Τρίτη 15 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανοίγει ταυτόχρονα όλα τα «μέτωπα»

Ξεπούλημα της «Ολυμπιακής», ανατροπή εργασιακών σχέσεων στις ΔΕΚΟ, άγρια λιτότητα μέσω Προϋπολογισμού και «διάλογος» για το Ασφαλιστικό, στο επίκεντρο του αντιλαϊκού τυφώνα

Ολα τα μέτωπα της αντιλαϊκής επίθεσης «ανοίγει» ταυτόχρονα η κυβέρνηση μέχρι το τέλος του χρόνου, επιχειρώντας ταυτόχρονα να δημιουργήσει κλίμα παραπλάνησης και μοιρολατρίας στους εργαζόμενους.

Μετά την επιστροφή του από την Ιαπωνία, ο Κ. Καραμανλής επιταχύνει τους ρυθμούς προώθησης των αντιδραστικών «μεταρρυθμίσεων» και της γενικότερης επέλασης στα λαϊκά εισοδήματα.

Η κυβέρνηση βλέπει με ικανοποίηση τη δημιουργία ενός «μετώπου» (ΣΕΒ, ηγεσία ΠΑΣΟΚ, ΜΜΕ) που πιέζει στην κατεύθυνση της «επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων» ως τη μόνη διέξοδο για τη χώρα αλλά και την κυβέρνηση, αλλά την ίδια στιγμή επιχειρεί με όλα τα διαθέσιμα μέσα να αποκοιμίσει τους εργαζόμενους και να «υποβαθμίσει» την έκταση και την ένταση του ευρισκόμενου σε πλήρη εξέλιξη αντιλαϊκού τυφώνα.

Η «αρχή» γίνεται στη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, όπου θα κριθεί η «τύχη» της «Ολυμπιακής Αεροπορίας». Ανακοινώσεις θα γίνουν το βράδυ μετά τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής. Φιλοκυβερνητική εφημερίδα («Απογευματινή») δημοσιοποίησε χτες το σενάριο της ιδιωτικοποίησης των «Ολυμπιακών Αερογραμμών» σε ποσοστό 66% σε πρώτη φάση, με το κράτος να διατηρεί μια «καταστατική μειοψηφία». Φυσικά, σε επόμενο στάδιο θα πουληθεί το σύνολο της εταιρίας.

Θέμα ημερών είναι και η κατάθεση του νομοσχεδίου για τις ΔΕΚΟ, που θα λειτουργήσει σαν οδοστρωτήρας για τα δικαιώματα των εργαζομένων με αιχμή την ανατροπή στις εργασιακές σχέσεις. Πληροφορίες ανέφεραν ότι το νομοσχέδιο θα εγκρινόταν στη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, αλλά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς σχετικά χτες δεν τις επιβεβαίωσε. Στόχος πάντως παραμένει να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να εφαρμοστεί από τις αρχές του 2006.

«Υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία προκειμένου να έρθουν στη Βουλή οι νόμοι εκείνοι οι οποίοι θα αλλάξουν το τοπίο, οι νόμοι των μεγάλων μεταρρυθμίσεων», δήλωσε με νόημα χτες ο Θ. Ρουσόπουλος, συμπληρώνοντας ότι «η κυβέρνηση είναι παραγωγική».

Σήμερα, ξεκινά, μέσω της ΟΚΕ (Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής), και ο «διάλογος» για το Ασφαλιστικό, με την κυβέρνηση να επιδιώκει οι αντιασφαλιστικές και αντεργατικές «λύσεις» (αύξηση ορίων ηλικίας, μείωση συντάξεων, διάλυση Ταμείων, κ.ο.κ.) να παρουσιαστούν ως προτάσεις των «κοινωνικών εταίρων»...

Ο προϋπολογισμός του 2006, που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 21 του μήνα, «εμπεριέχει» την ένταση της λιτότητας με «αυξήσεις» σε μισθούς και συντάξεις κάτω από τον πληθωρισμό, νέες φοροεπιδρομές παρά τα αντιθέτως λεγόμενα από τους κυβερνώντες, άγριες περικοπές κοινωνικών δαπανών και ξεπούλημα τραπεζών (Εμπορική, Αγροτική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο), πρώην ΔΕΚΟ, της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, κ.ο.κ.

Ανασχηματισμολογία

Με δεδομένο τον παραπάνω σχεδιασμό η κυβέρνηση επιχειρεί να αποπροσανατολίσει τα λαϊκά στρώματα, υποθάλποντας την ανασχηματισμολογία και την «κρισιολογία».

Από την Ιαπωνία ο Κ. Καραμανλής δε δίστασε να αναφερθεί στο θέμα του ανασχηματισμού με τρόπο «αμφίσημο», ενισχύοντας τον κουρνιαχτό και τη σύγχυση. Απαντώντας σε ερώτηση Ιάπωνα δημοσιογράφου που τον ρώτησε «Θα κάνετε ανασχηματισμό; Αυτό είναι το θέμα», ο πρωθυπουργός απάντησε με χρησμό: «Είναι λάθος θέμα. Δεν είναι αυτό το ζήτημα. Πιστεύω ότι η συχνή αλλαγή υπουργών είναι αντιπαραγωγική». Κυβερνητικά στελέχη ερμήνευαν ότι με αυτή την τοποθέτηση ο Κ. Καραμανλής θέλησε να στείλει ένα μήνυμα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος όπου πολλοί τελευταία (π.χ., Μητσοτάκης) του υποδείκνυαν τη λύση του ανασχηματισμού.

Ο Κ. Καραμανλής μετέθεσε για τρίτη φορά την επίσκεψή του στην Αγκυρα για «καλύτερες μέρες». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι «δεν τη βλέπω μέχρι το τέλος του χρόνου. Αναζητείται ημερομηνία από τις αρχές του 2006».

Αναφερόμενος στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ το Δεκέμβρη εκτίμησε ότι «οι πιθανότητες για επίτευξη συμφωνίας για το Δ΄ ΚΠΣ είναι μεγαλύτερες», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι δε θα θιγούν σημαντικά οι αγροτικές επιδοτήσεις, σημειώνοντας: «Δε νομίζω ότι θα αγγίξουν σε βάθος το θέμα των περικοπών των αγροτικών επιδοτήσεων. Υπάρχει μια πολύ ισχυρή συμμαχία στην Ενωση. Και αν το θέσουν κάποιοι, δε θα περάσει», αποφάνθηκε.

  • Λήξαν θεωρείται για την κυβέρνηση το θέμα που προέκυψε με τον βουλευτή Αχαΐας Νίκο Νικολόπουλο, ο οποίος σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό «Πάτρα TV» είχε χαρακτηρίσει την κυβέρνηση «λάιτ». «Ενημερώθηκα για τις δηλώσεις του Ν. Νικολόπουλου. Οι τελευταίες κλείνουν το θέμα», σχολίασε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας ότι ο Νικολόπουλος «επανόρθωσε την αρχική δήλωσή του και πλέον δεν υπάρχει θέμα».

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ