Σάββατο 13 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ/ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Προσεχώς και αμερικανικές βάσεις!

Οι Αμερικανοί πλέον σουλατσάρουν στη Σερβία

Associated Press

Οι Αμερικανοί πλέον σουλατσάρουν στη Σερβία
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Η φιλοδυτική κυβέρνηση της Ενωσης Σερβία/Μαυροβούνιο ξέχασε τους φονικούς βομβαρδισμούς ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ του 1999. Διέγραψε από τη μνήμη της τα εκατοντάδες αθώα θύματα του βρώμικου ΝΑΤΟικού πολέμου. Λησμόνησε τα σημερινά παιδιά και εφήβους που αργοσβήνουν ξεχασμένα σε νοσοκομεία της Σερβίας επειδή μολύνθηκαν από τα όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου που «ξέρασαν» τα ΝΑΤΟικά βομβαρδιστικά «Α-10». Γι' αυτό και είναι έτοιμη για το επόμενο βήμα: Να υπογράψει κείμενο συμφωνίας για τη δημιουργία αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στην επικράτεια της ένωσης, μετά και από τη συμφωνία που έκανε στις αρχές του περασμένου Ιούλη με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ για την ελεύθερη διέλευση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων ανά την επικράτεια της χώρας!

Η είδηση προέκυψε προχτές κατά την παρουσίαση του «σχεδίου» συμφωνίας από τον πρέσβη των ΗΠΑ στο Βελιγράδι, Μάικλ Πολτ.

Υπό την εύηχη ονομασία «συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας», ο Πολτ αναφέρθηκε στα «δικαιώματα» που θα πρέπει να απολαμβάνουν οι Αμερικανοί στρατιώτες στην Ενωση (πχ ετεροδικία, που αφήνει ατιμώρητα εγκλήματα του κοινού Ποινικού Κώδικα, μη παραπομπή Αμερικανών στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης κλπ.). Το «αντάλλαγμα» που θα πάρει το Βελιγράδι γι' αυτή τη «διευκόλυνση» είναι το «πράσινο φως» ένταξης στο ΝΑΤΟικό πρόγραμμα «Συμμαχία για την Ειρήνη» και «μετά» στο ΝΑΤΟ...

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του σερβικού δικτύου «Β92», ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Βελιγράδι περιέγραψε την υπογραφή αυτού του «σχεδίου» συμφωνίας ως ένα «υποχρεωτικό πρώτο βήμα» για την τελική ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Σε γενικές γραμμές το σχέδιο του πακέτου «συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας» ΗΠΑ - Σερβίας/Μαυροβουνίου έχει τρία σκέλη:

α) Συμφωνία για την ελεύθερη διέλευση και επικοινωνία αμερικανικών και ΝΑΤΟικών στρατευμάτων σ' όλη την επικράτεια της Ενωσης (που ήδη υπογράφηκε το πρώτο 15ήμερο του Ιούλη).

β) Σύμφωνο για την εγκατάσταση αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στη χώρα και ρύθμιση του στάτους των «δικαιωμάτων» των Αμερικανών στρατιωτών, που θα σταθμεύουν εκεί (η διαδικασία είναι ομιχλώδης, αλλά είναι σε εξέλιξη...).

γ) Σύμφωνο διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας για τη χορήγηση αμερικανικής στρατιωτικής «βοήθειας» προς το Βελιγράδι (σε πρώτη φάση εκτιμάται πως θα είναι ύψους 80 εκατ. δολαρίων, είτε σε ρευστό, είτε σε «προϊόντα» αμερικανικών πολεμικών βιομηχανιών) για τον «εκσυγχρονισμό» (δηλαδή πλήρη εξάρτηση... από τις ΗΠΑ) των ενόπλων δυνάμεων της Ενωσης Σερβία/Μαυροβούνιο...

Εν κατακλείδι ο Αμερικανός πρέσβης δήλωσε: «Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θέλουν να δουν ενότητα σ' όλη την Ευρώπη, όπως επίσης ελευθερία και ειρήνη... Μ' αυτή την έννοια είναι συμφέρον της Συμμαχίας να δούμε τη Σερβία/Μαυροβούνιο το συντομότερο δυνατόν πρώτα στο εταιρικό Πρόγραμμα Συμμαχία για την Ειρήνη και έπειτα στο ΝΑΤΟ... Η Σερβία/Μαυροβούνιο θα έχει πολλαπλά οφέλη από τη διεθνή συνεργασία. Πέρα από τα κεφάλαια που θα επενδυθούν για τον εκσυγχρονισμό (εξοπλισμό και εκπαίδευση) του στρατού, που θα κοστίσει περίπου 80 εκατ. δολάρια, η υπογραφή των συμφωνιών είναι η βάση για την παροχή βοήθειας για την εκδημοκρατικοποίηση της κοινωνίας συνολικά, του πολιτικού ελέγχου στο στρατό και της μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας σε άμυνα και ασφάλεια».

Οι στρατηγοί για το Κοσσυφοπέδιο

Το ίδιο 24ωρο, αρκετά χιλιόμετρα μακριά από το Βελιγράδι, στην πόλη Ράσκα της Νότιας Σερβίας, κοντά στα όρια με το Κοσσυφοπέδιο, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ενωσης, στρατηγός Ντράγκαν Πάσκας, συναντιόταν με τον επικεφαλής των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο, Υβ ντε Κερμαμπόν. Οπως ανακοινώθηκε, οι δύο στρατηγοί αντάλλαξαν «πληροφορίες» για την τρέχουσα κατάσταση εντός και πέριξ του Κοσσυφοπεδίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ