Σάββατο 18 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Στις αντιλαϊκές πολιτικές από «άλλο» δρόμο

Προτείνοντας έναν «άλλο δρόμο», που όμως κινείται στην ίδια «λεωφόρο» της αντιλαϊκής πολιτικής που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και σήμερα συνεχίζει να εφαρμόζει η ΝΔ, ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε χτες να παραπλανήσει τα λαϊκά στρώματα για τις δήθεν φιλολαϊκές προθέσεις του ΠΑΣΟΚ, μοιράζοντας υποσχέσεις για μια «άλλη διακυβέρνηση».

Ο Γ. Παπανδρέου μιλώντας στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, χρησιμοποιώντας πλήθος συνθημάτων, προσπάθησε να αναδείξει διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στο κόμμα του και τη ΝΔ και να πείσει για τη... διαφορετική πολιτική πρόταση του ΠΑΣΟΚ. Βέβαια, σε κανένα σημείο της περιγραφής του «άλλου δρόμου» ο Γ. Παπανδρέου δεν τάχτηκε κατά της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής και του «ευρωμονόδρομου», αρχίζοντας και τελειώνοντας την... κριτική του προς την κυβέρνηση στις διαχειριστικές της ικανότητες και τα «λάθη» της.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας συνεχώς για «λάθη» και μετατρέποντας την «οικονομική απογραφή» σε κεντρική αντιπολιτευτική αιχμή του ΠΑΣΟΚ, τάχτηκε υπέρ την προώθησης κάθε αντεργατικής και αντιλαϊκής μεταρρυθμίσεις, προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, υποστηρίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα προχωρούσε σ' αυτές, σε αντίθεση με την κυβέρνηση, με «ασφάλεια και σιγουριά»...

«Εμείς είμαστε απέναντι σε αυτή την πολιτική, λέμε ότι υπάρχει ο άλλος δρόμος της πολιτικής για τους πολλούς, της πολιτικής του διαλόγου και της κοινωνικής συναίνεσης», ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ουσιαστικά την ταύτιση του κόμματός του με τις στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης, αρκεί αυτές να γίνουν με «κοινωνικό διάλογο».

Συγχρόνως ο Γ. Παπανδρέου μοίρασε στο λαό ένα «δρόμο του οράματος, της πολιτικής στρατηγικής, του σχεδίου», αναφέροντας ότι αυτός είναι ο «άλλος δρόμος, ο δρόμος με κέφι για δουλιά»! Οπως ακριβώς και η ΝΔ, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, έτσι και χτες ο Γ. Παπανδρέου υποσχέθηκε: «Θα εγγυηθούμε τη διακυβέρνηση με ειλικρίνεια, με διαφάνεια, με εμπιστοσύνη και σεβασμό στον πολίτη» και σημείωσε: «Απέναντι στην πολιτική της ανασφάλειας, λέμε ότι υπάρχει ο δρόμος της σιγουριάς και της προόδου».

Βέβαια, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πιστός στους νόμους της αγοράς κάλεσε τη νέα γενιά να αποδεχτεί τις αξίες της, βάζοντας μάλιστα και ιδεολογικό περίγραμμα σ' αυτές: «Η ανταποδοτικότητα πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή της ιεραρχίας αξιών στις οποίες εδράζεται η σχέση επιχείρησης και εργαζομένων. Πρέπει ο εργαζόμενος να γνωρίζει πού επενδύονται τα κέρδη της επιχείρησης».

Σε κανένα σημείο της ομιλίας του ο Γ. Παπανδρέου δεν πρόβαλε ούτε και την παραμικρή ένσταση στις πρόσφατες αντεργατικές απαιτήσεις του ΣΕΒ, αλλά εντελώς υποκριτικά αναφέρθηκε στις απεργιακές κινητοποιήσεις αναφέροντας ότι η πρόσφατη απεργία «οριοθετεί τις πολιτικές εξελίξεις και υπαγορεύει στο ΠΑΣΟΚ το καθήκον να απαλλάξει τη χώρα το ταχύτερον δυνατόν από τη συντηρητική κυβέρνηση της ΝΔ».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για «κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη», χωρίς ωστόσο να κάνει την παραμικρή αναφορά σε εργατικά δικαιώματα, μεταθέτοντας τις ευθύνες του κράτους στην κοινωνία για την αντιμετώπιση των λαϊκών προβλημάτων. Ακριβώς πάνω σ' αυτή τη λογική, υποστήριξε ότι στον «άλλο δρόμο» το ΠΑΣΟΚ θα «δώσει νέα πνοή στο λαϊκό κίνημα, νέες αντιλήψεις στο συνδικαλιστικό κίνημα», ουσιαστικά καλώντας το να εγκαταλείψει τη λογική της διεκδίκησης των δικαιωμάτων και του δυναμώματος των αγώνων, αφού, όπως είπε, το θέλει «σύμμαχο στην προώθηση των τομών».

Ο Γ. Παπανδρέου παρουσιάζοντας τις παραπάνω θέσεις απέδειξε περίτρανα ότι ο «άλλος δρόμος» του ΠΑΣΟΚ αποτελεί συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, που σήμερα εφαρμόζει και η ΝΔ.

Τροφοδότησε τη δικομματική αντιπαράθεση

Φροντίζοντας, βέβαια, να οξύνει την ανούσια δικομματική αντιπαράθεση ζήτησε την απομάκρυνση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη από την κυβέρνηση, αντιδρώντας σε όσα είπε ο υπουργός στη Βουλή «ότι η ένταξη στην ΟΝΕ ήταν μια απάτη». Χαρακτήρισε «εθνικό ατόπημα» τη δήλωση Γ. Αλογοσκούφη και κάλεσε τον πρωθυπουργό να πάρει θέση. Χαρακτήρισε «αλχημεία» την «απογραφή» και ανέφερε ότι προχώρησε σ' αυτή η κυβέρνηση για «μικροκομματικούς λόγους».

Ο Γ. Παπανδρέου μίλησε και για τις υποκλοπές, τις οποίες χαρακτήρισε «εθνικό σκάνδαλο», κάνοντας λόγο για «συγκάλυψη», από την πλευρά της κυβέρνησης. Εγκάλεσε επίσης την κυβέρνηση για την απόφαση του ΚΥΣΕΑ να μην προχωρήσει στην αγορά των «F- 16», και αναρωτήθηκε «με ποια κριτήρια αποφάσισε τη ματαίωση της παραγγελίας των επιπλέον 10 "F-16";» και «αν ο πρωθυπουργός δέχτηκε πιέσεις από εταίρους για να αγοράσει ευρωπαϊκά αεροπλάνα και να εξασφαλίσει έτσι την έγκριση του Προγράμματος Σταθερότητας».

Αναφερόμενος επίσης ο Γ. Παπανδρέου στο θέμα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών και με αφορμή τη συζήτηση που ακολούθησε στο Εθνικό Συμβούλιο για τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τη «Δημόσια Διοίκηση και την Αποκέντρωση», τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα προωθήσει ένα «νέο Καποδίστρια», προκειμένου - όπως ισχυρίστηκε - «να έχουμε ισχυρούς δήμους, ισχυρή Αυτοδιοίκηση», που «θα σηκώσει το βάρος των μεταρρυθμίσεων».

Στη χτεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου συζητήθηκαν και οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την αποκέντρωση της εκπαίδευσης, οι οποίες συμπυκνώνονται στη λογική του «τερματισμού του συγκεντρωτικού εκπαιδευτικού συστήματος», στη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων και στην κατάργηση της ενιαίας εκπαίδευσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ