Παρασκευή 30 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ
Αισιόδοξη η ΑΔΑΕ άγνωστοι όμως οι δράστες

Παραδόθηκε στη Βουλή το τελικό πόρισμα της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών

Στοιχεία που κατά την εκτίμησή της μπορούν να συμβάλουν «στην αποκάλυψη τόσο των υποκλοπέων όσο και αυτών που συνέλαβαν και υλοποίησαν το συνολικό σχέδιο των υποκλοπών», περιλαμβάνει το πόρισμα της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) που παραδόθηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Οπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Α. Λαμπρινόπουλος στο εισαγωγικό του σημείωμα, η «Αρχή» δεν πρέπει να περιμένει τον εσωτερικό έλεγχο που κάνουν για την υπόθεση οι εταιρίες «δεδομένου ότι φρονεί ότι ήδη τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των ελέγχων της είναι ικανά για να οδηγήσουν στην εξιχνίαση της υπόθεσης των υποκλοπών».

Ωστόσο, από μια πρώτη ανάλυση του πολυσέλιδου (83 σελίδες) και με τεχνικούς όρους γραμμένου πορίσματος προκύπτει ότι το μόνο καινούριο στοιχείο που υπάρχει είναι η ανακάλυψη 82 τηλεφωνικών συνδέσεων που την επίμαχη περίοδο επικοινώνησαν με τα «τηλέφωνα - σκιές», που χρησιμοποιήθηκαν για τις παρακολουθήσεις. Μετά από έρευνα που έκανε, η ΑΔΑΕ βρήκε τα ονόματα των κατόχων αυτών των τηλεφώνων, έδωσε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτούς που επικοινωνούσαν συχνά με τα «τηλέφωνα - σκιές» και τα ονόματά τους είναι στη διάθεση του αρμόδιου ανακριτή.

Η αρχή των υποκλοπών εντοπίζεται στις αρχές Αυγούστου του 2004 και τον Γενάρη του 2005 έγινε προσπάθεια τροποποίησης του παράνομου λογισμικού συστήματος, η οποία και οδήγησε στην αποκάλυψή του. Κατά την ΑΔΑΕ για τη δημιουργία αυτού του λογισμικού απαιτείται «ευρεία και σε βάθος γνώση» του συστήματος της εταιρίας Ericsson η οποία (γνώση) «είναι πολύ περιορισμένη ακόμα και στην ίδια την εταιρία που το κατασκευάζει».


Εμμεση αναφορά γίνεται και στον Κ. Τσαλικίδη, στέλεχος της VODAFONE που φέρεται να αυτοκτόνησε, αφού αναφέρεται ότι στο κέντρο της Παιανίας της εταιρίας, που ήταν μολυσμένο, είχαν πρόσβαση 33 χρήστες μεταξύ των οποίων και ο χρήστης με το όνομα TSALIKID.

Η ΑΔΑΕ διαψεύδει τον ισχυρισμό της VODAFONE ότι δε γνώριζε την ύπαρξη του συστήματος νόμιμης συνακρόασης στο πρόγραμμά της, αφού αναφέρει ότι η προμηθεύτρια Ericsson την είχε ενημερώσει γραπτώς όπως είχε κάνει και με τις άλλες δύο εταιρίες κινητής τηλεφωνίας ΤΙΜ και Q- Telecom. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αποκάλυψη ότι ένα χρόνο σχεδόν (Γενάρης 2006) μετά το ξεσκέπασμα του κυκλώματος σε ένα κέντρο της VODAFONE είχε παραλειφθεί η απενεργοποίηση των τηλεφώνων, τα οποία ήταν υπό παρακολούθηση όταν λειτουργούσε το κύκλωμα.

Αναλυτικό είναι το πόρισμα για τις κλήσεις που έγιναν στα τηλέφωνα - σκιές από 82 αριθμούς τηλεφώνων, ενώ επαναλαμβάνει τα ευρήματα ότι οι «σκιές» επικοινώνησαν με αριθμούς στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες του εξωτερικού. Οι 82 αριθμοί είναι συνδρομητές του ΟΤΕ, της ΚΟΣΜΟΤΕ, της ΤΙΜ, της VODAFONE και της Q-Telecom και ιδιαίτερο βάρος δίνεται σε έναν αριθμό που έχει καλέσει διαδοχικά τρία τηλέφωνα - σκιές. Αυτή η τηλεφωνική σύνδεση ανήκει σε συνδρομητή συμβολαίου, του οποίου τα προσωπικά στοιχεία θα τεθούν στη διάθεση του ανακριτή.

Η ΑΔΑΕ έχει στη διάθεσή της τα στοιχεία πέντε υπαλλήλων της VODAFONE που στις 24 Γενάρη 2005 είχαν πρόσβαση μέσω κωδικών στο Κέντρο της Παιανίας, όπου αποκαλύφθηκαν οι υποκλοπές ενώ δεν μπόρεσε να βρει στοιχεία για τη φυσική παρουσία προσώπων εκεί, αφού τα σχετικά βιβλία εισόδου - εξόδου έχουν καταστραφεί από την VODAFONE. Στο πόρισμα γίνεται εκτίμηση ότι στις 24 Γενάρη έγινε προσπάθεια «εισαγωγής/ ενεργοποίησης» του παράνομου λογισμικού «είτε από το εσωτερικό δίκτυο της VODAFONE είτε από φυσική παρουσία στο ψηφιακό κέντρο. Σε κάθε περίπτωση, κρίνεται απαραίτητη η συνδρομή προσώπου στο εσωτερικό της VODAFONE με κατάλληλα δικαιώματα φυσικής ή λογικής πρόσβασης.

Μάλιστα, αναφέρει ότι τον Φλεβάρη του 2005 βρέθηκε στο σύστημα «μη εγκεκριμένος λογαριασμός» και ένας χρήστης με κωδικό που χρησιμοποιείται από την εταιρία Ericsson και τονίζει χαρακτηριστικά:

«Διαπιστώθηκε ότι η συγκεκριμένη ενέργεια πραγματοποιήθηκε από τα γραφεία της εταιρίας VODAFONE στο Χαλάνδρι και ότι τη χρονική στιγμή του συμβάντος υπήρχε ένας μηχανικός της VODAFONE και ένας μηχανικός της Ericsson, οι οποίοι πιθανώς μπορούν να συνδεθούν με το συμβάν».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ