Παρασκευή 30 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Αλλαγές προς τα πίσω με ... συναίνεση

Ομιλία - προάγγελος των αντιδραστικών αλλαγών που αναμένονται στην επερχόμενη συνταγματική αναθεώρηση, χτες, από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Ηταν σαφής, τόσο ως προς το «στίγμα» της αναθεώρησης, που θα είναι η ενίσχυση της ελεύθερης αγοράς, όσο και ως προς την προδιάθεση του να επιτευχθεί αυτή μέσω ευρείας πολιτικής συναίνεσης.

Σχολιάζοντας τις προηγούμενες αναθεωρήσεις και κυρίως την τελευταία, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «αφ' ενός αφήσαμε πίσω ορισμένες επιτακτικά αναγκαίες αλλαγές και αφ' ετέρου προχωρήσαμε σε κάποιες αλλαγές, που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα». Πρόσθεσε ότι στόχος της αναθεώρησης είναι «η συνεχής βελτίωση της ουσίας και της ποιότητας της δημοκρατίας μας, η ενίσχυση της διαφάνειας στο δημόσιο τομέα και το δημόσιο βίο γενικότερα, η εμπέδωση κοινωνικού κράτους δικαίου, ευθύνης και αποτελεσματικότητας και, ταυτόχρονα, είναι η διασφάλιση ανθρωποκεντρικής, δυναμικής, βιώσιμης ανάπτυξης». Οπως είπε, «χρειάζονται σε αυτήν την πορεία αλλαγές, χρειάζονται τομές, χρειάζονται μεταρρυθμίσεις. Χρειάζεται συνεννόηση. Χρειάζεται σύνθεση. Χρειάζεται συνένωση των δυνάμεών μας».

Αποκαλυπτικός ήταν ο πρωθυπουργός για τις κυβερνητικές προθέσεις που αφορούν τα δάση και το φυσικό περιβάλλον, λέγοντας ότι η προστασία του οφείλει να ...ισορροπήσει με την επιχειρηματική δραστηριότητα, την οποία και αποκάλεσε «ανάπτυξη». Οπως είπε, στόχος της προτεινόμενης αναθεώρησης είναι «να επιτύχουμε ένα διττό στόχο, αφ' ενός τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος και αφ' ετέρου την αξιοποίηση εκτάσεων για την ενίσχυση της ανάπτυξης, με τρόπο που να αποφέρει όφελος και για τις σημερινές και για τις επόμενες γενιές». Στη λογική της αγοράς κινήθηκαν και οι προτάσεις του για το άρθρο 16 του Συντάγματος που αφορά την εκπαίδευση, λέγοντας ότι «θα διαμορφώσουμε εμείς το θεσμικό πλαίσιο για την ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων».

Ο Κώστας Καραμανλής προανήγγειλε ξεκάθαρα το ...συνταγματικό χτύπημα των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο τομέα. Οπως είπε, «προτείνεται αναδιατύπωση του άρθρου 103, ώστε να προβλέπεται ρητά η διαδικασία κάλυψης πάντοτε μέσω του ΑΣΕΠ οργανικών θέσεων του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα και από υπαλλήλους που συνάπτουν συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Να προβλέπεται επίσης ρητά η δυνατότητα εξέλιξης των υπαλλήλων αυτών με ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων που ισχύουν για τους μόνιμους υπαλλήλους». Για το ίδιο θέμα, τόνισε πως «προτείνεται επίσης ρητή καθιέρωση και της προσωπικής ευθύνης των υπαλλήλων για παράνομες πράξεις ή παραλείψεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους που ζημιώνουν την περιουσία του Δημοσίου». Επίσης, ο πρωθυπουργός ανήγγειλε έμμεσα την ενίσχυση των ...«φορομπηχτικών» χαρακτηριστικών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση ζητάει την «άρση των αμφισβητήσεων γύρω από το εύρος, τη διαδικασία και τον τύπο, κατά τον οποίο ασκούνται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση αρμοδιότητες που συνιστούν αποστολή του κράτους και έχουν ανατεθεί σε αυτή. Θωρακίζονται έτσι οι δυνατότητες στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης να ασκούν αποτελεσματικά τις αρμοδιότητές τους».

Οσον αφορά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός αρνήθηκε την πρόταση που θέλει αποδέσμευση της διαδικασίας από τη διάλυση της Βουλής, σημειώνοντας πως «δε χρειάζεται, όμως, να ακυρώσουμε μία ρύθμιση που ωθεί τις πολιτικές δυνάμεις στη συνεννόηση και σε κοινά αποδεκτές επιλογές, δε χρειάζεται να εγκαταλείψουμε την ισχύουσα ρύθμιση, την ώρα που έχει ωριμάσει και αποδίδει εξαιρετικά σημαντικά αποτελέσματα». Ειδικά για τη Δικαιοσύνη, ο Κώστας Καραμανλής σημείωσε πως προτείνεται «αναθεώρηση των ρυθμίσεων που αφορούν στη θητεία και τον τρόπο ανάδειξης της ηγεσίας των ανώτατων δικαστηρίων. Την καθιέρωση θητείας και για τους αντιπροέδρους των ανώτατων δικαστηρίων», καθώς και «την ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου». Οσον αφορά τα πολιτικά κόμματα, ο Κ. Καραμανλής απέδειξε ότι συνεχίζει να συγχέει την εισφορά ενός απλού πολίτη με τη χρηματοδότηση κομμάτων από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, λέγοντας ότι πρέπει «να θεσπιστούν ταυτόχρονα αυστηρότεροι περιορισμοί στη χρηματοδότησή τους από ιδιωτικές πηγές» και «να προβλεφτεί ρητά ως πρώτιστη πηγή χρηματοδότησης των κομμάτων, ο κρατικός προϋπολογισμός». Τέλος, πρότεινε την αύξηση του αριθμού των βουλευτών στα ψηφοδέλτια επικρατείας και την αλλαγή του απόλυτου επαγγελματικού ασυμβίβαστου για την εκλογή βουλευτών σε μερικό ασυμβίβαστο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ