Παρασκευή 5 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ
Υπηρεσίες ασφάλειας των ΗΠΑ δείχνει η έρευνα

Με την περιοχή, όπου εδρεύει η Εθνική Επιτροπή Ασφαλείας των ΗΠΑ επικοινωνούσαν με κινητά που χρησιμοποιήθηκαν στις παρακολουθήσεις

Στην καρδιά του συστήματος που - από τις ΗΠΑ - παρακολουθεί όλο τον κόσμο οδηγούν οι έρευνες της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) σχετικά με το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών.

Οπως προέκυψε από τη χτεσινή κατάθεση του προέδρου της ΑΔΑΕ Α. Λαμπρινόπουλου στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ένα κινητό που χρησιμοποιήθηκε για τις παρακολουθήσεις πραγματοποίησε (προφανώς για οδηγίες) 11 κλήσεις σε δύο αριθμούς στην πόλη Λόρελ της πολιτείας Μέριλαντ των ΗΠΑ όπου εδρεύει η περίφημη Εθνική Επιτροπή Ασφαλείας (NSA) που έχει υπό την εποπτεία της το γνωστό δίκτυο παρακολουθήσεων ΕΣΕΛΟΝ. Τα υπόλοιπα δε κινητά που επίσης χρησιμοποιήθηκαν για τις παρακολουθήσεις δεχόταν τηλεφωνικά μηνύματα από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Μ. Βρετανία και τη Σουηδία.

Οι νέες αυτές αποκαλύψεις επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις που από την αρχή είχε κάνει το ΚΚΕ ότι πρόκειται για ένα πολυπλόκαμο κύκλωμα «σαρανταποδαρούσα», στο οποίο συνεργάστηκαν κυκλώματα και από το εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό της χώρας.

Συγκεκριμένα, η έρευνα της ΑΔΑΕ αποκάλυψε και τρία ακόμη «κινητά - σκιές» που χρησιμοποιήθηκαν για τις παρακολουθήσεις με σύνδεση αυτή τη φορά της «ΤΙΜ». Τα τηλέφωνα αυτά χρησιμοποιήθηκαν για ένα μήνα (Ιούνης - Ιούλης 2004) και από τις συνεχείς κλήσεις τους στις ΗΠΑ προκύπτει ότι οι κάτοχοί τους προετοίμαζαν και συντόνιζαν την ενεργοποίηση του κυκλώματος των υποκλοπών. Οι 11 κλήσεις και το ένα μήνυμα σε δύο αριθμούς των ΗΠΑ έγιναν σε αριθμούς που είναι γνωστοί στην ΑΔΑΕ, αλλά δε δόθηκαν στη δημοσιότητα. Ο πρόεδρός της επιβεβαιώνοντας έμμεσα ότι πρόκειται για αριθμούς μυστικής υπηρεσίας είπε χαρακτηριστικά ότι «είναι εθνικό θέμα. Δε θέλω να πω πού ανήκουν οι αριθμοί στις ΗΠΑ, ας το ψάξει το αρμόδιο υπουργείο Εξωτερικών»!

Στην παρατήρηση της Λ. Κανέλλη γιατί δεν τηλεφώνησαν στο συγκεκριμένο νούμερο για να το ελέγξουν είπε ότι φοβήθηκαν μήπως ο κάτοχός του είναι κάποιος «δύσκολος» ή «ζόρικος» (προφανώς κάποια μυστική υπηρεσία) και αποκαλυπτόταν ότι ερευνάται η δράση τους από τις ελληνικές αρχές.

Η αποκάλυψη ότι τα κινητά πραγματοποιούσαν κλήσεις στην περιοχή που εδρεύει το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΠΑ εκθέτει τον Γ. Βουλγαράκη που, όπως κατήγγειλε και η Λ. Κανέλλη, είχε πει στην επιτροπή Θεσμών ότι τα συγκεκριμένα τηλέφωνα είχαν κλήσεις μόνο από την περιοχή των Βαλκανίων. Εκτεθειμένη είναι επίσης η κυβέρνηση και από τα συνεχώς νέα ευρήματα της ΑΔΑΕ, η οποία μέσα σε λίγους μόνο μήνες βρήκε στοιχεία που η υποτιθέμενη «απόρρητη» έρευνα της κυβέρνησης δε βρήκε σε έναν ολόκληρο χρόνο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αποκάλυψη ότι τα 14 τηλέφωνα - σκιές με σύνδεση «Vodafone» που χρησιμοποιήθηκαν για τις παρακολουθήσεις δέχονταν τηλεφωνικά μηνύματα (SMS) από την Αυστραλία, τη Μ. Βρετανία, τις ΗΠΑ και τη Σουηδία, όπου ως γνωστό εδρεύει η μητρική εταιρία «Ericsson». Οι δε ΗΠΑ, Αυστραλία και Μ. Βρετανία συμμετέχουν μαζί με τη Ν. Ζηλανδία στη διαχείριση του παγκόσμιου συστήματος παρακολουθήσεων ΕΣΕΛΟΝ. Κλήσεις στα ύποπτα κινητά έγιναν επίσης και από ένα τηλέφωνο που ανήκει στην τεχνική εταιρία ΚΑΣΥ.

Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ εκτίμησε ότι το πρόγραμμα με το οποίο γίνονταν οι υποκλοπές ήταν «πρωτοφανούς ευφυίας» και ήρθε στην Ελλάδα «τεσταρισμένο» από εργαστήριο που χρησιμοποίησε την τεχνολογία της «Ericsson». Ως εκ τούτου συμπέρανε ότι η μητρική εταιρία της Σουηδίας δεν μπορεί να μη γνωρίζει ποιοι είχαν τη δυνατότητα κατασκευής τέτοιου προγράμματος.

Ο Α. Λαμπρινόπουλος εμμέσως έριξε ευθύνες και στην ΕΥΠ που για ένα χρόνο σχεδόν έκανε μυστικές έρευνες και δε βρήκε τίποτα. Είπε συγκεκριμένα ότι η ΕΥΠ έψαξε τα νούμερα των τηλεφώνων στις ΗΠΑ, αλλά δε διαπίστωσε τίποτα το ύποπτο. Κατά την εκτίμησή του μόνο εάν συνεργαστούν οι υπηρεσίες των ξένων χωρών που εμπλέκονται στο κύκλωμα θα γίνει κατορθωτό να βρεθεί μια άκρη και αυτό είναι θέμα του υπουργείου Εξωτερικών. Μετά τις χτεσινές αποκαλύψεις η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αποφάσισε να καλέσει για την ερχόμενη Τετάρτη τον διοικητή της ΕΥΠ Γ. Κοραντή και τον προκάτοχό του Γ. Αποστολίδη.

Η «ΤΙΜ»

Με ανακοίνωσή της η «ΤΙΜ» υποστηρίζει ότι τα τρία καρτοκινητά τηλέφωνα «δεν είναι "καρτοκινητά - σκιές" και ουδέποτε λειτούργησαν ως τέτοια».

Υπόθεση Τσαλικίδη

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας Τσαλικίδη, Θεμιστοκλή Σοφό, ο εισαγγελέας που διερευνά τις συνθήκες θανάτου του στελέχους της «Vodafone» εξετάζει το ενδεχόμενο στο διαμέρισμα του εκλιπόντος να υπήρχε μετά το θανατό του - που έχει αποδοθεί σε αυτοκτονία - και άλλο άτομο, εάν πράγματι έγινε κλήση από το σταθερό τηλέφωνο που υπήρχε στο διαμέρισμα σε υπηρεσία ενημέρωσης για μηνύματα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ