Παρασκευή 30 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η αναθεώρηση θα κριθεί εκτός Βουλής

Η παρέμβαση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, χτες στη Βουλή, για τα θέματα της Παιδείας

«Είμαι βέβαιη ότι το ΠΑΣΟΚ θα εύχεται να περάσουν οι προτάσεις της ΝΔ, γιατί εάν επιστρέψει στην κυβέρνηση θα τις βρει έτοιμες», τόνισε χτες στη Βουλή η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος και αναφερόμενη ιδιαίτερα στην Παιδεία υπογράμμισε:

«Ψάχνω να βρω πού είναι οι διαφορές. Θυμάμαι τον Ευ. Βενιζέλο που στην προηγούμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, όταν η ΝΔ πίεζε για "μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια" αρνήθηκε λέγοντας... "μα, βρε παιδιά, αυτά θα έρθουν από την ΕΕ αργά ή γρήγορα, δεν είναι ανάγκη να τα βάλουμε στο Σύνταγμα"! Τέτοιες διαφορές υπάρχουν! Στην Παιδεία δεν άκουσα τίποτα το διαφορετικό. Τετραετείς προγραμματικές συμφωνίες, αυτοτέλεια των πανεπιστημίων κ.ά. ενώ σήμερα η λέξη "δημόσιος" έχει χάσει τη σημασία της, αφού λένε όχι κρατικά, αλλά δημόσια πανεπιστήμια».

Η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ότι το «δημόσιο» που λένε, δε σημαίνει ούτε δωρεάν, ούτε λαϊκή, ούτε σύγχρονη Παιδεία και υπογράμμισε: Ούτε ο δημόσιος τομέας λέει τίποτα σήμερα, ούτε το κρατικό και μη κρατικό επίσης. Είναι μορφές συγκάλυψης, αφού είτε πούμε δημόσιο το πανεπιστήμιο είτε το πούμε «μη κρατικό», είτε «μη κερδοσκοπικό», τα πανεπιστήμια θα είναι ανώνυμες εταιρείες, όχι μόνο στο ζήτημα της χρηματοδότησης και των εσόδων, αλλά θα έχουν στόχο την κερδοσκοπία και ως περιεχόμενο.

Αυτό που χρειάζεται, συνέχισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, είναι να υπάρχει κρατική δημόσια δωρεάν Παιδεία για όλους, γιατί άμα αρχίσουν κάποιοι να πληρώνουν και κάποιοι να μην πληρώνουν θα την πληρώσει η πλειοψηφία του λαού. «Δεν μπορεί - είπε - να υπάρξει ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα. Σε προηγούμενη συζήτηση, ο Γ. Παπανδρέου μάς είπε ότι το ΚΚΕ δε δέχεται έλεγχο του μη κρατικού τομέα της ιδιωτικής Παιδείας. Τον έλεγχο θα συζητήσουμε; Τη μη ύπαρξή του εμείς παλεύουμε»! Η Αλ. Παπαρήγα πρόσθεσε ότι με την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος δε θα γίνουν πολλά ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά θα γίνουν πολλές αμφιλεγόμενες σχολές, διετείς, τριετείς κ.τ.λ.

Οι αγώνες, συνέχισε, θα είναι πάρα πολύ σκληροί και ο όρος δεν αφορά μόνο τη σύγκρουση με την κρατική καταστολή, που έτσι και αλλιώς χρησιμοποιείται και βεβαίως καταδικάζεται, αλλά θα είναι σκληροί «γιατί οι αλλαγές που προωθείτε στην Παιδεία και αλλού, δεν είναι ευκαιριακές, ούτε επιλογές της Γιαννάκου, του Καραμανλή ή του Παπανδρέου. Είναι παγκόσμιες επιλογές ενός συστήματος που πρέπει να κάνει βαθιές αντιδραστικές αναπροσαρμογές. Και εδώ υπάρχουν συμφέροντα όχι μόνο κυβερνητικά».

Επομένως, είπε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, «το ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος θα κριθεί κυρίως εκτός Βουλής και ανάλογα με την παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα και την ποιότητα της εναλλακτικής λύσης που προωθείται, μπορεί να υπάρχουν και εσωτερικές επιδράσεις στη Βουλή, τις οποίες εμείς δεν μπορούμε να αποκλείσουμε. Θα παλέψουμε για ό,τι μπορεί να μη γίνει και να περικοπεί».

Η πλήρης επιβεβαίωση της εκτίμησης της Αλ. Παπαρήγα για την ταύτιση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ήρθε από τις ομιλίες των Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου σχετικά με την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Ο Κ. Καραμανλής τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης «μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων» και για να χρυσώσει το χάπι είπε ότι τα «μη κρατικά» θα λειτουργούν «με αυστηρή εποπτεία του κράτους».

Στην πρόταση του πρωθυπουργού ανταποκρίθηκε αμέσως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, που παραδέχτηκε ότι σταθερά υποστήριζε την αναθεώρηση του άρθρου 16, αφού «η μη ρύθμιση της λειτουργίας των ιδιωτικών μονάδων σημαίνει ιδιωτική ασυδοσία». «Είμαστε υπέρ ενός πανεπιστημίου απαλλαγμένου από τον κρατισμό» είπε και, κατά τα άλλα, αφιέρωσε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την αναθεώρηση «στη νέα γενιά που διαδήλωνε έξω από τη Βουλή», ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ