Σάββατο 18 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ
Γενικευμένο φαινόμενο η παραβίαση των νόμων

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με αφορμή την απόφαση του ΕΣΡ για τον «ΑΛΦΑ»

Αντιδράσεις συνεχίζει να προκαλεί η απόφαση του ΕΣΡ για το ραδιοτηλεοπτικό σταθμό «ΑΛΦΑ». Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε σχετικό σχόλιό του τονίζει τα εξής:

«Η κατάσταση που επικρατεί στο χώρο των ΜΜΕ αποδεικνύει ότι δεν μπορούν να υπάρξουν κανόνες στον ανταγωνισμό των ιδιοκτητών τους για κυριαρχία. Θύματα είναι πάντα οι εργαζόμενοι.

Οσο το νομικό πλαίσιο παραχωρεί σε ιδιώτες δημόσιες συχνότητες και γενικά υπηρετεί τη συγκέντρωση των ΜΜΕ στα χέρια του κεφαλαίου, καμιά ασφαλιστική δικλείδα δεν μπορεί να διαμορφωθεί προς όφελος του δικαιώματος του λαού στην ενημέρωση και των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Αυτό αποδεικνύει και η απόφαση του ΕΣΡ που σχετίζεται με τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΛΦΑ. Η απόφαση κινείται εντός του υπάρχοντος νομικού πλαισίου. Θεωρούμε όμως αναγκαίο να σημειώσουμε ότι η παραβίαση των νόμων αποτελεί γενικευμένο φαινόμενο.

Το ΚΚΕ βρίσκεται αλληλέγγυο με τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, που κάτω από ιδιαίτερα σκληρές εργασιακές συνθήκες διεκδικούν τα δικαιώματά τους στην εργασία και το εισόδημα».

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης εξέδωσε χτες ανακοίνωση με αφορμή τις αντιδράσεις που έχουν δημιουργηθεί για την απόφαση που έλαβε, επιβάλλοντος μεγάλη χρηματική ποινή, αλλά και για την πρόταση μελών για ανάκληση της άδειας του ALPHA.

Με διατάξεις των νόμων επιχειρεί να στοιχειοθετήσει την απόφασή του. Αναφέρεται σε διάταξη του νόμου 2328/95, σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύεται η χορήγηση δανείου από μετόχους προς την εταιρία που έχει άδεια τηλεοπτικού σταθμού για ποσό μεγαλύτερο του 5% του μετοχικού κεφαλαίου. Η παραβίαση αυτής τη διάταξης επιφέρει και ανάκληση της άδειας.

Στην ανακοίνωση επαναλαμβάνει τα στοιχεία που προέκυψαν μετά από έρευνα των οικονομικών στοιχείων της εταιρίας. Από την έρευνα προέκυψαν δανειοδοτήσεις του Δ. Κοντομηνά, μετόχου του σταθμού προς την «ALPHA Δορυφορική». Το ΕΣΡ τονίζει ότι διαπίστωσε παραβίαση της διάταξης του νόμου και πως είχε «καθήκον» να επιβάλει διοικητική κύρωση και μάλιστα «κατ' εφαρμογή της αρχής της αναλογικότητας, αντί της προαναφερθείσας κυρώσεως της ανάκλησης της άδειας» επέβαλε την κύρωση του προστίμου.

Αποστάσεις από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο

Στο όνομα της «ανεξάρτητης αρχής» αποστάσεις κράτησε χτες ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, λέγοντας ότι «δε σχολιάζουμε, όπως γνωρίζετε, τη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών». Σε σχέση με το ότι η απόφαση ελήφθη τις «παραμονές» του νομοσχεδίου για τη συγκέντρωση και την αδειοδότηση που ετοιμάζει η κυβέρνηση, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος εμμέσως κάλυψε το ΕΣΡ λέγοντας ότι «μια αρχή σε μια συντεταγμένη πολιτεία εφαρμόζει τους νόμους που ισχύουν τη συγκεκριμένη στιγμή».

Κατά της απόφασης του ΕΣΡ τάχθηκαν με ανακοίνωσή τους οι δημοσιογράφοι του ALPHA καλώντας την ΕΣΗΕΑ και τις άλλες Ενώσεις να πάρουν θέση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ