Σάββατο 13 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ - ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ
Σύσφιξη πολιτικών και οικονομικών δεσμών

ΜΟΝΤΕΒΙΔΕΟ - ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--

«Κοινός εχθρός είναι ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός» τόνισαν χτες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Πρόεδρος της Αργεντινής Νέστορ Κίρσνερ και ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες Φρίας, όπως μεταδίδει η Prensa Latina.

Αφορμή για τις δηλώσεις αυτές ήταν η υπογραφή διάφορων νέων συμφωνιών, οικονομικής, χρηματοοικονομικής και πολιτικής φύσης που υπέγραψαν οι δύο πλευρές στην πρωτεύουσα της Αργεντινής, επιβεβαιώνοντας, όπως τόνισαν, την προσήλωσή τους στη διμερή, αλλά και περιφερειακή ολοκλήρωση ως μοναδικό μέσο αντίστασης και «αναγέννησης» των λαών της Λατινικής Αμερικής έναντι της πολιτικής υποτέλειας και της οικονομικής εκμετάλλευσης δεκαετιών που έχουν επιβληθεί επί δεκαετίες στις χώρες της Νοτίου Αμερικής εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μάλιστα, ο Τσάβες, που κάνει μίνι περιοδεία στις χώρες του Mercosur, δήλωσε ότι η Βενεζουέλα θα προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους 40 εκατομμύρια δολάρια σε σχέδια ανάπτυξης στην Αργεντινή και την Ουρουγουάη, ως «αδελφές» χώρες, σχέδια που ενδεχομένως συμπεριλάβουν και τη Βραζιλία, επόμενο σταθμό της περιοδείας του Τσάβες, που ξεκίνησε την Τετάρτη στην Ουρουγουάη.

Στην Ουρουγουάη, ο Τσάβες με τον ομόλογό του Ταμπαρέ Βάσκες υπέγραψαν σειρά συμφωνιών με προεξέχουσα αυτή που εξασφαλίζει την προμήθεια πετρελαίου για την Ουρουγουάη τα επόμενα 25 χρόνια. Ηδη ένα τάνκερ που μεταφέρει 1 εκατομμύριο βαρέλια αργού πετρελαίου βρίσκεται καθ' οδόν για το Μοντεβίδεο. Επίσης, Τσάβες και Βάσκες υπέγραψαν συμφωνία που προβλέπει την επένδυση εκ μέρους της Βενεζουέλας 18 εκατομμυρίων δολαρίων στην τσιμεντοβιομηχανία της Ουρουγουάης για τον εκσυγχρονισμό της, ώστε να παρέχει με προνομιακούς όρους την πρώτη ύλη στα διάφορα οικιστικά προγράμματα της κυβέρνησης Τσάβες. Τέλος, ανακοίνωσαν την έναρξη της «στρατηγικής συμμαχίας» για από κοινού εξόρυξη πετρελαίου στο Δέλτα του ποταμού Ορινόκο, όπου η Ουρουγουάη θα συμβάλει με τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ