Τετάρτη 19 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Απέλαση Κούρδων

ΤΟΚΙΟ.- Οι ιαπωνικές αρχές απέλασαν χτες στην Τουρκία έναν 48χρονο Κούρδο και τον 21χρονο γιο του, κρίνοντας πως δεν παρουσίασαν ...επαρκή στοιχεία, που να δικαιολογούν το ενδεχόμενο δίωξής τους από τις τουρκικές αρχές.

Η απέλαση του Αχμέτ Καζανκιράν και του 21χρονου γιου δρομολογήθηκε άμεσα, αφότου αρμόδια δικαστήρια του Τόκιο απέρριψαν χτες τις αιτήσεις που είχαν οι ίδιοι υποβάλει για ανανέωση της άδειας παραμονής τους στην Ιαπωνία και την παροχή προσφυγικού ασύλου. Η εξέλιξη προκάλεσε την έντονη αντίδραση αξιωματούχων της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Γενεύη, μια που το παράρτημα του Οργανισμού στο Τόκιο είχε χαρακτηρίσει επίσημα απ' τον περασμένο Οκτώβρη και τα επτά μέλη της οικογένειας Καζανκιράν ως πρόσφυγες.

Εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας χτες στη Γενεύη διαμαρτυρήθηκε για την απόφαση των ιαπωνικών αρχών να απελάσουν στην Κωνσταντινούπολη τους δύο Κούρδους, εκφράζοντας «βαθιά ανησυχία για την άνευ προηγουμένου απόφαση του Τόκιο να απελάσει δύο Κούρδους, που αναγνωρίστηκαν ως πρόσφυγες από τη συγκεκριμένη Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών»... Πρόσθεσε δε πως θα ζητήσει εγγυήσεις από τις τουρκικές αρχές, προκειμένου να μην κινηθεί δίωξη εναντίον των δύο Κούρδων.

Ας αναφερθεί πως η Ιαπωνία συχνά δέχεται σφοδρές επικρίσεις για την απροθυμία της να παράσχει άσυλο σε πρόσφυγες. Από το 1982, οπότε συμμετέχει στο Πρόγραμμα του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, έχει απορρίψει το ...86% των αιτήσεων για την παροχή προσφυγικού ασύλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ