Σάββατο 18 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δικομματικές γκαλοπομαχίες

Σε εργαλείο αποπροσανατολισμού και ενίσχυσης των εκβιαστικών διλημμάτων μετατρέπουν τις δημοσκοπήσεις κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ, επιχειρώντας ταυτόχρονα να αποκρύψουν ότι και οι δύο στηρίζουν την εφαρμοζόμενη πολιτική.

Σε μια στιγμή που υποδαυλίζεται και κλιμακώνεται η δικομματική κοκορομαχία, τα ευρήματα των γκάλοπ χρησιμοποιούνται για ενισχύσουν το κλίμα πόλωσης και συσπείρωσης ώστε να ανέβει ο βαθμός εγκλωβισμού των λαϊκών μαζών.

Αφορμή για το νέο γύρο ανταλλαγής άσφαιρων πυρών μεταξύ των δύο μονομάχων αποτέλεσε η τετραμηνιαία δημοσκόπηση της «Metron Analysis» που δίνει ένα οριακό προβάδισμα 0,3% στο ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση θυμήθηκε ότι δε σχολιάζει τα γκάλοπ, διατρανώνοντας ωστόσο τη βούλησή της να μην αλλάξει σε τίποτα την πολιτική της, ενώ το ΠΑΣΟΚ καλλιεργεί κλίμα «ανατροπής του σκηνικού». Συγκεκριμένα, στην εν λόγω δημοσκόπηση, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 35,6%, ενώ το ΠΑΣΟΚ φτάνει το 35,9%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 7,3%, ο ΛΑΟΣ με 4,3% και ο ΣΥΝ με 3,4%. Στη λεγόμενη παράσταση νίκης, ποιος πιστεύετε ότι θα κερδίσει τις εκλογές, η ΝΔ προηγείται με ποσοστό 46,1% έναντι 35% του ΠΑΣΟΚ.

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι ο βαθμός ικανοποίησης από την κυβέρνηση κινείται στο 23,4%, ενώ για το ΠΑΣΟΚ στο 15,8%. Στα άλλα ευρήματα της δημοσκόπησης επισημαίνεται ότι η ανεργία είναι το κυριότερο πρόβλημα για το 40% των ερωτηθέντων και ακολουθούν η «οικονομία»(;) με 32,6% και η ακρίβεια 7,9%. Οσον αφορά την υπόθεση των υποκλοπών αξιοσημείωτο είναι ότι το 63% δηλώνει ευθέως ότι υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης του θέματος, ενώ μόλις 22% απαντά αρνητικά.

Η κυβερνητική παράταξη εμφανίζει ποσοστά συσπείρωσης 82,7% και το ΠΑΣΟΚ 88,6%, ωστόσο οι διαρροές από το ένα κόμμα προς το άλλο εμφανίζουν αναλογία ένα προς τρία προς όφελος του ΠΑΣΟΚ. Το 6,6% των ψηφοφόρων (2004) της ΝΔ μετακινείται προς το κόμμα το ΠΑΣΟΚ, ενώ μόλις το 2,4% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ ακολουθεί την αντίστροφη πορεία. Αξιοσημείωτα είναι και τα στοιχεία που δείχνουν πως οι διαρροές της ΝΔ προς το ΛΑΟΣ είναι 3,9%, ενώ ένα 3% φεύγει από το ΠΑΣΟΚ και κατευθύνεται στο ΚΚΕ. Η δημοσκόπηση ήταν πανελλαδική, σε δείγμα 2.200 ψηφοφόρων και έγινε με κάλπη στο διάστημα από 28/2 μέχρι 13/3/2006.

Η κυβέρνηση προσποιήθηκε ότι δε δίνει ιδιαίτερη σημασία, αλλά την ίδια στιγμή αρκετοί βουλευτές παραδέχονται ότι η φθορά μεγαλώνει εξαιτίας της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση και ασκούν πιέσεις ώστε να «γίνει κάτι» για την αντιστροφή του κλίματος. Από το ΠΑΣΟΚ απέφυγαν τα σχόλια ακολουθώντας τη γνωστή τακτική «αφήνουμε το γκάλοπ να μιλήσει»...

«Οι δημοσκοπήσεις είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που αποτυπώνει τις τάσεις σε μια δεδομένη στιγμή», επανήλθε στην «ουδέτερη» θέση ο Ευ. Αντώναρος, αποφεύγοντας να επαναλάβει τον ισχυρισμό ότι «οι πολίτες στηρίζουν τις μεταρρυθμίσεις», όπως έκανε όταν οι δημοσκοπήσεις έδιναν προβάδισμα στη ΝΔ.

Ωστόσο, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε επίμονα ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αυξήσεις μισθών και ημερομισθίων στο τέλος του χρόνου όταν υπολογίζουν ότι θα ρίξουν το έλλειμμα κάτω από το 3%. «Με την επίτευξη αυτού του στόχου πραγματοποιείται το "νοικοκύρεμα" της ελληνικής οικονομίας. Από αυτό το "νοικοκύρεμα" της ελληνικής οικονομίας, σε βάθος χρόνου, θα ωφεληθούν όλες οι Ελληνίδες και οι Ελληνες», ήταν η σκόπιμα νεφελώδης τοποθέτησή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ