Σάββατο 13 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Οι εκβιασμοί συνεχίζονται

ΤΕΧΕΡΑΝΗ, ΜΟΣΧΑ και ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ενα 24ωρο μετά την απόφαση του συμβουλίου της ΙΑΕΑ, που κάλεσε το Ιράν να «παγώσει» τις εργασίες επεξεργασίας ουρανίου στο Ισφαχάν, οι εκβιασμοί των ΗΠΑ και της τρόικας της ΕΕ (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία) συνεχίζονταν, με την απειλή παραπομπής στο Συμβούλιο Ασφαλείας να αιωρείται πάντοτε. Η Ρωσία - η ηγεσία της οποίας μοιάζει να ακολουθεί μια ρητορική του τύπου «μια στο καρφί και μια στο πέταλο», όσον αφορά το θέμα -, μετά την έκκλησή της προς την Τεχεράνη να σταματήσει τις εργασίες στο εργοστάσιο, καλούσε χτες τη «διεθνή κοινότητα» να προχωρήσει σε «αποκλιμάκωση» της κρίσης και να επιλύσει το θέμα μέσω «διαπραγματεύσεων»: «Υποστηρίζουμε την απόφαση, εκτιμούμε όμως ότι είναι αναγκαίο να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για μια αποκλιμάκωση της κατάστασης και για την επιστροφή της στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων», ανέφερε ανακοινωθέν του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Αλλά ήταν σαφές ότι η Τεχεράνη δεν πρόκειται απεμπολήσει τα νόμιμα δικαιώματά της βάσει της ΝΡΤ, όπως απαιτούν ΗΠΑ, ΕΕ και η ΙΑΕΑ του ΟΗΕ.

Το λόγο τον περιέγραψε, με ένα ρητορικό ερώτημα, ο Ακμπαρ Χασεμί Ραφσαντζανί: «Πώς γίνεται μια διεθνής οργάνωση όπως η ΙΑΕΑ να εγκρίνει ομόφωνα μία απόφαση με την οποία απαγορεύεται σε ένα κράτος - μέλος να κάνει χρήση του δικαιώματος (για πυρηνικό πρόγραμμα με ειρηνικούς σκοπούς) που η ίδια οργάνωση έχει επίσημα αναγνωρίσει σε όλα τα κράτη - μέλη της;».

Οι διετείς διαπραγματεύσεις της τρόικας της ΕΕ με το Ιράν κατέρρευσαν, όταν η Τεχεράνη βεβαιώθηκε ότι μοναδικός στόχος τους ήταν να «παγώσει» επ' αόριστον το περσικό πυρηνικό πρόγραμμα, κάτι που ο νέος Ιρανός Πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, φερόμενος ως «σκληροπυρηνικός» των συντηρητικών κύκλων εντός του ισλαμικού καθεστώτος, χαρακτήρισε «προσβολή στο λαό του Ιράν».

Στο μεταξύ, οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές έχουν πλέον «ελάχιστα διαπραγματευτικά περιθώρια», σύμφωνα με χτεσινή ανάλυση του Reuters. Διπλωμάτης δήλωνε ότι η κατάσταση μοιάζει να έχει καταλήξει σε πλήρες αδιέξοδο και τόνισε ότι η διαδικασία δεν μπορεί να ξαναρχίσει αν το Ιράν δεν «αλλάξει στάση» - πράγμα οξύμωρο, αφού είναι οι θέσεις της τρόικας που έδωσαν το έναυσμα στην κρίση.

Η πραγματικότητα, έλεγαν στο ίδιο πρακτορείο αναλυτές, είναι ότι η ΕΕ απλώς κατάφερε να «καθυστερήσει» το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν για δύο χρόνια. Το τι θα συμβεί από εδώ και πέρα θα κριθεί μετά την 3η Σεπτέμβρη, όταν ο Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι θα παρουσιάσει την έκθεσή του για το Ιράν στην ΙΑΕΑ. Οι ΗΠΑ επιμένουν να μην αποκλείουν κανένα ενδεχόμενο, περιλαμβανομένης και της επίθεσης είτε από δικές τους δυνάμεις, είτε από το Ισραήλ - παρά το γεγονός ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις «φρενάρονται» από την ιρακινή αντίσταση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ