Σάββατο 4 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 53
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΟΘ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κάλεσμα αντίστασης στην εμπορευματοποίηση του αθλητισμού

Την αναγκαιότητα μιας άλλης πορείας στον αθλητισμό αλλά και τις δυνατότητες παρέμβασης όσων δεν τον αντιμετωπίζουν σαν εμπόρευμα, αναδεικνύει με ανακοίνωσή της η Αθλητική Επιτροπή της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ) του ΚΚΕ.

Στο κάλεσμα που απευθύνει σε κάθε φίλο του αθλητισμού, επισημαίνει: «Η ολοκληρωμένη οικονομική στήριξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού, ο εκδημοκρατισμός του, ανοίγει το δρόμο για τον υγιή αθλητισμό στη συνοικία, στο χωριό και αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη διέξοδο από την κρίση που συνεχώς αυξάνει ο εμπορευματοποιημένος αθλητισμός.

Οι παραπάνω στόχοι είναι ζήτημα πάλης, διεκδίκησης και σύγκρουσης με την πολιτική της ανταγωνιστικότητας, όλων των ανθρώπων του αθλητισμού, όλων των γονιών, όλων των τοπικών φορέων, των εργατικών σωματείων και όχι ευχών, επαιτείας ή λοταρίας».

Στην ανακοίνωση τονίζεται πως η - πανθομολογούμενη - κρίση «έχει τις ρίζες της στην ιδεολογία του κέρδους (ανταγωνιστικότητα το λένε οι πολιτικοί και οι επιχειρηματίες), και τη φιλοσοφία "αθλητισμός - εμπόρευμα - κέρδος". Ο εμπορευματοποιημένος αθλητισμός του ντόπινγκ, του τηλεοπτικού χρηματιστηρίου, της "παράγκας", των "σικέ" παιχνιδιών, του "πάμε Στοίχημα", των προέδρων - σωτήρων, που έχουν άμεση σχέση με την πολιτική εξουσία, έχει ανάγκη από θεατές είτε της κερκίδας, είτε της TV, γιατί αλλιώς δεν πουλάει το παραγόμενο εμπόρευμά του, που είναι το θέαμα, και καταρρέει (θυμηθείτε το συνδρομητικό κανάλι).

Για τον παραπάνω λόγο είναι εχθρός του ερασιτεχνικού αθλητισμού, που μαθαίνει τα παιδιά να είναι τα ίδια πρωταγωνιστές στους αθλητικούς χώρους και όχι θεατές - καταναλωτές του κερδοφόρου θεάματος. Η υποχρηματοδότηση του ερασιτεχνικού σωματείου εκφράζει την έμπρακτη και ηθελημένη συρρίκνωση του ερασιτεχνικού αθλητισμού και από τις προηγούμενες, αλλά και από τη σημερινή κυβέρνηση.

Τα ψίχουλα των επιχορηγήσεων, όποτε δίνονται, δεν επαρκούν ούτε για τα έξοδα της χρονιάς, πόσο μάλλον για ένα προγραμματισμό βάθους χρόνου. Το σωματείο αναζητά τον τοπικό παράγοντα που θα γίνει ο χορηγός, με αντάλλαγμα να γίνει το αφεντικό του συλλόγου. Τα αφεντικά αυτά θα διαπραγματευτούν με υποψήφιους βουλευτές, με δημάρχους κλπ, τον κοινωνικό χώρο των σωματείων προς άγραν ψήφων. Γίνονται εμπόδιο της εξέλιξης των αθλητών, γιατί η αγοραπωλησία που στήνουν μεταξύ τους δεν είναι παρά ένα αθλητικό σκλαβοπάζαρο, που μοναδικό στόχο έχει νέα κέρδη. Οδηγείται με αυτό τον τρόπο και το ερασιτεχνικό σωματείο να γίνεται ένας μικρός κλώνος του εμπορευματοποιημένου οικοδομήματος».

Για να αλλάξει η πραγματικότητα, η ΚΟΘ, καλεί κάθε υγιώς σκεπτόμενο φίλαθλο, να συμμετάσχει σε «ένα σύγχρονο αθλητικό κίνημα που θα διεκδικεί Μαζικό - Λαϊκό - Αθλητισμό για τις ανάγκες της νεολαίας, των μαθητών, για το σύνολο των εργαζομένων και του λαού και θα συγκρούεται με αυτή την πολιτική που μοιράζει τα δισ. σε επιχειρήσεις, εκλεκτούς προέδρους, σε "λαμόγια" και οδηγεί σε μαρασμό τον ερασιτεχνικό αθλητισμό».

«Μπορούμε να εκλέξουμε ανθρώπους στα σωματεία που θα διεκδικούν και δε θα επαιτούν, που θα υπηρετούν τον κοινωνικό σκοπό του εκάστοτε σωματείου, που θα ενώνουν δυνάμεις στη διεκδίκηση και υπεράσπιση αυτού του σκοπού και θα απομονώνουν κάθε φαινόμενο μετατροπής του σωματείου σε "παραμάγαζο" των προέδρων, των βουλευτών ή δημάρχων.

Ενα ισχυρό κίνημα που θα μπορεί να παλέψει για:

  • Αμεση κάλυψη των τακτικών οφειλών προς τις Ομοσπονδίες, τις Ενώσεις, τα Σωματεία, από τον κρατικό προϋπολογισμό και αναπροσαρμογή των οικονομικών, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες.
  • Εκδημοκρατισμό των καταστατικών για να συμμετέχουν όσοι θέλουν στα αθλητικά πράγματα, να πάψει να είναι το σωματείο μια κλειστή λέσχη για τους λίγους.
  • Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μαζί με τα αθλητικά σωματεία, τους γονείς, τους αθλητές, τους εργαζόμενους να διεκδικήσει χώρους άθλησης και υποδομής για την πλήρη κάλυψη της άθλησης σε προπονητήρια, αλλά και την οικονομική κάλυψη των αναγκών. Αμεσα να καταδειχτούν χώροι και να δεσμευτούν για τον παραπάνω σκοπό.
  • Να γίνονται μέλη των σωματείων όσοι το επιθυμούν, χωρίς περιορισμούς και προϋποθέσεις και οι εκλογές να διεξάγονται με το σύστημα της απλής αναλογικής.
  • Να παρθούν άμεσα μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια των αθλητών για να πάψουμε να θρηνούμε θύματα στους αθλητικούς χώρους».

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ