Τρίτη 7 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΟΝΑΧΟ
«Αντιδιάσκεψη» κινημάτων ειρήνης

Στον αντίποδα της ΝΑΤΟικής Διάσκεψης για την «ασφάλεια»

Ολοκληρώθηκαν το Σάββατο 4 Φλεβάρη στο Μόναχο, οι εκδηλώσεις της «αντιδιάσκεψης» των φιλειρηνικών κινημάτων, που έγιναν στον αντίποδα της ΝΑΤΟικής «42ης Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια». Η διάσκεψη του ΝΑΤΟ είναι ένα αντιδραστικό φόρουμ, αφού στα πλαίσιά της διασκέπτονται οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ με τους έμπορους όπλων και τους βιομηχάνους, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειές τους, ενώ στο περιθώριό της δρομολογούνται αποφάσεις για τις επεμβάσεις και τους πολέμους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σ' όλο τον κόσμο.

Στο επίκεντρο της ΝΑΤΟικής διάσκεψης, που πήραν μέρος 300 αντιπρόσωποι, ήταν το Ιράν, η «απειλή» της «ισλαμικής τρομοκρατίας», αλλά και οι σχέσεις της Ρωσίας με τα ζητήματα ασφαλείας της Δύσης και της Ασίας. Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ έκανε έκκληση για μια «ενότητα», ώστε να αντιμετωπιστεί η «παγκόσμια απειλή τρομοκρατίας», αναφέροντας ότι «έχει κηρυχτεί πόλεμος ενάντια σε όλες τις χώρες μας και τους λαούς μας» και παρότρυνε τους συμμάχους των ΗΠΑ να αυξήσουν τις στρατιωτικές δαπάνες τους ώστε να αντιμετωπιστεί η απειλή μιας «παγκόσμιας εξτρεμιστικής αυτοκρατορίας».

Η «αντιδιάσκεψη», που άρχισε την 1η Φλεβάρη, περιλάμβανε συζητήσεις, μαζικές διαδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες και σ' αυτή συμμετείχε ευρύ φάσμα κινημάτων, φορέων και προσωπικοτήτων από τη Γερμανία και όλο τον κόσμο. Στις συζητήσεις με θέμα «Βασικές κατευθύνσεις μιας εναλλακτικής ευρωπαϊκής δομής ασφάλειας», πήρε μέρος ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, ενώ η τοπική οργάνωση του Κόμματος είχε αγωνιστική συμμετοχή σε όλες τις δραστηριότητες της «αντιδιάσκεψης». Τόσο στην πανηγυρική έναρξη των εκδηλώσεων, όσο και στις συζητήσεις, πήρε επίσης μέρος ο υποναύαρχος ε.α. Γιάννης Ντουνιαδάκης, εκ μέρους της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ).

Την πρώτη μέρα της «αντιδιάσκεψης», έγινε εκδήλωση στο σπίτι του συλλόγου για «Εναν κόσμο». Τη συζήτηση συντόνιζε ο Ούγκο Μπράουν, στέλεχος του γερμανικού φιλειρηνικού κινήματος και πήραν μέρος ο Γερμανός ευρωβουλευτής Τομπίας Πφλούγκερ, ο ταγματάρχης Φλόριαν Πφαφ του γερμανικού στρατού και ο Γιάννης Ντουνιαδάκης, υποναύαρχος ε.α. μέλος της ΚΕΘΑ.

Οι Γερμανοί ομιλητές αναφέρθηκαν στη συμμετοχή της χώρας τους στο πόλεμο του Ιράκ κατά παράβαση του συντάγματος και των νόμων, καθώς και στην ουσιαστική καταπάτηση της εθνικής κυριαρχίας της Γερμανίας, από την ευρύτατη αξιοποίηση των αμερικανικών βάσεων. Ο Ελληνας ομιλητής αναφέρθηκε στην ελληνική εμπειρία από τις αμερικανικές βάσεις και στον ρόλο τους σε διεθνές και εθνικό πλαίσιο, στην ελληνική συμμετοχή στους πολέμους και στα εξοπλιστικά προγράμματα.

Τη δεύτερη μέρα πραγματοποιήθηκε ημερίδα με τέσσερα πάνελ. Τα θέματα ήταν, η στρατιωτικοποίηση της ΕΕ και το ΝΑΤΟ, το γερμανικό σύνταγμα και ο παγκόσμιος επεμβατισμός, οι κατευθύνσεις μιας εναλλακτικής ευρωπαϊκής δομής ασφάλειας και η αντιμετώπιση των αιτίων των συγκρούσεων με πολιτικά μέσα. Ο εκπρόσωπος της ΚΕΘΑ, αναφέρθηκε στην ταύτιση των πολιτικών ασφάλειας του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και απηύθυνε κάλεσμα συστράτευσης ενάντια στους πολέμους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Οι ομιλητές, αλλά και το ακροατήριο καταφέρθηκαν γενικά κατά του πολέμου, κατά της στρατιωτικοποίησης της ΕΕ, κατά της παρουσίας των αμερικανικών βάσεων. Ωστόσο, ο προβληματισμός πολλών απ' αυτούς, εγκλωβίστηκε στα πλαίσια της βελτίωσης αυτών των ίδιων των ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

Μεταξύ αυτών που διαφώνησαν στα παραπάνω ήταν και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, ο οποίος στα πλαίσια της συζήτησης με θέμα «κατευθύνσεις μιας εναλλακτικής ευρωπαϊκής δομής ασφάλειας», υποστήριξε, παραθέτοντας ατράνταχτα επιχειρήματα, ότι το ΝΑΤΟ πάντα ήταν επιθετικό, η ΕΕ έχει στρατιωτικοποιηθεί πλήρως και ότι οι οργανισμοί αυτοί δεν είναι δυνατό να εξωραϊστούν απλώς αλλά χρειάζεται αγώνας στην κατεύθυνση ανατροπής και του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Στις 3 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε διαδήλωση στην κεντρική πλατεία του Μονάχου και νέα διάσκεψη ειρήνης με θέματα και ομιλητές από όλο τον κόσμο και οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν το Σάββατο 4 Φλεβάρη με μεγάλη διαδήλωση κοντά στο χώρο της ΝΑΤΟικής διάσκεψης και συζήτηση για τον συντονισμό των δράσεων ενάντια στο ενδεχόμενο του πολέμου κατά του Ιράν.

Σε όλες τις εκδηλώσεις συμμετείχε δραστήρια η τοπική οργάνωση του ΚΚΕ, καθώς παίρνει ενεργά μέρος στο τοπικό κίνημα ειρήνης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ