του.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ