Σάββατο 18 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΟΥΛΗ
Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ
Σταθερά υπέρ του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού

Με γενικολογίες, ευχολόγια, εξαγγελίες προθέσεων και αποφυγή της ουσίας, προσπάθησε ο υφυπουργός Aθλητισμού, Γ. Ορφανός, να δημιουργήσει εντυπώσεις και να κρύψει τη βασική κυβερνητική επιλογή στον τομέα του αθλητισμού. Η «μερίδα του λέοντος» δίνεται στον εμπορευματοποιημένο και στους εκμεταλλευτές του, τα ψίχουλα στον ερασιτεχνικό.

Επιχείρησε να παρουσιάσει σαν αναγκαίο κακό τη στήριξη, πρακτικά και ιδεολογικά, του αθλητισμού-θέαμα. Που μετατρέπει το λαϊκό δικαίωμα σε μπίζνες και υποχρεώνει όποιον θέλει να αθληθεί, να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Ευαγγελίστηκε αναβάθμιση του σχολικού και πανεπιστημιακού αθλητισμού, στηριζόμενος σε κινήσεις που ...θα γίνουν. Π.χ., αύξηση των αιθουσών για αθλητικές δραστηριότητες ή αξιοποίηση υπαρχόντων αθλητικών χώρων. Ολα αυτά όμως γενικά και αόριστα, χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις και χρονοδιαγράμματα... Και «παραβλέποντας» ότι η εκπαιδευτική πολιτική (και) της ΝΔ δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα - μεταξύ άλλων - έλλειψης ελεύθερου χρόνου.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού προσπάθησε να κρύψει την ουσία με (ανέξοδα) «όμορφα λόγια». Ευαγγελίστηκε πρόθεση «να φέρουμε περισσότερα παιδιά στους αγωνιστικούς χώρους και να δώσουμε τη δυνατότητα σε περισσότερους πολίτες να πάνε στα γυμναστήρια». Υποσχόμενος πως «θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν, μέσα από τα στοιχεία και τις δυνατότητες που έχω, να ενισχύσω τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, γιατί πιστεύω ότι εκεί παράγεται αθλητισμός».

Η προσπάθεια, όμως, καταρρίφθηκε από τα ίδια τα λεγόμενά του. Παραδέχτηκε ότι για τον ερασιτεχνικό και το μαζικό λαϊκό αθλητισμό «εμείς δώσαμε λιγότερα» (20% το 2004 και 10% το 2005) από την προηγούμενη κυβέρνηση, προβάλλοντας - για να δικαιολογήσει τη μείωση - ότι πρόκειται για «χρήματα, τα οποία εισπράττουν και όχι φωτοτυπίες υποσχέσεων». Απαρίθμησε μια σειρά από προγράμματα που διεξάγονται, θέλοντας να δημιουργήσει την αίσθηση του κυβερνητικού ενδιαφέροντος για τον ερασιτεχνικό και τον μαζικό, λαϊκό αθλητισμό. «Ξέχασε» όμως να τοποθετηθεί επί της πλειάδας των προβλημάτων και ελλείψεων που ανέδειξαν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Ακόμα επικαλέστηκε, π.χ., τις νομοθετικές παρεμβάσεις που έγιναν, ισχυριζόμενος ότι αφορούν και στην πορεία του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Μόνο που - και από την απαρίθμησή τους - αποδείχτηκε ότι όλες ήταν για και υπέρ του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού. Καμιά δεν αφορούσε στον ερασιτεχνικό... Ο,τι αφορά στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες. Επειδή, μάλλον το ...ξέχασε, η πρώτη τέτοια υπόσχεση είχε γίνει στις 27 του Αυγούστου 2004. Μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο υφυπουργός είχε δηλώσει: «Τα θέματα που αφορούν τον ερασιτεχνικό αθλητισμό θα ακολουθήσουν, με νηφαλιότητα, ηρεμία και ψυχραιμία. Αυτή είναι η απόφαση της κυβέρνησης». Ακόμα ακολουθούν...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσηλωμένοι στο... προϊόν(2009-01-29 00:00:00.0)
Περί ερασιτεχνικού αθλητισμού(2009-01-23 00:00:00.0)
Επαγγελματίας «ερασιτέχνης»(2007-04-12 00:00:00.0)
Υποσχέσεις και ευχολόγια(2005-06-03 00:00:00.0)
Χόρτασαν υποσχέσεις(2003-12-10 00:00:00.0)
Αδιαφορούν για το μαζικό αθλητισμό(2003-11-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ