Τετάρτη 19 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΡΑΝ
Διαψεύσεις μεν, κλιμάκωση δε
  • Μπους: Δεν αποκλείεται η ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράν
  • Τεχεράνη: δεν είμαστε ο κατάλληλος τόπος για περιπέτειες

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Διογκώνεται ο θόρυβος που προκλήθηκε από το άρθρο του Σέιμουρ Χερς, στο περιοδικό «New Yorker», σύμφωνα με το οποίο Αμερικανοί κομάντος δρουν, εδώ και 6 μήνες, σε ιρανικό έδαφος, με στόχο να εντοπίσουν ενδεχόμενους στόχους (κυρίως πυραυλικές και πυρηνικές εγκαταστάσεις) μιας αμερικανικής αεροπορικής επιδρομής. Μπορεί και οι δύο εμπλεκόμενες πλευρές (αμερικανική και ιρανική ηγεσία) να διαψεύδουν τις πληροφορίες που δημοσιεύει ο Χερς, αλλά η, μεταξύ τους, ένταση κλιμακώνεται σε όλα τα επίπεδα, δικαιώνοντας, προς το παρόν, το άρθρο του βραβευμένου Αμερικανού δημοσιογράφου, ο οποίος υποστηρίζει ότι οι πηγές του θεωρούν «ότι για την Ουάσιγκτον το Ιράν είναι ο νέος στρατηγικός στόχος».

«Ελπίζουμε το θέμα με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα να λυθεί διά μέσου της διπλωματικής οδού. Αλλά, δεν αποκλείουμε καμία λύση, ούτε τη στρατιωτική, από τις επιλογές μας». Αυτό υποστήριξε, χτες, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, αποφεύγοντας, όμως, να κάνει άμεση αναφορά στο άρθρο του Χερς. Αντίθετα, σε αυτό αναφέρθηκαν εκπρόσωποι του Πενταγώνου, υποστηρίζοντας ότι «βασίζεται σε λάθος στοιχεία και σε φήμες, ενώ διαπνέεται από μια λογική θεωριών συνωμοσίας». Εντούτοις, όπως πολλοί αναλυτές επισήμαναν, οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου απέφυγαν να διαψεύσουν κατηγορηματικά την πληροφορία που δημοσιοποιεί ο Χερς περί παρουσίας Αμερικανών κομάντος μέσα στο ιρανικό έδαφος.

Τη συγκεκριμένη πληροφορία τη διαψεύδουν κατηγορηματικά Ιρανοί αξιωματούχοι. Ο εκπρόσωπος του Ανώτατου Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Αλί Αγκαμοχαμάντι, χαρακτήρισε «αφελείς» τους ισχυρισμούς του Χερς και εκτίμησε ότι πρόκειται «για ψυχολογικό πόλεμο». Ο Ιρανός υπουργός Αμυνας, Αλί Σχαμκχάνι, αρκέστηκε να προειδοποιήσει ότι το Ιράν «έχει τη στρατιωτική ισχύ και τα μέσα να αντικρούσει, τάχιστα, την οποιαδήποτε επίθεση». Οσο για τον πρώην Πρόεδρο, Χασεμί Ραφσαντζανί, προειδοποίησε την Ουάσιγκτον ότι «το Ιράν δεν είναι τόπος για περιπέτειες».

Την ανησυχία, αλλά και την αντίθεση της ΕΕ, σε κάθε ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράν, εξέφρασε, χτες, ο ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου, ως προεδρεύων της ΕΕ. «Ανεδαφικές» χαρακτήρισε, από την πλευρά της, η Μόσχα τις απειλές Μπους κατά του Ιράν, τονίζοντας ότι «στερούνται στοιχείων και αποδείξεων».

Εμπλοκή, λόγω Ιράν, και με Κίνα

Δίχρονες κυρώσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται διακοπή εμπορικών σχέσεων και διακοπή κάθε παροχής αμερικανικής βοήθειας, επέβαλε η Ουάσιγκτον σε 7 κινεζικές εταιρίες, 1 από τη ΛΔ Κορέας και 1 από την Ταϊβάν, επειδή πούλησαν στο Ιράν υλικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για το στρατιωτικό ή πυρηνικό του πρόγραμμα. Αυτό ανακοινώθηκε, χτες, από τις ΗΠΑ, προκαλώντας την αντίδραση, ήπια βέβαια ως συνήθως, του Πεκίνου. «Δεν είναι σοφή κίνηση η επιβολή κυρώσεων χωρίς την ύπαρξη συγκεκριμένων στοιχείων», σχολίασε εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με την αμερικανική ανακοίνωση, οι εταιρίες που «τιμωρήθηκαν» με βάση το σχετικό νόμο που ψηφίστηκε επί προεδρίας Κλίντον το 2000, είναι: Οι κινεζικές China North Industry Corporation και China Great Wall Industry, που σχετίζονται με τον κινεζικό στρατό, οι Beijing Alite Technologies, China Aero-Technology Import Export Corporation, QC Chen, Wha Cheong Tai Company, Zibo Chemet Equipment Corporation, η βορειοκορεατική Paeksan Associated Corporation και η ταϊβανέζικη Ecoma Enterprise Company.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ