Τετάρτη 19 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Ανησυχία σε κατοχικούς και συνεργάτες

Ετσι διδάσκεται η «δημοκρατία»

Associated Press

Ετσι διδάσκεται η «δημοκρατία»
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Τα υψηλότερα επίπεδα βίας καταγράφονται τις τελευταίες μέρες στο Ιράκ, σύμφωνα με επιτελείς των κατοχικών δυνάμεων που εκτιμούν ότι οι αντικατοχικές επιθέσεις θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο ενόψει των εκλογών. Την ίδια στιγμή, η δοτή ιρακινή κυβέρνηση προσπαθεί να λάβει σειρά μέτρων προκειμένου να «διασφαλίσει τη διενέργεια των εκλογών», επιβάλλοντας, ουσιαστικά, στρατιωτικό νόμο από άκρη σε άκρη.

Στόχος, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες, έγιναν τα γραφεία της μεγαλύτερης σιιτικής οργάνωσης, του Ανώτατου Συμβουλίου για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ που βρίσκονται στο κέντρο της Βαγδάτης. Αυτή τη φορά ο απολογισμός της επίθεσης με παγιδευμένο αυτοκίνητο που οδηγούσε καμικάζι αυτοκτονίας, ήταν αρκετά μικρότερος σε σύγκριση με την επίθεση της 27 Δεκέμβρη. Χτες 1 άνθρωπος σκοτώθηκε και 7 τραυματίστηκαν, ενώ το Δεκέμβρη οι νεκροί ήταν 13 και οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 66. Μέχρι χτες βράδυ δεν υπήρχε επίσημη ανάληψη ευθύνης, αν και οι ιρακινές δοτές αρχές «φωτογραφίζουν», πίσω από όλες τις επιθέσεις με σιιτικό στόχο, σουνίτες εξτρεμιστές.

Την ίδια ώρα, στη Βασόρα, στο νότιο Ιράκ, άγνωστοι δολοφονούσαν έναν υποψήφιο βουλευτή του κόμματος του δοτού πρωθυπουργού Ιγιάντ Αλάουι. Αντίθετα, ευτυχή κατάληξη είχε, τελικά, η 24ωρη ομηρία του Σύρου καθολικού αρχιεπισκόπου της Μοσούλης, ο οποίος απελευθερώθηκε χτες. Δύο ημέρες προθεσμία «να ξεκαθαρίσει τη στάση του απέναντι στην κατοχή στο Ιράκ» δόθηκαν στο Πεκίνο από την οργάνωση «Ταξιαρχίες Νουαμάν για την Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ», που απειλούν να εκτελέσουν 8 Κινέζους ομήρους, αρκετοί από τους οποίους φαίνονται μικρότεροι των 20 ετών στο βίντεο που προβλήθηκε. Τέλος, στην επαρχία αλ Ανμπάρ σκοτώθηκαν 3 Αμερικανοί στρατιώτες.

Σχολιάζοντας τη διαμορφωθείσα κατάσταση, ο στρατηγός Τζορτζ Κάσεϊ, ο πλέον υψηλόβαθμος Αμερικανός στρατιωτικός στη χώρα, παραδέχτηκε ότι το τελευταίο Σαββατοκύριακο ήταν το πλέον αιματηρό από την ημέρα έναρξης της κατοχής, καθώς περισσότεροι από 77 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Ο Κάσεϊ παραδέχτηκε, επίσης, ότι οι επιθέσεις θα κλιμακωθούν μέχρι τις εκλογές.

Η δοτή κυβέρνηση Αλάουι, από την πλευρά της, προχώρησε στην ανακοίνωση μιας σειράς επιπλέον μέτρων ασφαλείας που λαμβάνει ενόψει των εκλογών. Εκτός από την απαγόρευση μετακίνησης αυτοκινήτων σε μεγάλη περιμετρική απόσταση από τα εκλογικά τμήματα και την ανάπτυξη επιπλέον στρατιωτικών δυνάμεων, ανακοινώθηκε ότι θα επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας, σχεδόν σε ολόκληρο το Ιράκ, καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, ενώ αναμένεται να σφραγιστούν τα σύνορα της χώρας μεταξύ 29 - 31 Γενάρη. Οπως έλεγαν Ιρακινοί αξιωματούχοι, η δοτή κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να «προετοιμαστεί για τα χειρότερα ακόμη και για το ενδεχόμενο να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος».

Δυσαρεστημένοι οι Αμερικανοί

Μπορεί ο Πρόεδρος Μπους να θεωρεί, σύμφωνα με συνέντευξή του, ότι η ψήφος του αμερικανικού λαού στις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη σημαίνει και έγκριση της πολιτικής της Ουάσιγκτον στο Ιράκ, όμως, δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις του Προέδρου. Σύμφωνα με αυτές, το 59% των Αμερικανών θεωρούν ότι ο πόλεμος στο Ιράκ «δεν άξιζε τελικά το τίμημα που καταβάλλεται», το 58% δε συμφωνεί με την πολιτική που ακολουθεί σήμερα ο Πρόεδρος Μπους στο Ιράκ και το 57% δεν πιστεύει ότι οι εκλογές της 30ής Γενάρη θα φέρουν σταθερότητα στην κατεχόμενη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ