Τετάρτη 19 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Μαραθώνιος συνομιλιών από Αμπάς

Στρατιώτες του ισραηλινού στρατού...

Associated Press

Στρατιώτες του ισραηλινού στρατού...
ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-

Στα «βαθιά» της εσωτερικής παλαιστινιακής πολιτικής σκηνής βουτά, πλέον, ο νέος Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, ενώ οι ισραηλινές πιέσεις εντείνονται, όπως και η επίδειξη δύναμης και δυσαρέσκειας από αρκετές παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις. Ο Μαχμούντ Αμπάς έφθασε, αργά χθες, στην πόλη της Γάζας, όπου είχε μια πρώτη έκτακτη συνάντηση με αξιωματούχους των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας, ενώ σήμερα το πρωί αναμένεται να αρχίσει τις συναντήσεις με τους εκπροσώπους των ενόπλων παλαιστινιακών οργανώσεων.

Ο Αμπάς, ο οποίος χθες συναντήθηκε πριν φύγει από τη Ραμάλα με τον επιτετραμμένο της αμερικανικής πρεσβείας στο Τελ Αβίβ, κατέστησε σαφές ότι είναι αποφασισμένος να «λύσει» το ζήτημα με τους Παλαιστινίους ενόπλους, αλλά όχι με τον τρόπο και στο χρόνο που επιθυμεί η ισραηλινή πλευρά, θέτοντας διλήμματα και εκβιασμούς. Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος κάλεσε την ισραηλινή κυβέρνηση να αναλάβει, επίσης, τις ευθύνες της, καθώς, όπως είπε, «προκαλεί και κλιμακώνει με τις πράξεις της την ένταση», δυσχεραίνοντας κάθε προσπάθεια διαλόγου εντός της παλαιστινιακής πολιτικής σκηνής. Ο Αμπάς έθεσε συγκεκριμένα ζητήματα προς το Τελ Αβίβ, ζητώντας να τερματιστούν οι δολοφονίες, οι αποκλεισμοί, οι εισβολές, οι κατεδαφίσεις σπιτιών και η ανέγερση του τείχους.

Λίγη ώρα πριν φθάσει στη Γάζα ο Αμπάς, καμικάζι της «Χαμάς» εξερράγη σε σταυροδρόμι κοντά στον εποικισμό Γκους Κατίφ. Σκοτώθηκε ο ίδιος και τραυματίστηκαν 6 Ισραηλινοί (δε διευκρινίζεται αν ήταν έποικοι ή στρατιώτες). Η κίνηση αυτή σημειώθηκε, παρά το γεγονός ότι η ηγεσία της «Χαμάς» αποδέχτηκε την πρόταση διαλόγου. Κατά τη διάρκεια της μέρας, ρουκέτες έπληξαν, χωρίς να προκαλέσουν ζημιές, διάφορους εποικισμούς, ενώ από ισραηλινά πυρά τραυματίστηκε πολύ σοβαρά 15χρονος Παλαιστίνιος.

Ταυτοχρόνως, ο επικεφαλής των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα» στη Δυτική Οχθη, Ζακαρία Ζουμπάιντι, από την Τζενίν, ανακοίνωσε ότι η οργάνωσή του προχωρά σε μια κίνηση «καλής θέλησης» προς τον Αμπάς, τερματίζοντας τις επιθέσεις εντός ισραηλινού εδάφους, «για κάποιο χρονικό διάστημα». Η ανακοίνωση του Ζουμπάιντι έγινε, αφού ο Αμπάς, επισήμως, τάχθηκε υπέρ της ένταξης των μελών της οργάνωσης στις γραμμές των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας.

Η ισραηλινή πλευρά, από την άλλη, κλιμακώνει τις πιέσεις της προς τη νέα παλαιστινιακή ηγεσία, δηλώνοντας ότι «δεν υπάρχει άλλη υπομονή απέναντι στους τρομοκράτες». Ο Αριέλ Σαρόν συναντήθηκε, χθες, με τους διοικητές του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, επισκεπτόμενος το μεθοριακό φυλάκιο του Ερετζ. Η ΕΕ και οι αραβικές χώρες κάλεσαν το Ισραήλ να μην κλιμακώσει την ένταση και να δώσει χρόνο στον Αμπάς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Σκληραίνει» ο Αμπάς απέναντι στους μαχητές(2005-02-11 00:00:00.0)
Αρχισαν τα δύσκολα για τον Αμπάς(2005-01-18 00:00:00.0)
Εντείνονται οι ισραηλινές πιέσεις(2005-01-13 00:00:00.0)
Υποσχέσεις και εισβολές(2005-01-04 00:00:00.0)
Συναντήσεις όλων των ειδών(2004-02-20 00:00:00.0)
Διαξιφισμοί και προειδοποιήσεις(2002-10-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ