Πέμπτη 12 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Επαγγελματίας «ερασιτέχνης»

Η εφημερίδα «Πελοπόννησος» στην Πάτρα και συγκεκριμένα η στήλη του κ. Αβραμίδη φιλοξενεί ένα σχόλιο με αφορμή βασικές απόψεις του ΚΚΕ για τον αθλητισμό και ειδικότερα της ανάπτυξης του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Η ακροτελεύτια πρόταση του εν λόγω σχολίου έχει ως εξής: «Το εννοούν πραγματικά ή έχουν κατά νου ένα μοντελάκι δήθεν ερασιτεχνικού αθλητισμού, λόγου χάριν, στο πρότυπο της μακαρίτισσας της Ανατολικής Γερμανίας που υπήρξε όντως πρωτοπόρα. Στο αθλητικό ντόπινγκ»...

Για να εξηγούμαστε: Δε θα ασχολούμασταν με το... σχόλιο αν ο «αριστερούλης» κ. Αβραμίδης δεν ανήκε και στο Γραφείο Τύπου του Ανδρέα Φούρα (ΠΑΣΟΚ), νυν δημάρχου και πρώην υφυπουργού Αθλητισμού.

***

Καταρχάς, σε ό,τι αφορά την... προσέγγιση: Η ορθότητα της θέσης ή όχι του ΚΚΕ δεν εξαρτάται από το τι έγινε ή δεν έγινε στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας (φαίνεται πάντως να έχει «καλές» και προπαντός «διασταυρωμένες» πληροφορίες). Επιπροσθέτως, ο κ. Αβραμίδης φαίνεται πως έχει μπερδέψει την έννοια του ερασιτεχνικού αθλητισμού (άρτιες υποδομές, καταρτισμένο αθλητικό κι επιστημονικό προσωπικό, καλλιέργεια του ευ αγωνίζεσθαι κ.ά.) με τον ερασιτεχνισμό - όπως κατά βάση τον χρησιμοποιούμε στην καθομιλουμένη - και υποδηλώνει προχειρότητα, ανοργανωσιά. Οσο για τα αναβολικά που επικαλείται: Το είδος του αθλητισμού και δη του εμπορευματοποιημένου που υπηρέτησε σαν υφυπουργός της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ο εργοδότης του Ανδρ. Φούρας, είναι που εκκολάπτει τις περιπτώσεις ντόπινγκ, όπως άλλωστε πιστοποιούν τα πλείστα κρούσματα ντοπαρισμένων αθλητών που έχουν εντοπιστεί από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

***

Επί της ουσίας: Θεωρεί ο κ. συνάδελφος - μιας και ζει κι εργάζεται στην Πάτρα - ότι οι διάφοροι κ.κ. Λουκόπουλοι, Μουτζουρούληδες, Μακρήδες που έχουν περάσει από την Παναχαϊκή διακονούν το... ευ αγωνίζεσθαι; Το γεγονός ότι το Παμπελοποννησιακό Στάδιο είναι κλειστό για όλα τα σωματεία (του στίβου και όχι μόνο, πλην της ΠΑΕ Παναχαϊκής) της περιοχής και αποκλείει χιλιάδες παιδιά στο να αθληθούν και αντί για τα κουλουάρ του γηπέδου χρησιμοποιούν τον παραλιακό δρόμο(;!) - δίπλα στα αυτοκίνητα - για να τρέξουν είναι... προοδευτικό φαινόμενο; Τα γήπεδα - νταμάρια στα οποία αναγκάζονται να αγωνίζονται εκατοντάδες ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές, μέσα σε σύννεφα σκόνης, αποτελούν μήπως αθλητισμό... «υψηλού επιπέδου»;

Ας μην είμαστε αφελείς. Και βλέπει και γνωρίζει. Απλά όταν εργάζεσαι και για τον κ. Φούρα δε δύνασαι να αμφισβητείς τα «ιερά και τα όσια» του επαγγελματικού αθλητισμού. Τουλάχιστον για τους «αριστερούληδες» του είδους του.


Νίκος ΤΣΑΚΑΝΙΚΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιχείρηση αθώωσης της εγκληματικής πολιτικής(2008-04-08 00:00:00.0)
Κάλεσμα αντίστασης στην εμπορευματοποίηση του αθλητισμού(2005-06-04 00:00:00.0)
Αθλητισμός και ειρήνη(2004-11-03 00:00:00.0)
Απότοκο της στρέβλωσης του αθλητισμού(2004-08-29 00:00:00.0)
«Γαϊτανάκι» κέρδους και συμφερόντων(2004-08-01 00:00:00.0)
Νομοσχέδιο διαχείρισης της εμπορευματοποίησης(2002-06-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ