Τετάρτη 19 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΟΝΤΟΛΙΖΑ ΡΑΪΣ
«Η ώρα της διπλωματίας»...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στίγμα προθέσεων για την πολιτική που θα ακολουθήσει ως επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε η Κοντολίζα Ράις, δηλώνοντας ότι «η ώρα της διπλωματίας είναι τώρα», τη στιγμή που οι αμφίσημα επικίνδυνες δηλώσεις του Προέδρου Μπους αναφορικά με το Ιράν απασχολούν δικαίως την υφήλιο.

Για την Ράις πάντως, αυτή η πολιτική οφείλεται στις υποχρεώσεις των ΗΠΑ: «Οφείλουμε να χρησιμοποιήσουμε τη διπλωματία για να συμβάλουμε στη δημιουργία μίας ισορροπίας δυνάμεων στον κόσμο που ευνοεί την ελευθερία»... «Η αλληλεπίδρασή μας με τον υπόλοιπο κόσμο θα πρέπει να είναι συζήτηση και όχι μονόλογος» υπογραμμίζει «οδεύοντας» επισήμως προς την κεφαλή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Εννοείται ότι η Ράις εξαίρει τη στάση της κυβέρνησης Μπους στον απόηχο της 11ης Σεπτέμβρη. «Υπό το όραμα και την ηγεσία του Προέδρου Μπους, το έθνος μας έχει έρθει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των καιρών μας: την καταπολέμηση της τυραννίας και της τρομοκρατίας, και τη διασφάλιση της ευλογίας της ελευθερίας και ευημερίας για μία νέα γενιά»...

«Τώρα έχει έρθει η ώρα να οικοδομήσουμε επάνω σε αυτές τις επιτυχίες για να καταστήσουμε τον κόσμο πιο ασφαλή και ελεύθερο» συνεχίζει η ίδια, αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί πως οι ΗΠΑ δε θα αφήσουν τους παραδοσιακούς συμμάχους ή τους πολυεθνικούς οργανισμούς να γίνουν εμπόδιο της «αποτελεσματικής δράσης» της Ουάσιγκτον.

Η απερχόμενη σύμβουλος του Λευκού Οίκου επί ζητημάτων Εθνικής Ασφάλειας δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη... διασφάλιση της δημοκρατίας στη Ρωσία, αφού όπως τόνισε είναι «ζωτικής σημασίας για τις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις». «Στη Ρωσία βλέπουμε ότι ο δρόμος προς τη δημοκρατία είναι άνισος και ότι η επιτυχία του δεν είναι ακόμη βέβαιη. Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε προς τη δημοκρατία, και θα συνεχίσουμε να καθιστούμε σαφές πως η προστασία της δημοκρατίας στη Ρωσία είναι ζωτικής σημασίας προς τις μελλοντικές διμερείς σχέσεις» υπογράμμισε.

Πέραν της διατήρησης ισχυρών δεσμών με τη Μόσχα, η Κοντολίζα Ράις επισημαίνει πως η Ουάσιγκτον επιζητά στενή σχέση και με το Πεκίνο. Ως προς το «αγκάθι» της Μέσης Ανατολής, πιστεύει πως υπάρχει η «κατάλληλη στιγμή» για να τερματιστεί η διαμάχη και εύχεται πως η ίδια θα έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία.

Η Ράις θα βρεθεί σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Η ακρόαση πρόκειται να ολοκληρωθεί με την επικύρωση του διορισμού της Ράις στην κεφαλή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ