Τρίτη 7 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τώρα ψάχνουν τις συνθήκες θανάτου του Κ. Τσαλικίδη

Κατέθεσε χτες στον εισαγγελέα ο αντιστράτηγος Στ. Σύρρος

Ο διευθύνων σύμβουλος της VODAFONE, Γιώργος Κορωνιάς

ICON

Ο διευθύνων σύμβουλος της VODAFONE, Γιώργος Κορωνιάς
Στον εισαγγελέα Γιάννη Διώτη, που ερευνά τις συνθήκες θανάτου του στελέχους της Vodafone Κώστα Τσαλικίδη, κατέθεσε χτες για δύο ώρες ο αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ. Στέλιος Σύρρος, ο οποίος είχε την εποπτεία των αστυνομικών ερευνών για τις υποκλοπές και στην τελευταία κατάθεσή του στον εισαγγελέα είχε αναφέρει το γεγονός της αυτοκτονίας.

Να σημειωθεί ότι αν και στη δικογραφία που είχε σχηματιστεί στην Ασφάλεια για το θάνατο του Κ. Τσαλικίδη αναφέρεται ως μοναδική ένδειξη η αυτοκτονία, πολλά σενάρια έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες. Ηδη στο πλαίσιο της προανάκρισης πρόκειται να αρθεί το απόρρητο των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του θανόντος το επίμαχο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, η Εισαγγελία θα μελετήσει δημοσίευμα εφημερίδας που αναφέρεται σε δολοφονία στελέχους της Vodafone και ίσως θα ανοίξει τη σχετική δικογραφία. Σήμερα αναμένεται να καταθέσει και ο αδελφός του θανόντος, Παναγιώτης, που έχει ζητήσει να παρίσταται και ο δικηγόρος του, ενώ δηλώνει πως πρόκειται να καταθέσει μήνυση κατ' αγνώστων.

Ο δικηγόρος της οικογένειας του αυτόχειρα, Θεμιστοκλής Σοφός, με δήλωσή του στον Τύπο, μεταξύ άλλων, ζήτησε να γίνει γνωστό τι διερευνούσαν οι αρχές επί 10 μήνες, καθώς και το ποιοι κατέθεσαν ή πρόκειται να καταθέσουν για τις υποκλοπές. Παράλληλα, ζήτησε να ελεγχθεί η ηλεκτρονική αλληλογραφία του εκλιπόντος, ενώ αναρωτήθηκε εάν κρατήθηκαν αντίγραφα των ηλεκτρονικών του μηνυμάτων στο server της εταιρίας.

Μεταξύ των θεμάτων που θα ερευνηθούν από τα πρώτα είναι και το ηλεκτρονικό μήνυμα (email) που είχε στείλει ο Κ. Τσαλικίδης στις 4 τα ξημερώματα, λίγες ώρες δηλαδή πριν μπει τέλος στη ζωή του, με το οποίο έδινε τεχνικές οδηγίες για το σύστημα σε συναδέλφους του τεχνικούς. Υπενθυμίζουμε ότι το εργασιακό αντικείμενο στη Vodafone του χαρακτηριζόμενου από τις αρχές ως αυτόχειρα, σχετίζεται άμεσα με την ασφάλεια του λογισμικού, καθώς είχε πρόσβαση σε όλους τους κωδικούς και στα υποσυστήματα. Οπως επισημαίνουν ειδικοί, ακόμη και αν ο ίδιος δεν είχε γνώση ή εμπλοκή, θα ήταν σίγουρα ένας από τους βασικότερους μάρτυρες, στους οποίους θα βασιζόταν η Δικαιοσύνη για τον εντοπισμό των υπευθύνων. Σε περίπτωση που κριθεί ότι η υπόθεση σχετίζεται με τις υποκλοπές, τότε η δικογραφία θα συμπεριληφθεί σε αυτή που ερευνά ο τακτικός ανακριτής Γιώργος Ακτύπης.

Με χτεσινή της ανακοίνωση η Vodafone χαρακτηρίζει ψευδή και ανυπόστατα τα δημοσιεύματα που έλεγαν ότι στις 8 του Μάρτη 2005 έγινε σύσκεψη όπου συμμετείχαν έξι κορυφαία στελέχη, μεταξύ των οποίων και ο Κ. Τσαλικίδης, κατά την οποία φαίνεται να καθορίστηκαν οι χειρισμοί στην υπόθεση.

Τις αμέσως επόμενες μέρες πάντως θα κληθούν να καταθέσουν στελέχη της Vodafone αλλά και τεχνικοί της εταιρίας Ericsson, κατασκευάστριας του λογισμικού που χρησιμοποιεί η εταιρία. Ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone, Γιώργος Κορωνιάς, σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» δηλώνει ότι δεν έχει καταστραφεί κανένα στοιχείο και τονίζει ότι οι υπεύθυνοι της εταιρίας θα παραδώσουν στις ανακριτικές αρχές ό,τι στοιχεία διαθέτουν. Ωστόσο, σημειώνει ότι αφαίρεσε το πρόγραμμα παρακολούθησης, επειδή, όπως λέει, «η εταιρία έπρεπε να αντιδράσει ακαριαία».

Στο μεταξύ, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, που επί ένα χρόνο διενεργούσε την προκαταρκτική εξέταση για τις υποκλοπές, με αφορμή ρεπορτάζ τηλεοπτικού σταθμού για διάσταση απόψεων ανάμεσα σε αυτόν και στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δ. Λινό, διευκρίνισε ότι η συνεργασία μαζί του είναι άψογη και δεν τίθεται κανένα θέμα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δημοσιεύματα βάζουν τέλος στην υπόθεση «Πυθία»(2019-04-19 00:00:00.0)
Αισιόδοξη η ΑΔΑΕ άγνωστοι όμως οι δράστες(2006-06-30 00:00:00.0)
Κάνει λόγο για αυτοκτονία Τσαλικίδη(2006-06-22 00:00:00.0)
Υπηρεσίες ασφάλειας των ΗΠΑ δείχνει η έρευνα(2006-05-05 00:00:00.0)
Σκοτάδι...(2006-04-07 00:00:00.0)
Εχουμε αντίγραφα του λογισμικού(2006-02-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ