Παρασκευή 30 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
Ασαφή μηνύματα προς την Αγκυρα

«Μηνύματα» στην Αγκυρα, από τη Μόσχα όπου βρέθηκε το περασμένο διήμερο, προσπάθησε να διατυπώσει η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών. Τα ελληνικά «μηνύματα» ωστόσο ελάχιστη σημασία έχουν καθώς η Αθήνα ακολουθεί εμπράκτως μια κατευναστική πολιτική η οποία ωστόσο δεν κάμπτει την αδιαλλαξία της Αγκυρας.

Προφανώς η Ντόρα Μπακογιάννη δεν αισθάνθηκε βολικά μετά τη συζήτηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό της στη ρωσική πρωτεύουσα την περασμένη Τετάρτη, αφού ο Αμπντουλάχ Γκιούλ φρόντισε αμέσως μετά τη συνάντηση να επαναλάβει τη θέση της χώρας του, σύμφωνα με την οποία η Αγκυρα δε σκοπεύει να αλλάξει την πολιτική της έναντι της Κύπρου και θα συνεχίσει να απαγορεύει την προσέγγιση κυπριακών πλοίων και αεροσκαφών σε τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια.

Στη διάρκεια της παραμονής της στη ρωσική πρωτεύουσα η Ντόρα Μπακογιάννη έδωσε συνέντευξη στη ρωσική εφημερίδα «Ιζβέστια», στην οποία ανέφερε ότι η Τουρκία πρέπει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αν πραγματοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και εκπληρώσει όλα τα κριτήρια ένταξης, γιατί η προσέγγιση Τουρκίας-ΕΕ είναι ένας από τους τρόπους επίτευξης της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

Σε ερώτηση τι προτείνει για τη λύση του Κυπριακού, είπε: «Πρέπει να ληφθεί υπόψη η εργασία που έχει γίνει από τον ΟΗΕ και επίσης η θέση της ίδιας της Κύπρου με την ιδιότητα του κράτους-μέλους της ΕΕ. Από το αποτέλεσμα πρέπει να βγουν κερδισμένοι τόσο οι ίδιοι οι κάτοικοι του νησιού, όσο και ολόκληρη η περιοχή συνολικά. Σχετικά με αυτό εκτιμούμε πάρα πολύ τη θέση της Ρωσίας στο Κυπριακό».

Ελληνορωσικές σχέσεις

Αναφερόμενη στις ελληνορωσικές σχέσεις υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες είναι στρατηγικοί εταίροι, έχουν όμοιες απόψεις για την πλειοψηφία των παγκόσμιων προβλημάτων, έχουν επιτύχει πολύ καλά αποτελέσματα στις οικονομικές σχέσεις, αν και μπορούν να γίνουν ακόμη περισσότερα.

Η υπουργός Εξωτερικών εκδήλωσε την επιθυμία της να δει περισσότερους τουρίστες από τη Ρωσία στην Ελλάδα και διαβεβαίωσε ότι η Αθήνα κάνει τα πάντα για να αποδείξει πόσο πολύτιμες είναι γι' αυτήν οι σχέσεις με τη Ρωσία.

  • Σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, η Ντόρα Μπακογιάννη θα συναντηθεί στις 7 Ιούλη με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ, ο οποίος θα επισκεφθεί την Αθήνα στο πλαίσιο του κύκλου ενημερωτικών επαφών ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Ρίγα.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ